Leukste musea van Nederland

In dit thema neem ik jou mee naar de leukste musea van Nederland! Hier meteen onder vind je een aantal blogs waarin een deel van deze musea figureren. En verder daaronder vind je ook nog een heleboel andere tips. Meer dan 20! Lees dus snel verder. En bepaal waar je deze vakantie of dit weekend met jouw kinderen naartoe wilt gaan! Hier en daar geef ik ook specifiek aan of het juist een leuke tip is voor een weekendje of dagje weg met jouw partner. En dus wat minder leuk is voor kinderen…

Blogs over de leukste musea van Nederland

Naturalis

Dit is absoluut één van de leukste musea van Nederland. Zeker nu het een paar jaar geleden naar een nieuwe locatie is verhuisd. En dat pand al een attractie op zich is!

Dat merken we al meteen wanneer we de parkeerplaats oprijden. Hoewel de buitenkant niet de mooiste kant is. We kunnen hier al wel het opvallende materiaalgebruik zien. Vooral de opvallende rode, natuurstenen platen. Die van dichtbij heel ruw zijn.

En verder zien we ook de vormen van het hoge, centrale gebouw. Organisch van karakter. Zijn het bladeren, vlindervleugels, of…?

Leukste musea van Nederland: Het prachtige atrium van Naturalis
De mooie, rode natuurstenen in combinatie met het hout in Naturalis

Interieur van Naturals

Aan de binnenkant vormt datzelfde hoge gebouw een gigantisch atrium. Dat een prachtige, ruimtelijke werking geeft.

En hier zijn de rode natuurstenen platen, gecombineerd met organische vormen die van beton zijn gemaakt. Die samen met hout in allerlei patronen de verschillende verdiepingen vormgeven.

Collectie van Naturalis

De collectie van Naturalis kenden we al. En die is altijd leuk om te zien. Dieren van klein tot groot. Opgezet op allerlei manieren.

Onderin begint het met een ruimte over de aarde. Waar informatie is te vinden over zaken als vulkanen en aardbevingen.

Nieuw is de tentoonstelling over de ijstijd in Nederland. Op een gigantische, liggende kaart van Nederland is goed te zien hoe er toen geleefd werd. En welke flora en fauna er toen in ons land was.

Verder is er een opstelling van een heleboel dieren. Dat mij doet denken aan de Grande Galerie d’Évolution in het natuurhistorisch museum van Parijs.

Tenslotte is er natuurlijk aandacht voor dino’s. In allerlei vormen. Met als extra de Rexperience. Een soort live-action opstelling in 3d. Erg leuk voor kinderen. Let op dat het voor kleine kinderen wellicht wat té spannend is. Want de dino’s lijken redelijk echt…

Leukste musea van Nederland: De IJstijd bij Naturalis
Leukste musea van Nederland: Trots van de collectie van Naturalis: T-Rex Trix

Inspiratie nodig voor jouw volgende vakantie? Of jouw volgende weekendje weg? Met jou en jouw gezin?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!

Nederlands Openlucht Museum

In Arnhem is dit museum ook één van de leukste musea van Nederland. Een aantal jaren geleden is de Canon van Nederland toegevoegd. Daardoor kan je hier makkelijk een lange dag zoet brengen.

Het Openlucht museum op zich, zit op een groot terrein, waar allerlei huizen uit allerlei streken van Nederland zijn samengebracht. Van oud tot meer recent.

En rondom die verschillende streken zijn ook allerlei activiteiten ondergebracht. Die het voor kinderen extra leuk maakt.

Het terrein zelf is zoals de omgeving van Arnhem: heuvelachtig met een hoop bos. Dat maakt alleen een wandeling door het park al leuk. Zeker wanneer je uit de stad komt.

Door het park loopt bovendien ook nog een tram. Die je van halte naar halte en zo door het hele park brengt.

Canon van Nederland

In een apart gebouw aan de voorkant van het park is de Canon van Nederland ondergebracht. Deze geeft met allerlei historische voorwerpen een overzicht van de Canon.

Het museum is best interactief. Dus ook dit is voor kinderen weer erg leuk!

Lees hier hoe je dit museum kunt combineren met een stedentrip naar Arnhem of een vakantie op de Veluwe.

Hoewel er het hele jaar door van alles te doen is, is het wel het leukste om dit museum in de maanden te bezoeken dat alles open is. Meestal is het museum in november alleen geopend als wandelpark. Kijk in ieder geval even op de site.

