Stadswandelingen door Amsterdam: (minder) bekende plekken

Vakantie in Nederland, Vakantie in Noord-Holland
Stedentrip in Nederland Leukste musea van Nederland Vakantie met tieners

Eerst wil ik hier even wat voorop stellen. Ik ben heel wat keren in Amsterdam geweest. En ik heb ook heel wat leuke en mooie plekken in Amsterdam gezien en bekeken. Toch ben ik geen expert. Ik vind het wél leuk om mijn ervaringen te delen. En dat doe ik in deze blog waarin ik een aantal stadswandelingen door Amsterdam beschrijf. Daarbij richt ik mij in eerste instantie op wat minder bekende plekken in Amsterdam. Van daaruit geef ik alternatieve wandelingen aan richting de bekende(-re) plekken. Eén ding keert steeds terug: de grachten. Die weven zich door alle stadswandelingen door Amsterdam heen.

Stadswandelingen door Amsterdam: De Begijnhof

Waterlooplein

De basiswandeling van deze blog gaat vanuit het Rembrandthuis, via het Koninklijk Paleis Amsterdam naar de Begijnhof. Deze wandeling starten we bij het Waterlooplein. Onder dit plein ligt het metrostation dat bereikbaar is vanaf Amsterdam CS met de lijnen 51, 53 en 54. Of wanneer je bovengronds wilt rijden, brengt tramlijn 14 jou hier ook.

Op de hoek van dit plein met het Jonas Daniël Meijerplein staat de neoklassieke Mozes en Aäron-kerk. We lopen de hoek om, de Jodenbreestraat in. Daar ligt iets verderop aan de linkerkant het Rembrandthuis. De eerste wat minder bekende plek die we bezoeken bij deze stadswandelingen door Amsterdam.

Onderaan deze blog vind je overigens een kaartje met alle bestemmingen die we in deze blog aan doen!

Naar Praktische informatie over Amsterdam
Stadswandelingen door Amsterdam: Het Rembrandthuis aan de buitenkant
Het Rembrandthuis aan de buitenkant

Stadswandelingen door Amsterdam: Rembrandthuis

Het museum is in 2023 helemaal gerenoveerd. En is gevestigd in een statig, oud grachtenpand. Een huis waarin Rembrandt zelf ook daadwerkelijk heeft gewoond.

Wij zijn hier op een stralende winterse dag. Net voordat de lente echt gaat beginnen. Een buitenkansje in een regenachtige winter.

De maquette van het Rembrandthuis
De maquette van het Rembrandthuis
De keuken
De keuken

Levensloop

In tegenstelling tot andere musea met werken van Rembrandt, zoals het Rijks, zijn er in dit museum bijna geen werken van hem te zien.

Rembrandt kocht dit huis toen zijn carrière flink in de lift zat. Hij kwam hier wonen met zijn toenmalige vrouw Saskia Uylenburg in 1639. Toen hij zelf ongeveer 33 jaar was.

Saskia kwam uit een welgestelde en invloedrijke Friesche familie. En was in deze fase van zijn leven erg belangrijk voor zijn succes. Door haar sociale capaciteiten en vermoedelijk ook haar handelsgeest.

Inrichting van de hal en voorkamer van het Rembrandthuis
Inrichting van de hal en voorkamer van het Rembrandthuis

Kamers

We lopen met een audioguide door de verschillende vertrekken heen. En komen zo veel te weten over Rembrandt’s leven en werk. Hoe de verschillende ruimtes gebruikt werden. En wie er allemaal rond hebben gelopen in dit huis.

Saskia overlijdt al in 1642. Vlak voor de voltooiing van De Nachtwacht. Daarna gaat het bergafwaarts met het leven van Rembrandt. Hij krijgt achtereenvolgens nogal dubieuze relaties met zijn huishoudsters Geertje Dircx en Hendrickje Stoffels. De eerste laat hij opsluiten in een tehuis.

Tijdens zijn relatie met Hendrickje raakt hij langzamerhand aan lager wal. Na het overlijden van Saskia krijgt hij veel minder opdrachten. En bovendien geeft hij ook bovenmatig veel geld uit aan zijn verzameling exotische objecten. Waarvan in het museum heel wat zijn te zien.

Door een handige ingreep van Hendrickje en zijn zoon Titus kan hij enkele jaren de crediteuren van zich afhouden. Doordat zij een kunsthandel beginnen, waaraan Rembrandt zijn werken verkoopt.

Beide overlijden in de jaren 60 van de 17e eeuw. Waarna hij ook zelf overlijdt in een huurhuis aan de Rozengracht in 1669. Op 63-jarige leeftijd.

