Bezienswaardigheden in Delft: stadswandeling door het oude centrum

Vakantie in Nederland, Vakantie in Zuid-Holland
Stedentrip in Nederland Leukste musea van Nederland

We worden wakker op een stralende herfstdag. Gisteravond regende het nog flink toen we richting Delft reden. En nu dit! We zijn een weekendje weg voor een korte stedentrip naar Delft. We zijn hier allebei wel eens vaker geweest. Meestal te kort of te gericht om echt van deze oude stad te genieten. En nu is het dan zover! We willen vandaag een mooie stadswandeling maken door Delft. En op deze manier alle bezienswaardigheden in Delft bekijken.

Bezienswaardigheden in Delft: Blik op de Nieuwe Kerk vanaf de Cameretten

Wat minder stralend

Op het moment dat we na het ontbijt de deur willen uitlopen, is de dag wat minder stralend geworden. Donkere wolken staan aan de hemel, waar de zon nog net onderdoor straalt. Een prachtig gezicht. Het kleurt de gracht aan de Koornmarkt waar langs we lopen in scherpe contrasten.

We lopen in zuidoostelijke richting deze straat af. Om langs de Zuidwal de Hambrug over te steken. Dan is het inmiddels ook aan het regenen.

Via de Rotterdamseweg lopen we naar één van de eerste bezienswaardigheden in Delft voor vandaag. Royal Delft.

Naar praktische informatie over Delft
De Koornmarkt in Delft
De Koornmarkt in Delft

Royal Delft

Dit bedrijf is één van de aardewerkfabrieken van Delft. Van origine heette het De Porceleyne Fles. En samen met Heijnen is het de enige die is overgebleven in Delft.

We komen hier natuurlijk om de historie over het beroemde Delfts Blauw op te snuiven.

En dat is echt erg leuk! We krijgen eerst van alles te horen over de historie van dit bedrijf. Die al in 1653 begon. En krijgen zo ook mee hoe dit unieke erfgoed is ontstaan.

De import van Chinees porselein was erg duur en door het procedé van de vervaardiging van aardewerk aan te passen, leek het Nederlandse aardewerk er erg op.

Dat effect werd verkregen door aan het originele aardewerk, majolica genoemd, mergel toe te voegen. Majolica bestond zelf uit aardewerk met toevoeging van tinglazuur. Zo ontstond het zogenaamde faience.

Dit faience werd tijdens het proces beschilderd door zogenaamde plateelschilders. Plateel staat dan voor ‘platte schotel’, zoals het Delfts Blauw in die tijd werd aangeduid.

De afbeeldingen werden steeds meer Hollands van aard en zo ontstond het Delfts Blauw.

Het mooie, Art Deco-trappenhuis van Royal Delft
Het mooie, Art Deco-trappenhuis van Royal Delft
De beroemde tulpenvaas
De beroemde tulpenvaas

Opkomst en verval

De bloeiperiode van dit Delfts blauw was de periode van 1650 tot 1750. Eind 18e eeuw raakte de industrie in verval, vanwege goedkopere aardewerk-varianten uit Engeland.

Door diversificatie wisten een aantal van deze fabrieken toch te overleven. Waarbij Royal Delft als enige continue in bedrijf is geweest.

De diversificatie vond plaats door grote schilderingen te maken van naast elkaar geplaatste tegels. Verder vond er een opleving plaats in de Art Deco-tijd aan het begin van de 20e eeuw.

In deze bouwkundige stijl werd veel keramiek toegepast. Tijdens de rondleiding zien we hier mooie voorbeelden van. Die vaak origineel zijn, omdat ze na afgebroken te zijn, hier opnieuw zijn opgebouwd.

De Nachtwacht in Delfts Blauw
De Nachtwacht in Delfts Blauw
Originele Art Deco-voorbeelden bij Royal Delft
Originele Art Deco-voorbeelden bij Royal Delft

Fabriek

Tijdens de rondleiding brengen we ook een bezoek aan de fabriek. Waar ook op deze zaterdag nog medewerkers aan het werk zijn. Mooi om zo het proces ook te kunnen volgen.

En tenslotte komen we natuurlijk in de winkel terecht. Waar we nogal verrast zijn door de hoge prijzen van sommige objecten. We laten het bij een magneet, een kerstbal en een oud Hollands-tafereel op een klein tegeltje.

De fabriek van Royal Delft
De fabriek van Royal Delft
Wandschildering ter ere van het 365-jarige bestaan van Royal Delft
Wandschildering ter ere van het 365-jarige bestaan van Royal Delft

Nieuwe en Oude Delft

Via dezelfde weg lopen we weer terug naar het oude centrum. Eénmaal op de Koornmarkt is de zon ook weer in volle kracht terug. Heerlijk om hier op deze vroeg herfstdag te lopen.