Een winters Openlucht Museum
Leukste musea van Nederland: Het Zaanse dorp in het Openlucht Museum

Leukste musea van Nederland: Teylers

Over dit museum lees je meer in mijn blog over Haarlem. Ook hier voor geld dat het een erg leuk museum voor kinderen is.

Wat traditioneler en ouder dan bijvoorbeeld Naturalis. In zijn traditionele stijl wel erg leuk!

Stedentrip naar Haarlem: de ovale zaal van Teylers Museum
Stedentrip naar Haarlem: het Teylers Museum aan het Spaarne

Spoorwegmuseum

In Utrecht is het Spoorwegmuseum voor met name wat jongere kinderen een erg leuk uitje.

Kinderen vinden treinen überhaupt meestal al behoorlijk interessant. En die zijn er in overvloed.

Het Spoorwegmuseum voegt daar nog van alles aan toe. Een bezoek aan een mijn in het Wilde Westen. Een spannende confrontatie met stalen monsters. Of een bezoek aan de Koninklijke wachtkamer.

Leukste musea van Nederland: Kaap Skil

Voor dit museum moet je de (korte) overtocht maken naar Texel. Kaap Skil is een heel mooi openlucht museum. En verteld tegelijkertijd aan de binnenkant de historie van Kaap Skil. Ofwel de Reede van Texel.

Dat is een verhaal van zeeslagen, de Gouden Eeuw van Nederland en de grote Nederlandse admiraals.

Lees er meer over in mijn blog over Texel.

Leukste musea van Nederland: Het openlucht museum achter Kaap Skil
De Reede van Texel als interactieve maquette bij museum Kaap Skil op Texel

Airborne Museum at Hartenstein

In dit museum in Oosterbeek, bij Arnhem, duik je de Tweede Wereldoorlog in. En wel in het bijzonder de historie van Operation Market Garden.

Het Airborne Museum is een indrukwekkend museum. En voor hele jonge kinderen niet al te geschikt, omdat er bij de Airborne Experience beneden in de kelder best veel harde geluiden worden gemaakt. Onder andere van ontploffingen.

Zeker voor (bijna) tieners is het een erg indrukwekkende en goede kennismaking met de oorlog.

Een bezoek aan dit museum is heel goed te combineren met een bezoek aan de mooie omgeving van Oosterbeek. Over het museum en over de Perimeterroute lees je meer in mijn blog via de link.

Zuiderzeemuseum

Weer terug in het noorden is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ook een mooi openlucht museum. In dit geval gericht op de Zuiderzee. Ook hier is buiten van alles tentoongesteld over leven rondom de Zuiderzee.

En in het zogenaamde Binnenmuseum maak je op allerlei andere manier kennis met de Zuiderzee en haar bewoners. Dit is absoluut één van de leukste musea van Nederland.

Lees er meer over in mijn blog over West-Friesland en Enkhuizen!

Leukste musea van Nederland: Het Airborne Museum in Oosterbeek
Leukste bestemmingen van West-Friesland: Richting het centrum van het Buitenmuseum

Leukste musea van Nederland: Drenths Museum

Aan de oostelijke kant van Noord-Nederland zit in Assen het Drenths Museum.

Een mooi museum (ook qua gebouw) waar ze altijd mooie en bijzondere tentoonstellingen weten te realiseren. En dat is nog los van de vaste collectie waarin een mooi beeld wordt gegeven van de (pre-)historie van Drenthe.

Dit museum is erg goed te combineren met een mooie wandeling in één van de Nationale Parken die Drenthe rijk is. Lees er meer over in mijn blog over de Drentsche Aa. Ook over het Drenths Museum vind je onderaan deze blog meer informatie!

Paleis het Loo

Eigenlijk is dit paleis het enige echte paleis dat Nederland rijk is. Tenminste qua grandeur. Het is onlangs helemaal vernieuwd.

Dus een bezoek meer dan waard. En met alle wandelmogelijkheden in het park achter het paleis, is dit een mooie dagactiviteit.

Ook is er voor kleine kinderen genoeg te doen.

Ik heb over Paleis het Loo een blog geschreven. Klik op de link!

Paleis het Loo: De prachtige corridor onder het Basse-Cour die toegang geeft tot het eigenlijke paleis
Leukste musea van Nederland: Paleis het Loo vanuit de paleistuinen

Anne Frankhuis

Dit is net als het Airborne museum een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met de oorlog.

Doordat het een kind betreft, kunnen kinderen zich er ook goed mee vereenzelvigen. Ik vind een bezoek met de kinderen altijd een indrukwekkende ervaring.