In het museum wordt verder natuurlijk veel aandacht besteed aan zijn schildertechniek. En het hoe en waarom van zijn populariteit. Waarin de beroemde manier waarop hij omging met licht een grote rol speelt.

Stadswandelingen door Amsterdam: Het atelier van Rembrandt
Het atelier van Rembrandt
De binnenplaats van het Rembrandthuis
De binnenplaats van het Rembrandthuis

Zuiderkerk

Vanuit het Rembrandthuis lopen we de brug van de Zwanenburgwal over. Om direct links af te slaan op het looppad langs deze gracht.

Met een bocht komen we zo op de Raamgracht. Die lopen we aan de zuidkant op. Zo krijgen we zicht op de mooie Zuiderkerk. De eerste protestantse kerk die in Amsterdam werd gebouwd. Toen de stad eind 16e eeuw naar deze kant werd uitgebreid.

De kerk is daarom in renaissance-stijl gebouwd. En wel naar een ontwerp van Hendrick de Keyser. Die ook de Westerkerk ontworp en bouwde. Daarover later meer!

De Zuiderkerk is van de twee de kleinere en oudere kerk.

Stadswandelingen door Amsterdam: De Zuiderkerk
De Zuiderkerk
De kleurrijke Groenburgwal tegenover de Zuiderkerk
De kleurrijke Groenburgwal tegenover de Zuiderkerk

Kloveniersburgwal

Wij lopen verder naar het westen. En komen over de brug van de Kloveniersburgwal. Een mooie gracht die in het heldere zonlicht van vandaag mooi schittert.

Richting de andere kant hebben we nogmaals uitzicht op de panden van de Raamgracht. En werpen we een laatste blik op de Zuiderkerk.

Langs de Kloveniersburgwal is verderop De Waag zichtbaar op de Nieuwmarkt.

De Kloveniersburgwal
De Kloveniersburgwal
De Raamgracht op de hoek van de Kloveniersburgwal
De Raamgracht op de hoek van de Kloveniersburgwal

Burgwallen

We komen zo in de buurt van de Burgwallen. Dit gebied is onderdeel van de eerste, grote stadsuitbreiding van Amsterdam in de 13e en 14e eeuw. Zo lang staan de meeste huizen hier ook al.

Oorspronkelijk lag Amsterdam langs het deel van de Amstel dat nu wordt gevormd door Damrak, Dam en Rokin. In deze eeuwen werd de stad naar het oosten en westen uitgebreid met de Burgwallen. Aan de oostkant met de Oudzijds Burgwallen. Aan de westkant met de Nieuwzijds.

Langs deze wallen werd in de 15e eeuw een stadsmuur gebouwd. De eerder genoemde Waag was onderdeel van die muur als stadspoort.

Het gebied waar we net vandaan kwamen met de Kloveniersburgwal en verderop met de Zwanenburgwal, zijn uitbreidingen uit de late 15e en 16e eeuw.

Een deel van deze oude zijde werd in de volksmond verbastert tot De Wallen.

Stadswandelingen door Amsterdam: Grachtenpanden langs de Oudezijds Burgwal
Grachtenpanden langs de Oudezijds Burgwal
De Oudezijds Burgwal in noordelijke richting
De Oudezijds Burgwal in noordelijke richting

Richting de Dam

Wij lopen door over Rusland en de Sint Agnietenstraat. En komen zo aan op de Oudzijds Voorburgwal. Nadat we de Achterburg al zijn gepasseerd.

Langs deze gracht staan heel wat mooie panden te schitteren in de zon. Naar het zuiden hebben we zicht op de statige gebouwen van de Universiteit van Amsterdam. En in noordelijke richting op de grote bulk van de Oude Kerk.

De kerk doet zijn naam eer aan. Het is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam. Al gebouwd in de 14e eeuw. Het was daarmee de eerste hallenkerk van Nederland. En daardoor ook in de gotische stijl. Lees meer over wat een hallenkerk is in mijn blog over Deventer en de Lebuïnuskerk.

De kerk is opgebouwd uit stenen spitsbogen die een houten plafond ondersteunen. Dit houten plafond bestaat boven het schip uit ribgewelven. En in het geval van de zijbeuken, tongewelven. De vensters zijn dan ook weer spitsbogen, waardoor er flinke lichtinval is gerealiseerd.

Het is al met al een waardig testament van de gotische bouwstijl in Nederland.

Leukste musea van Nederland: Het interieur van Ons' Lieve Heer op Solder
Het interieur van Ons' Lieve Heer op Solder

Ons’ Lieve Heer op Solder

Eventueel kan je bij de Oude Kerk ook verder naar het noorden lopen. Richting het bijzondere museum van Ons’ Lieve Heer op Solder. Lees daarover meer in mijn blog over de leukste musea van Nederland.