De namen van de straten delen veel van het verleden. Na de Koornmarkt volgt de Wynhaven. Ze zullen niet voor niks zo heten. Ze vormen allebei onderdeel van de Nieuwe Delft. De uitleg van straten en grachten die omstreeks 1200 plaats vond.

Op de kruising met de Nieuwstraat volgen we deze in westelijke richting. En komen zo op de Oude Delft uit. De eerste serie van grachten en straten die hier gegraven zijn. Nog voordat Delft eigenlijk echt bestond.

‘Delft’ stamt dan ook van het woord ‘delven’. En was ooit ook Delf. Bij het graven van de Nieuwe Delf(t) werd de eerste vanzelf de Oude Delf(t).

Bezienswaardigheden in Delft: De Koornmarkt, onderdeel van de Nieuwe Delft
De Koornmarkt, onderdeel van de Nieuwe Delft
Bezienswaardigheden in Delft: De Oude Delft
De Oude Delft

Oude Kerk

De Oude Delft brengt ons een paar honderd meter verder bij twee bezienswaardigheden in Delft: De Prinsenhof en de Oude Kerk. De Prinsenhof laten we vandaag even links liggen, omdat we die morgenochtend willen bezoeken.

We vestigen onze blik daarom op de Oude Kerk van Delft.

Deze dateert uit 1246. Een eeuw later werd de klokkentoren als aparte toren aan de Oude Delft gezet. In zogenaamde Vlaamse Stijl. De toren doet ook sterk denken aan de meeste belforts die ik in Vlaanderen heb gezien. Zoals die in Gent bijvoorbeeld.

In dezelfde tijd als de toren werden de zijbeuken verhoogd tot de toenmalige hoogte van het schip (de middenbeuk). In die zin kreeg het toen de vorm van een hallenkerk. Zoals we die in Nederland wel meer tegenkomen. Bijvoorbeeld de Lebuïnuskerk in Deventer.

In de 15e eeuw werd het schip vervolgens weer verhoogd, waarmee het weer de vorm van een basiliek kreeg. De zijbeuken werden op hun beurt verlengd tot aan weerszijden van de klokkentoren. Die op die manier in de kerk werd geïntegreerd. Die toren verzakte overigens in de loop van de tijd wel enigszins. En staat nog altijd wat scheef.

In de 16e eeuw was het idee om de kerk tot een kruisbasiliek te vervolmaken. Door een zijbeuk toe te voegen in de vorm van een transeptarm. Zoals we dat in de meeste kathedralen ook zien. Bijvoorbeeld de Sint Jan van Den Bosch. Dat is alleen voor wat betreft de noorderkruisbeuk afgerond. Een grote brand in Delft en de beeldenstorm gooiden roet in het eten.

Bezienswaardigheden in Delft: De Oude Kerk met de typische, Vlaamse Klokkentoren
De Oude Kerk met de typische, Vlaamse klokkentoren
Een mooi stuk Oude Delft langs de Oude Kerk
Een mooi stuk Oude Delft langs de Oude Kerk

Interieur van de Oude Kerk van Delft

Door de verschillende verbouwingen zijn de meeste kenmerken van de kerk gotisch van karakter. Zoals de vensters en de spitsbogen die op de kolommen zijn geplaatst van het schip.

De kerk heeft verder een houten plafond. Dat toch altijd een bijzonder kenmerk is van veel Nederlandse kerken.

Interieur van de Oude Kerk in Delft met links de later gerealiseerde noorderzijbeuk
Interieur van de Oude Kerk in Delft met links de later gerealiseerde noorderzijbeuk

Bezienswaardigheden in Delft: Stadhuis

Via de Heilige Geest Kerkhof lopen we de Hippolytusbuurt op. Onderdeel van de Nieuwe Delft. Een gezellige winkelstraat met allerlei soorten winkels.

We slaan verderop links de Cameretten in. Een straatje dat zeker in de avond ontzettend gezellig is. Om vervolgens direct rechts de Kaakbrug richting de  Markt op te lopen. Op de Markt lopen we vanzelf tegen het Stadhuis aan.

Dit stadhuis stamt in zijn huidige stijl uit de vroege 17e eeuw. En is gebouwd in Hollandse Renaissancestijl. Na een ontwerp van de beroemde architect Hendrick de Keyser. Bekend van de Westerkerk in Amsterdam. Overigens ook van de Zuider- en Noorderkerk van deze stad.

Het gebouw is min of meer rondom het Oude Steen gebouwd. De oude belfort van Delft. Die uit de vroege 13e eeuw stamt. Daar was eeuwenlang ook de gevangenis in gevestigd.