Wil je naar het Anne Frankhuis toe? Doe dat dan meer aan het einde van de middag. Dan is het vaak wat minder druk. En je bent er op zich in een uur ook wel doorhen.

Ons’ Lieve Heer op Solder

Ben je toch in Amsterdam, ga dan aan de andere kant van de grachten ook eens lang bij Ons’ Lieve Heer op Solder.

Dit museum vertelt het verhaal over hoe katholieken moesten kerken in de tijd dat hun geloof en uitingen niet waren toegestaan. Of in ieder geval alleen oogluikend…

Leukste musea van Nederland: Het interieur van Ons' Lieve Heer op Solder

Corpus

Wat meer naar het zuiden zit in Leiden het wetenschapsmuseum Corpus. Mijn kinderen vonden dit absoluut één van de leukste musea van Nederland, toen zij nog wat jonger waren.

In dit museum maak je letterlijk een reis door de mens. Op een hele leuke en laagdrempelige manier leren kinderen hierdoor alles over het menselijk lichaam. Echt superleuk!

Musea van Artis: Micropia en Groote-museum

Weer terug in Amsterdam zijn de musea van Artis ook een bezoek waard. Tenminste, wanneer je ze samen bezoekt. Want het zijn op zich geen toppers. Samen zijn ze wel erg leuk voor een dagje uit. Zeker in combinatie met een bezoek aan Artis!

Micropia is een museum waarin je alles leert over de onzichtbare wereld. Dat betreft vooral bacteriën en zo.

Het Groote-museum is een soort natuurwetenschappelijk museum. Waarbij alles een beetje door elkaar is gegooid. In die zin dat het over ‘De grote vragen’ gaat. En rondom dat soort thema’s is opgebouwd. Zoals: waarom besta je? Of: waar kom je vandaan?

Dit museum zit ook in een mooi klassiek gebouw uit het einde van de 19e eeuw.

Een interactieve kennismaking in Micropia
Leukste musea van Nederland: Interieur van het Groote-museum van Artis

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum in Amsterdam is een mooie manier om jouw kinderen kennis te laten maken met diversiteit en andere culturen.

Maritiem Museum Rotterdam

Een museum van weer een hele andere categorie is het Maritiem Museum in Rotterdam. In dit museum leer je van alles over de haven van Rotterdam.

Dit is voor kinderen ook echt een leuk museum. Er is gewoon een hoop te doen en te zien.

Scheepvaartmuseum

Vanzelfsprekend moet ik dan ook het Scheepvaartmuseum in Amsterdam noemen. Dit museum is wel wat meer een echt museum dan die in Rotterdam. Met meer objecten die je kunt bekijken.

Ook hier speelt weer mee dat het  gebouw bijzonder is, waar het in zit. En er is veel aandacht voor (jonge) kinderen.

Leukste museum van Nederland: Klaar voor een actie op een boorplatform in het Maritiem Museum van Rotterdam

Leukste musea van Nederland: Bastei

Wanneer je kennis wilt maken met de eeuwenlange geschiedenis van een stad, dan is de Bastei in Nijmegen een erg leuk museum. En zeker voor kinderen!

Het is niet supergroot, dus met een kleine 1,5 uur ben je er wel doorheen. Dan heb je wel een heleboel (pre-)historie opgesnoven. Op een mooie locatie!

Rijksmuseum voor Oudheden

Nog een laatste wat minder bekend regulier museum is het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Hier valt veel te zien over de oudheid van Egypte tot Griekenland. En de Romeinse tijd in Nederland.

Ik vond dit museum een verrassing, omdat het ook niet zo bekend is. En onze kinderen vonden het ook leuk.

Kröller-Müller Museum

We komen nu langzamerhand bij de musea die zich op kunst richten. De meesten daarvan zijn ook leuk of heel leuk voor kinderen.

Allereerst het Kröller-Müller in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Eén van de leukste musea van Nederland. En dat komt ook zeker door de ligging in het nationale park. Maak daar ook zeker een combinatie van. Kunst en natuur, wat wil je nog meer?! Lees meer via de links over dit nationale park en het museum.

Jouw kinderen (en jij natuurlijk ook :-)) kunnen hier kennis maken van met Van Gogh en veel schilders en beeldhouders uit die tijd. Van eind 19e eeuw tot begin 20e eeuw.

Verder is de Beeldentuin absoluut de mooiste van Nederland. Middenin de natuur vind je hier bijzondere beelden. Die je tijdens een schitterende wandeling kunt verkennen en beleven.