Wij lopen zelf in noordelijke richting op de Oudzijds Voorburgwal om de Damstraat in te slaan richting de Dam. Om op onze stadswandelingen door Amsterdam het Paleis op de Dam te bezichtigen.

De Oudzijdse Voorburgwal
De Oudzijdse Voorburgwal

Koninklijk Paleis Amsterdam

Tegenwoordig is dit de officiële naam van dit paleis. Waarbij dit paleis eind 17e eeuw zijn leven begon als stadhuis. Op een plek waar daarvoor een gotisch stadhuis stond. Dat vervangen moest worden.

We zitten dan middenin in de Gouden Eeuw. Vlak nadat de 80-jarige oorlog succesvol voor Nederland was afgelopen. In die tijd van weelde (voor een klein deel van de bevolking tenminste) werd er gekozen voor een ambitieus ontwerp. Van de hand van Jacob van Campen. Die al eerder verantwoordelijk was voor het Mauritshuis en (de grootse verbouwing van) Paleis Noordeinde.

Het was in die tijd van een grootsheid en weelde die eigenlijk zijn gelijke niet kende. Tenminste niet voor een gebouw dat was bedoeld voor gewone burgers. En daar zat m natuurlijk de Hollandse kneep. Hollanders dulden eigenlijk geen koning. En wilden zelf een paleis neerzetten.

Stadswandelingen door Amsterdam: Koninklijk Paleis Amsterdam
Koninklijk Paleis Amsterdam

Klassiek barok

Met de 17e eeuw zitten we ook volop in de barok. Waarbij in Nederland die tijd wordt geclassificeerd als het Hollands classicisme.

Die klassieke uitstraling is aan de buitenkant goed te zien. Vooral door het gigantisch timpaan in het midden bovenop. Alle lagen van het gebouw zijn versierd met klassiek-ogende kolommen. En het geheel is strak van opzet. Geheel volgens de wetten van de barok.

Stadswandelingen door Amsterdam: De Burgerzaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam
De Burgerzaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam

De Burgerzaal

Het frivole en overdadige van de barok komt aan de binnenkant aan bod. Wij hebben dan inmiddels een audioguide te pakken. Om daarmee alle elementen van dit machtige bouwwerk goed tot ons door te laten dringen.

Letterlijk centraal in het gebouw staat De Burgerzaal. Een gigantisch overdekt binnenplein. Omgeven door hoge vensters en versierd met flink wat symbolische beelden. De zaal is vervolgens omringt door een tweetal gallerijen. Die symmetrisch zijn aangelegd aan beide zijden van de Burgerzaal. Met een open ruimte in het midden.

In de Burgerzaal zelf kunnen we aan de overkant eerst Atlas ontwaren die de wereld draagt. Met daaronder Vrouwe Justitia. Beide waren symbolen voor de manier waarop de bestuurders (schepenen) van de stad naar zichzelf keken.

Aan de andere kant van de Burgerzaal is de stedenmaagd (Amsterdam) uitgebeeld.

De Stedenmaagd
De Stedenmaagd
De gigantische plafondschildering van het Koninklijk Paleis Amsterdam
De gigantische plafondschildering van de Burgerzaal

De wereld aan onze voeten

Boven ons bevindt zich een gigantisch, houten plafond. Met een enorme schildering erop.

Aan onze voeten bevinden zich in steen aangebrachte kaarten. Van alle werelddelen zoals die toen bekend waren. Met daartussen de sterrenhemel.

Op de kaarten is te zien dat we toen Indonesië al goed kenden. Dat staat heel gedetailleerd afgebeeld. Terwijl Australië nog compleet verkeerd is vormgegeven.

De kroonluchters zijn uit de tijd van Lodewijk Napoleon. En daarmee zitten we in een andere tijd. We verschuiven de blik naar de vroege 19e eeuw. Het stadhuis wordt dan het Koninklijk Paleis. Wat het vanaf die tijd niet meer loslaat.

Lodewijk Napoleon liet hiermee op symbolische wijze zien dat die Nederlandse burgers het niet meer voor het zeggen hadden.

Het oostelijke halfrond op de vloer van de Burgerzaal
Het oostelijke halfrond op de vloer van de Burgerzaal

Schepenzaal

Die Lodewijk Napoleon zullen we verder nog uitgebreid tegenkomen.

Wij lopen nu eerst richting de Schepenzaal. Die gebruikt werd als vergaderschaal voor de Schout en zijn schepenen. De rechterlijke macht van de stad. Respectievelijk de Officier van justitie en de rechters.

 

Stadswandelingen door Amsterdam: de Schepenzaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam
De Schepenzaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam

Burgemeesters en vroedschap

Ook in de andere vertrekken komen we de bestuurlijke functies van de stad tegen. Zoals de Thesaurie (schatkamer/afdeling financiën), Burgemeesters Raadzaal en kamer en vroedschapskamer.