Het Stadhuis is helaas alleen op Open Monumentendag vrij te bezichtigen. Of je moet er willen trouwen ????

Bezienswaardigheden in Delft: Stadhuis van Delft aan de Markt
Stadhuis van Delft aan de Markt

Nieuwe Kerk

Wij lopen daarom verder naar de kerk die aan de andere kant van dit plein staat. De beroemde Nieuwe Kerk. Ook één van de bezienswaardigheden in Delft. Beroemd vanwege alle Oranje’s die hier zijn begraven in de koninklijke graftombe.

De kerk werd eind van de 14e eeuw gebouwd. En is daarmee volop gotisch van bouwstijl.

De kerk is vanaf buiten gezien niet de mooiste kerk. Het schip, de transeptarmen en het koor zien er wat naast elkaar gestapeld uit. Het koor heeft een duidelijk andere opbouw dan de twee andere delen.

Bezienswaardigheden in Delft: De Nieuwe Kerk vanaf het Stadhuis gezien
De Nieuwe Kerk vanaf het Stadhuis gezien

Interieur van de Nieuwe Kerk

Aan de binnenkant is dat koor het mooiste deel van deze kerk. Daarover straks meer.

Het schip is net als bij de Oude Kerk vrij smal van vorm. De gehele kerk heeft ook net als bij de Oude Kerk een houten plafond. Dat moest het gewicht van de kerk verminderen. Om zo ook de verzakking tegen te gaan. Zoals bij de toren van de Oude Kerk was gebeurd.

Het plafond van het koor is ook in hout uitgevoerd, alleen tegelijkertijd voorzien van allerlei versieringen. En het koor is ook mooi vorm gegeven met een omgang met daarboven glas-in-lood-ramen.

Het koor van de Nieuwe Kerk in Delft
Het koor van de Nieuwe Kerk in Delft

Willem van Oranje

Achteraan in dat koor staat het grote praalgraf van Willem van Oranje. Wat overigens door dezelfde architect is ontworpen als die van het stadhuis van Delft.

Er ligt door het koor heen een soort loper naar zijn praalgraf toe. Met daarop allerlei informatie over zijn leven.

Onder dit praalgraf ligt ook de toegang tot de grafkelder van de Oranjes-Nassau.

Bezienswaardigheden in Delft: Het praalgraf van Willem van Oranje in het koor van de Nieuwe Kerk van Delft
Het praalgraf van Willem van Oranje in het koor van de Nieuwe Kerk van Delft
Blik op het schip van de Nieuwe Kerk langs het praalgraf
Blik op het schip van de Nieuwe Kerk langs het praalgraf

Beroemd

Wanneer we de kerk uitkomen, lopen we linksom de Oude Langedijk af. Om achter de Nieuwe Kerk, Vrouwenregt in te duiken. Dit zijn gezellige straatjes rondom de Markt.

Even verderop slaan we de Voldersgracht in. Daar bevindt zich de volgende bezienswaardigheid in Delft. In de vorm van het Vermeer Centrum. De beroemde schilder uit de 17e eeuw die in Delft geboren en overleden is.

Blik in de Trompetstraat vanuit Vrouwenregt in Delft
Blik in de Trompetstraat vanuit Vrouwenregt in Delft
De Voldersgracht op een winteravond
De Voldersgracht op een winteravond

Vermeer Centrum

In dit centrum hangen geen originele schilderijen van Vermeer. Je krijgt in het centrum wel een heel goed overzicht van al zijn werken. En ook veel informatie over zijn leven.

Verder kan je op allerlei manieren experimenteren met schilderkunst. Zoals met lichtwerking. Een leuke tijdsbesteding, waarbij het toch jammer is dat er geen originele stukken aanwezig zijn…

De Oude Delft ter hoogte van de Nickersteeg
De Oude Delft ter hoogte van de Nickersteeg

Verder

Wij lopen via de Nieuwstraat terug naar de Oude Delft. Morgen lopen we vanaf hier weer naar de Prinsenhof. En daar pakken we de rest van deze blog ook op!

Bezienswaardigheden in Delft: De tuin van de Prinsenhof in Delft
De tuin van de Prinsenhof in Delft

Bezienswaardigheden in Delft: Museum Prinsenhof

De volgende ochtend staan we wederom met stralend weer in de tuin van de Prinsenhof.

De Prinsenhof is een historisch gebouw. Hier heeft Willem van Oranje veel tijd door gebracht. En is hij uiteindelijk ook vermoord. Vanzelfsprekend kan je in dit museum alles over het leven van deze prins en de 80-jarige oorlog lezen en zien.