Met kinderen moet je daar dan wat sneller doorheen lopen…

Leukste Musea van Nederland: Het beeld View in de Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum
Het bijzondere kunstwerk Jardin d'émail in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum

Leukste musea van Nederland: Rijksmuseum

Ook dit museum is uitermate geschikt voor kinderen. Zeker wanneer ze al een beetje besef hebben van de grote schilders als Rembrandt. Dan is het bekijken van de Nachtwacht natuurlijk leuk!

In het Rijksmuseum is wat mij betreft altijd wat leuks te zien. Ook voor kinderen. Je kunt er uren zoet brengen. En met kinderen kan je gewoon snel door de collectie heenlopen op zoek naar de highlights.

Dat zijn bijvoorbeeld ook de replica’s van grote, oude schepen en allerlei objecten uit de 16e en 17e eeuw, zoals immense poppenhuizen.

Leukste musea van Nederland: De Eregalerij van het Rijksmuseum met in de verte de Nachtwacht
Leukste musea van Nederland: Het Rijksmuseum gezien vanaf het Museumplein

Nachtwacht en Eregalerij

Ik zou met kinderen daarom vooral de 2e verdieping bezoeken. Daar is de Eregalerij.

Op deze verdieping kan je zelf ook even genieten van de prachtige Voorhal (een soort van burgerlijke kathedraal). Bovendien zijn op deze verdieping ook leuke collecties te zien over de 80-jarige Oorlog, Michiel de Ruyter en dergelijke. Deze roemruchte (?) geschiedenis doet het toch ook altijd leuk.

Vergeet op deze verdieping ook niet de mooie en oude bibliotheek te bekijken.

Tenslotte zijn op de begane grond altijd allerlei tijdelijke tentoonstelling te zien. Daar zijn op verschillende manieren allerlei stukken uit de enorme collectie van het museum opgesteld. Ook altijd leuk om doorheen te lopen.

De Bibliotheek van het Rijksmuseum
De Bedreigde Zwaan; topstuk van het Rijksmuseum

MOCO Amsterdam

Het laatste museum dat ook leuk is voor kinderen is het MOCO. Vlakbij het Rijks. Het is niet zo groot, dus je loopt er zo doorheen.

Het is een verzameling van hedendaagse kunst die goed aanslaat. Zeker bij tieners. Onder andere zijn er stukken van de streetartist Banksy te vinden.

Eén van de bijzondere stukken van het MOCO
Love is in the Air van Banksy

Tenslotte nog twee musea die wat minder interessant zijn voor kinderen. En tegelijkertijd wel erg de moeite waard zijn. Al was het maar vanwege het prachtige gebouw waar ze in zitten.

Van Abbe Museum

Dit museum in Eindhoven voor moderne kunst bevindt zich in zo’n mooi gebouw. Met een al even mooie entree. En een al even mooi interieur.

De laatste is in het ‘nieuwe’ deel opgebouwd uit allerlei verschillende niveau’s. Die getrapt boven elkaar liggen. Dit geeft allerlei leuke en verrassende perspectieven, wanneer je via de verschillende verdiepingen omhoog loopt.

De tentoonstellingen zijn altijd creatief vormgegeven.

De mooie opbouw van het interieur aan de binnenkant van het nieuwe deel van het Van Abbemuseum in Eindhoven
Leukste musea van Nederland: Oud en nieuw van het Van Abbemuseum in Eindhoven

Museum Arnhem

Ook dit museum heeft een oud en een nieuw deel. Het oude deel dient vooral als entree en horecaruimte. Die overigens ook vrij toegankelijk zijn. Net als de buitenruimte achter dit oude gebouw.

Het nieuwe deel is op een fijne manier ingebed in de omgeving van het museum. Waar de natuur een belangrijke rol speelt. Dit nieuwe deel is fraai verpakt in geglazuurde tegels die van donkerbruin via lichtblauw naar wit overlopen.

Tentoonstellingen focussen zich meestal op thema’s als diversiteit en duurzaamheid.

Dit museum is goed te combineren met een stedentrip naar Arnhem. Lees daarover mijn blog via de link. Hier vind je ook mijn reisplan voor Arnhem en het zuiden van de Veluwe. Waarin je dit museum ook bezoekt.

Doorkijk vanuit het museum naar de natuur in de omgeving van Museum Arnhem
Stedentrip en bezienswaardigheden in Arnhem: Museum Arnhem

Verwante thema's