De Burgemeesters stonden in meervoud, omdat het enkele nieuwe en enkele voormalige betrof. Die dus lang in functie bleven voor een soepele overgang.

De vroedschap betrof de raadgevende functie richting burgemeesters. Waaruit de burgemeesters ook werden gekozen. In alle gevallen betrof het vanzelfsprekend vooraanstaande burgers van de stad. Er was nog niet zoveel plek voor de gewone burgers…

Tussen de Burgemeesters- en vroedschapskamer bevond en bevindt zich de Vierschaar. Dat is de plek waar ter dood veroordeelden werden berecht.

Een ruimte die ook van de buitenkant te zien was. En bijzonder kleurrijk gedecoreerd is. Met allerlei verwijzingen naar dood en verderf. Er wordt weinig aan de verbeelding overgelaten…

Doorkijkje vanuit de gallerijen naar de Burgerzaal
Doorkijkje vanuit de gallerijen naar de Burgerzaal

Gallerijen en zit- en slaapkamers

Tussen al deze ruimtes vormen de gallerijen de verbindende factor. De ene is nog mooier versierd dan de ander.

Op alle hoeken zijn Romeinse goden afgebeeld. Zoals Apollo, Mars, Venus en Diana. Vaak hebben die een symbolische aanduiding. Van de functie die in de betreffende hoek werd uitgeoefend.

En daar boven en omheen zijn weer allerlei schilderingen aangebracht.

Alle kamers zijn sinds de tijd van Lodewijk Napoleon in gebruik als zit-, werk- of slaapkamer. Tegenwoordig worden veel van de ruimtes gebruik voor geëerde gaste van het koninklijk huis die op staatsbezoek zijn.

Prachtige ruimtes in het Koninklijk Paleis Amsterdam
Prachtige ruimtes in het Koninklijk Paleis Amsterdam

Nieuwe Kerk

De volgende kerk ligt op ons te wachten, wanneer we het Paleis op de Dam uitlopen. Dat is de zogenaamde Nieuwe Kerk. Nu niet echt nieuw meer. Wel nieuwer dan de eerder beschreven Oude Kerk.

De oudste delen van de Nieuwe Kerk werden al in de 15e eeuw gebouwd. En waren daardoor ook in gotische stijl. Alleen de noordelijke transeptarm is enigszins afwijkend met renaissance-elementen.

Aan de binnenkant is de kerk rijker versierd dan de Oude Kerk. Een mooier bewerkt plafond, een koorhek van sierlijk smeedijzer en de rijk versierde preekstoel en orgel.

Tegenwoordig is de kerk in gebruik als tentoonstellingsruimtes of voor gelegenheidsdiensten. Waaronder de inzegeningen van de koninklijke bruidsparen.

Stadswandelingen door Amsterdam: De Singel
De Singel

Intermezzo: 9 straatjes en Anne Frank Museum

Vanaf hier kunnen we meteen doorlopen richting het wat minder bekende Begijnhof. We kunnen op deze stadswandelingen door Amsterdam ook een flink ommetje maken richting 9 straatjes, Jordaan en het Anne Frank Museum.

We komen dan in de stadsuitbreiding die eind 16e en de gehele 17e eeuw in beslag nam. Met wat wij nu als de Grachtengordel kennen.

Deze gigantische stadsuitbreiding is gedaan in een aantal fases. Allereerst werden vanuit de Brouwersgracht de 3 beroemde grachten uitgegraven: Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Deze werden doorgetrokken tot de Leidsegracht.

Na de Vrede van Münster en middenin de Gouden Eeuw werden deze grachten doorgetrokken tot de Amstel. Waardoor onder andere de Gouden Bocht in de Herengracht ontstond. De knik tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat.

In een soort van halve maan werden deze grachten uiteindelijk met de voorvoeging ‘Nieuw’ doorgetrokken tot de Oostelijke eilanden. Het gebied dat nu afgegrensd wordt van het IJ door de Piet Heinkade.

Raadhuisstraat tussen Herengracht en Keizersgracht
Raadhuisstraat tussen Herengracht en Keizersgracht

Westerkerk

We lopen er vanaf de Dam heen via de Raadhuisstraat. Daar steken we respectievelijk de Singel en de eerder genoemde grachten over.

Vooral het stuk tussen Heren- en de Keizersgracht van deze straat is mooi vorm gegeven. Daar staan aan de zuidkant een verzameling panden die aan de voorkant met een arcade over de stoep zijn gebouwd.

Wanneer we de Keizersgracht oversteken staan we oog-in-oog met de achterzijde van de volgende kerk. De toepasselijk genoemde Westerkerk.