De toegang tot Museum Het Prinsenhof in Delft
De toegang tot Museum Het Prinsenhof in Delft
Doorgang richting de Oude Delft en de Oude Kerk bij het Prinsenhof
Doorgang richting de Oude Delft en de Oude Kerk bij het Prinsenhof

De moord

Wanneer we al die geschiedenis achter ons hebben gelaten, komen we bij de daadwerkelijke plaats delict: de trap waarop Willem van Oranje vermoord is.

Bezienswaardigheden in Delft: Plaats delict: de trap waarop Willem van Oranje is vermoord
Plaats delict: de trap waarop Willem van Oranje is vermoord

Blauw

De rest van het museum is redelijk de moeite waard. Zoals in elk plaatselijk museum is er ruimte voor lokale schilders of schilders die taferelen van Delft hebben geschilderd.

En vanzelfsprekend is er het nodige Delfts Blauw te bewonderen.

Zo zijn we ook mooi rond! We zijn begonnen met het Delfts Blauw van Royal Delft en sluiten hier af.

Wat is Delft een gezellige stad met mooie bezienswaardigheden! Al die grachtjes, oude huizen, oude kerken en mooi winkeltjes maken deze stad echt tot een hele leuke bestemming voor een stedentrip van een weekend!

Delfts Blauw ruimtelijk tentoongesteld in Museum de Prinsenhof in Delft
Delfts Blauw ruimtelijk tentoongesteld in Museum de Prinsenhof in Delft

Praktische informatie over bezienswaardigheden in Delft

Hieronder vind je een interactieve kaart met alle bezienswaardigheden uit deze blog. De letters lopen op en geven zo de route aan die we hebben gelopen.

De Prinsenhof kan je in de route ook meenemen voor of nadat je de Oude Kerk bezoekt. Door dit op zondagochtend te doen, hadden wij een leuke spreiding en ook nog een leuke bestemming voor die dag. Vanzelfsprekend kan je ook op de voor jou volgende ochtend naar Royal Delft gaan.

Onder de kaart vind je nog meer informatie over de bezienswaardigheden.

Royal Delft

Via de link vind je meer informatie over Royal Delft. Het ligt dus net wat buiten het centrum en is zeker wel de moeite waard!

Bezienswaardigheden in Delft: Museum Prinsenhof

Meer informatie over Museum Prinsenhof vind je ook via de link.

Oude Kerk en Nieuwe Kerk

Over de Oude en Nieuwe Kerk in Delft vind je meer informatie via de link. Ook over de openingstijden.

Vermeer Centrum

Over het Vermeer Centrum vind je ook meer informatie via de link.

De Oude Delft met de (scheve) toren van de Oude Kerk
De Oude Delft met de (scheve) toren van de Oude Kerk

Uit eten in Delft

Wij hebben ontzettend goed geluncht bij Bombina. Een ontbijt- en lunchcafé met eigenlijk alleen maar lekkere dingen. En ook allemaal erg origineel! Het is letter Q op de kaart.

’s Avonds hebben wij leuk en lekker gedineerd in Vaderloos. Een klein, gezellig restaurant waar we lekker gegeten hebben. Het is letter R op de kaart.

De tweede avond hebben we wat simpeler gegeten in Café de Wijnhaven. Dit heeft meer een eetcafé vibe, omdat je er ook ’s avonds en overdag aan de bar kunt hangen. We hebben hier ook lekker gegeten, maar je krijgt niet heel veel voor je geld. Het is letter S op de kaart

Tenslotte heb ik zelf meerdere keren in het wat chiquere La Tasca gegeten. Hier kan je echt erg goed eten. Doe het niet wanneer je haast hebt, want hier moet je echt wat langer genieten. Het is letter T op de kaart.

Café de Wijnhaven
Café de Wijnhaven

Overnachten in Delft

Wanneer je mij al langer volgt, weet je dat mijn voorkeur bij een stedentrip naar een appartement uit gaat. Zodat je ook zelf kunt koken, wanneer je dat wilt. Wij zaten daarom zelf in een appartement van BizStay Delft in Delft. Mooi aangeklede, ruime appartementen. Het is letter A op de kaart.

En met nummer 3C zaten wij heel fijn aan de voorkant. In dat appartement kan je overigens met 4 personen overnachten.

In dezelfde straat ligt het mooie hotel Het Arsenaal van WesCord. Dit hotel heeft ook prachtige kamers. En het ligt gewoon heel mooi, met beide kanten aan het water. Boek in ieder geval een Comfort Plus-kamer. Anders kijk je op de binnenplaats en je wilt echt wel op de grachten kijken. In een Superior-kamer is dat het beste!

Het is letter U op de kaart.

Ons appartement van BizStay in Delft aan de Koornmarkt
Ons appartement van BizStay in Delft aan de Koornmarkt

Informatie over Delft

Nog meer informatie over Delft vind je via de Handige Links hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!