Een kerk als een grachtenpand. Met de uit die tijd toepasselijke ornamenten. Die we ook zien op een heleboel grachtenpanden om ons heen. Uit deze bouwperiode.

Stadswandelingen door Amsterdam: De Westerkerk met op de voorgrond het Anne Frank Museum
De Westerkerk met op de voorgrond het Anne Frank Museum

Renaissance

En dat is de Renaissance. De elementen daarvan zijn goed te zien vanaf de achterkant van de Westermarkt. De pilaren aan weerzijden van de hoge vensters. Met de klassieke timpaan als kroon daarboven.

De kerk heeft verder aan de buitenkant een voor Nederlands begrippen unieke grondvorm. In plaats van één heeft het twee transept armen. Die we bijvoorbeeld ook bij de kathedraal van Lincoln tegenkwamen. Die armen zijn ook nog eens even groot.

In tegenstelling tot de Oude en Nieuwe Kerk heeft de kerk ook niet de vorm van een hallenkerk. De zijbeuken zijn een stuk lager dan het middenschip. En doordat het middenschip hoge vensters heeft, komt er een gigantische bak licht binnen in het interieur.

Het is net of de Zuiderkerk een kuurtje anabolen heeft gehad.

Stadswandelingen door Amsterdam: De Westerkerk vanaf de hoek Keizersgracht-Westermarkt
De Westerkerk vanaf de hoek Keizersgracht-Westermarkt

Wit

Dat interieur doet wat strak aan. Door de overheersende witte kleur en afwezigheid van ornamenten. Daardoor valt het barokke orgel aan de oostkant extra op.

Voor de rest is het interieur opgebouwd uit hoge, ronde bogen met daarboven de hoge vensters. Waarop een houten plafond rust.

Al met al is het bijzonder in de eenvoud.

Het hoge middenschip van de Westerkerk met het bijzondere orgel
Het hoge middenschip van de Westerkerk met het bijzondere orgel
De hoge vensters boven de preekstoel
De hoge vensters boven de preekstoel

Westertoren

De toren van de Westerkerk is met 87 meter de hoogste van Amsterdam. En één van de meest kenmerkende delen van de skyline van Amsterdam. De toren wordt ook los aangeduid als de Westertoren.

Wat mij altijd bij het prachtige lied ‘Een lichte vrouw’ van Herman van Veen brengt. ‘De Wester kan niet somber zijn, nooit is ’t hier lelijk weer.’ In zijn loflied op Amsterdam naar het gedicht van Jan Campert.

De toren is letterlijk gekroond met een fraaie keizerskroon. Als herinnering aan het feit dat Keizer Maximiliaan I de stad het recht gaf om zijn kroon in haar wapen te voeren.

De Egelantiersgracht als de avond valt
De Egelantiersgracht als de avond valt

Jordaan

Vanaf de Wester kunnen we tijdens deze stadswandelingen door Amsterdam de Jordaan inlopen. De wijk die onderdeel was van de derde fase van stadsuitbreiding (Derde Uitleg)  in de 17e eeuw. Zoals hierboven beschreven over de Grachtengordel.

Doordat het hele gebied al ingepolderd en verkaveld was, liggen de grachten en wijken haaks op de Grachtengordel. En sluiten ze daar ook niet altijd goed op aan. De grachten volgen de richting van de oude ontginningssloten.

Dat geeft de Jordaan ook zijn unieke karakter. Sommige panden zijn daarom in een punt of halve punt gebouwd. Daar waar de grachten van de Jordaan zijn aangesloten op de Prinsengracht.

Het is een wijk die bijzonder leuk is om door te lopen. Vanaf de Westerkerk kan dat door bijvoorbeeld via de Prinsengracht naar het noorden te lopen. Vervolgens de Egelantiersgracht in te lopen, vervolgens weer naar het zuiden via de Lijnbaansgracht. En via de Bloemgracht weer terug naar de Westerkerk.

Wanneer je tijd hebt, blijf hier dan zeker even lunchen of dineren. Onder Praktische informatie vind je daarvoor een geweldige tip.

Anne Frank Huis

Naast de Westerkerk ligt het Anne Frank Huis. Dat is een indrukwekkend museum om te bezoeken. Zeker ook met tieners. Lees er meer over in mijn blog over de leukste musea van Nederland.

Stadswandelingen door Amsterdam: Middenin de 9 straatjes; de Herengracht bij de Wolvenstraat
Middenin de 9 straatjes; de Herengracht bij de Wolvenstraat

9 straatjes

We zijn nu op deze stadswandelingen door Amsterdam ook op het punt waar de 9 straatjes beginnen. Een verzameling van straten die haaks op de Grachtengordel ligt. En waar allemaal leuke en veelal onafhankelijke winkeltjes gevestigd zijn.

Daarvoor lopen we vanaf hier in zuidelijke richting over de Prinsengracht. En slaan dan linksaf de Reestraat in. Vanaf hier kunnen we de 9 straatjes één voor één in een slalom doorlopen.

Het is leuk om hiervoor te tijd te nemen. En een beetje van winkel naar winkel te slenteren. Zeker ook om tussendoor even te lunchen of te dineren in één van de eetgelegenheden die ik onder Praktische informatie aangeef.

Eerst rechtdoor naar de Hartenstraat. Rechtsaf op de Herengracht. Weer rechtsaf op de Wolvenstraat en doorlopen in de Berenstraat. Linksaf op de Prinsengracht en weer linksaf op de Runstraat. Door tot op de Huidenstraat. En zo zijn we aan het einde van deze leuke winkelbuurt gekomen.

Via de Singel kunnen we nu naar het Spui lopen voor de bezichtiging van de Begijnhof.

Stadswandelingen door Amsterdam: De ingang van de Begijnhof
De ingang van de Begijnhof

Stadswandelingen door Amsterdam: Begijnhof

Vanaf het Koninklijk Paleis Amsterdam is het een korte wandeling door de Kalverstraat naar de Begijnhof. De Begijnsteeg die de Kalverstraat met het hofje verbindt, is een knus straatje met gezellige restaurants.

Zo komen we bij één van de minder bekende en tegelijkertijd meest sfeervolle plekken van Amsterdam terecht. De Begijnhof.

Deze hof zit hier als plek voor katholieke vrouwen al sinds de 14e eeuw. Daarna is het wel een keer platgebrand. En de huidige huizen die er staan stammen voor een groot deel uit de 17e en 18e eeuw.

Aan het einde van de 17e eeuw werden er twee huizen samengevoegd om een kapel te vormen voor de gemeenschap. De gotische kerk die aan het begin van het hof zit, is in gebruik van de Engelse, protestantse kerk.

Stadswandelingen door Amsterdam: De Begijnhof
De Begijnhof

Houten Huys

Het hof staat vandaag de stralen in de late winterzon. Met het gras helder groen.

De statige huisjes van het hofje staan er mooi bij. Met gevels die we inmiddels herkennen als typerend voor de Renaissance in Amsterdam. Aan de bovenkant meestal mooi versierd.

Aan de andere kant van het hofje ligt nog een ander, kleiner grasveld. Daaraan staat nog een houten huis uit de 15e eeuw. Eén van de weinige, overgebleven houten huizen van Amsterdam.

Beide grasvelden worden overigens bleekvelden genoemd. Hier werd vroeger het linnen gebleekt.

De huizen rondom het tweede veldje
De huizen rondom het tweede veldje
Stadswandelingen door Amsterdam: Het Houten Huys van het Begijnhof
Het Houten Huys van het Begijnhof

Vredig

We lopen rustig langs de veldjes en de huizen. Het is hier een mooie oase. Vlakbij de enorme, toeristische drukte van deze stad.

Tegenwoordig wonen hier nog 100 vrouwen. Veelal weduwen of ongetrouwde vrouwen.

We werpen ook nog een blik in de Begijnkapel. Een klein kerkje met een barok altaar erin.

De gotische kerk in het hofje
De gotische kerk in het hofje

Het Spui en verder

Weer terug op het Spui struinen we op de hoek van de Kalverstraat nog even door de Waterstones. Onze favoriete, Engelse boekhandel.

Wanneer je vandaag al het Rembrandthuis en het Koninklijk Paleis hebt gezocht, dan ben je nu wel uitgeput. Helemaal wanneer je ook nog de Jordaan en de 9 straatjes hebt toegevoegd. Mocht je andere dingen hebben gedaan, dan kan je vanaf de Begijnhof en het Spui nog twee andere kanten op.

Beide keuzes zal ik hieronder beschrijven. Allereerst een wandeling via de noordkant van de Amstel door de Pijp en de Albert Cuijpmarkt naar het Museumplein. En in tweede instantie via Centraal Station naar Amsterdam Noord en het Eye.

Stadswandelingen door Amsterdam: De Amstel met de Magere Brug
De Amstel met de Magere Brug

Uitsmijter: via de Amstel en de Pijp naar de Museumbuurt

Vanaf het Spui lopen we via het Rokin naar de Amstel. Zo komen we aan het einde van de Kloveniersburgwal. Waar we meer naar het noorden eerder langs zijn gekomen.

Hier krijgen we zicht op de Stopera. Het gecombineerde stadhuis en operahuis dat hier in 1986 gebouwd werd. Terwijl de locatie al in 1954 was uitgekozen.

Daarvoor deed de Prinsenhof aan de Oudzijds Voorburgwal dienst als stadhuis.

De Amstel ter hoogte van de Herengracht
De Amstel ter hoogte van de Herengracht

De Amstel

Verderop hebben we vanaf de Blauwe Brug op deze zonovergoten dag een wijds uitzicht op de Amstel. Met de Magere Brug die meer naar het zuiden ligt.

Ook ’s avonds is dit een mooie plek om even stil te staan. Omdat de Amstel glinstert met het licht van alle huizen en gebouwen er omheen. En de Magere Brug is ’s avonds mooi aangelicht.

Voor onze stadswandelingen door Amsterdam lopen we aan de overkant en evenwijdig aan de Amstel naar het zuiden. Daarmee komen we langs Carré en de Magere Brug.

Deze laatste heet vermoedelijk zo, omdat er eerst een veel grotere brug was bedacht op deze plaats. In het rampjaar 1672 werd echter besloten om even geen brug te bouwen. En de Vierde Uitleg stokte. Dat was de uitleg met de Nieuwe Prinsen-, Heren en Keizersgracht richting de Oostelijke Eilanden.

Toen er later in deze eeuw alsnog werd overgegaan tot de bouw van een brug, werd dat een veel kleinere brug. Vandaar ‘mager’. Meer kon er niet vanaf…

Op de Sarphatistraat lopen we de Amstel weer over. En slaan meteen linksaf Oosteinde in. Via de Singelgracht en de Van Woustraat kruizen we dan de Albert Cuypstraat.

De Magere Brug vanaf de Amstelkade
De Magere Brug vanaf de Amstelkade

Albert Cuypmarkt

Langs een groot deel van deze straat wordt elke dag (behalve op zondag) tussen 9:30 en 17:00 een markt opgezet. Het schijnt daarmee de grootste van Europa te zijn.

De Pijp waarin we ons nu bevinden is op zich al een erg gezellige buurt. Met kleine straatjes, mooie gevels en hier en daar gezellige pleintjes. De markt tilt dat alles naar een nog hoger niveau. En maakt deze buurt tot een leuke plek om doorheen te lopen.

Verderop richting de Ferdinand Bolstraat bevinden zich ook veel restaurants. Waarmee dit een fijne plek is om rond lunchtijd of avondeten te zijn.

Nachtelijk uitzicht op Carré vanaf de Sarphatistraat-brug over de Amstel
Nachtelijk uitzicht op Carré vanaf de Sarphatistraat-brug over de Amstel

Stadswandelingen door Amsterdam naar het Museumplein

Wanneer we de Ferdinand Bolstraat gepasseerd zijn, stuiten we vanzelf op de Hobbemakade. Deze nemen we naar rechts. En ter hoogte van de Honthorststraat steken we naar het westen en het Museumplein.

Daarmee staan we na een paar honderd meter oog in oog, met nagenoeg het beste wat Nederland te bieden heeft op cultureel vlak. Rechts het Rijks, wat meer naar links het MOCO-museum. Vooruit het Van Gogh. Nog wat meer naar links het Stedelijk. En helemaal links het Concertgebouw.

Leukste musea van Nederland: Het Rijksmuseum gezien vanaf het Museumplein
Het Rijksmuseum gezien vanaf het Museumplein

Aan jou!

Vanaf hier is het aan jou om te bepalen wat je wilt. Het Rijks moet je echt een keer gezien hebben. Lees daar meer over via de link! En leuk voor jong en oud.

Het MOCO is een museum met alleen maar hedendaagse kunst. Van Banksy tot Hirst. Ik vond dat erg leuk om een keer te zien. Ook daarover lees je meer via de link.

Het Van Gogh-museum is een klassieker. Met vanzelfsprekend een hoop van Gogh. En tijdgenoten van Van Gogh. Het Stedelijk museum heeft prachtige werken uit de 20e eeuw. En ook hedendaagse kunst.

Alternatieve uitsmijter: via CS over het IJ naar het Eye

Vanaf het Spui stap je via Station Rokin zo op de metrolijn 52 naar Centraal Station. Aan de noordkant van het dit station kan je met de pond naar Amsterdam-Noord varen. Neem daarvoor de pond richting Buikersloterweg.

Vanaf daar zie je de A’dam Tower al staan. Op het dak van deze toren is er schitterend uitzicht over Amsterdam. Ze noemen dit de Amsterdam Lookout. En voor de waaghals kan je op die hoogte ook schommelen. Waar de benen echt ver over de rand gaan…

Stadswandelingen door Amsterdam: Uitzicht vanaf CS op het Eye
Uitzicht vanaf CS op het Eye
Uitzicht vanaf de A'dam lookout over Amsterdam, met rechts de Westertoren
Uitzicht vanaf de A'dam Lookout over Amsterdam, met rechts de Westertoren

Eye

Op onze stadswandelingen door Amsterdam zijn we nu op het laatste punt uitgekomen. Tenminste wanneer we de Amsterdam Lookout uit zijn gekomen. En dat is het Eye. Filmmuseum en bioscoop in één. Met als bonus een restaurant met een magnifiek uitzicht over het IJ.

Wij vonden het erg leuk om hier te lunchen, om vervolgens een film te pakken. Een aanrader!

Uitzicht over het IJ vanuit het Eye-restaurant
Uitzicht over het IJ vanuit het Eye-restaurant

Praktische informatie over de stadswandelingen door Amsterdam

Alle bovenstaande locaties zijn hieronder op de interactieve kaart weergegeven. In volgorde van de beschrijving hierboven.

Nu is het natuurlijk zo dat deze wandelingen niet in één keer zijn te doen. Daarom geef ik onder de kaart kort een aantal opties weer hoe je deze wandelingen het beste kunt combineren.

 

Stadswandelingen door Amsterdam: grachten, cultuur en shoppen

Wil je een leuke combinatie van een mooie stadswandeling, cultuur en shoppen? Start dan bij het Koninklijk Paleis, loop richting de Jordaan en volg vanaf daar de route die ik in dat Intermezzo weergeef. Al dan niet in combinatie met het Anne Frank Huis.

Eventueel kan je aan het einde van de route de Begijnhof nog meepakken.

De Begijnhof
De Begijnhof

Stadswandelingen door Amsterdam: minder bekende plekken van Amsterdam

Wanneer je Amsterdam al goed kent, dan raad ik je de basiswandeling aan, dus vanuit Rembrandthuis via Paleis op de Dam naar het Begijnhof.

Eventueel kan je daar de 9 straatjes bijpakken om nog wat te shoppen. En vanaf daar naar de Begijnhof toe lopen.

Een andere optie is om vanaf het Begijnhof naar het Eye te gaan en daar de dag af te sluiten met een film.

Stadswandelingen door Amsterdam: cultuur en markt

Een andere leuke combinatie is om te starten bij het Begijnhof (eventueel vanaf metrostation Rokin). En vervolgens de wandeling langs de Amstel en de Pijp te doen. Over de Albert Cuypmarkt te slenteren. En aan het einde daarvan één van de mooie musea te bekijken. Eventueel kan je de avond afsluiten in het Concertgebouw met een mooi concert.

Leukste musea van Nederland: De Eregalerij van het Rijksmuseum met in de verte de Nachtwacht
De Eregalerij van het Rijksmuseum met in de verte de Nachtwacht

Rembrandthuis

Voor meer informatie over het Rembrandthuis, klik je op de link.

Koninklijk Paleis Amsterdam

Via de link vind je meer informatie over het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Let op dat de het paleis af en toe gesloten is, vanwege staatsbezoeken en dergelijke. Check de kalender op de site dus goed!

Anne Frank Huis

Meer informatie over het Anne Frank Huis vind je via de link!

Let op dat het hier heel vaak druk is. Wij zijn daarom expres een keer aan het einde van de middag gegaan. Dan is het vaak wat minder druk.

9 straatjes

De 9 straatjes zijn iets om te ervaren. Het zijn een heleboel winkels en restaurants bij elkaar.

Er is via de link veel informatie over deze unieke plek te vinden: 9 straatjes.

In de 9 straatjes
In de 9 straatjes

Carré

Wil je een avond naar Carré, wanneer je in Amsterdam bent, klik dan op de link.

Albert Cuypmarkt

Meer informatie over deze markt vind je hier: Albert Cuypmarkt.

Rijksmuseum

Vergeet niet te reserveren, wanneer je naar het Rijksmuseum gaat! Dat doe je via de link.

MOCO

Wil je wat meer informatie over het MOCO? Klik dan op de link!

Van Gogh Museum

Over het Van Gogh Museum vind je hier informatie.

Stedelijk Museum

Meer over het Stedelijk Museum vind je via de link.

Stadswandelingen door Amsterdam: Het Concertgebouw bij nacht
Het Concertgebouw bij nacht

Concertgebouw

Het programma van het Concertgebouw vind je via de link!

Amsterdam Lookout

Meer informatie over het mooie uitzicht over Amsterdam en voor de waaghalzen de schommel over de rand vind je via deze link: Amsterdam Lookout.

Eye

Tenslotte vind je hier meer informatie over het Eye.

Stadswandelingen door Amsterdam: Lotti's
Lotti's
De ingang van restaurant Lotti's in het Hoxton
De ingang van restaurant Lotti's in het Hoxton

Uit eten in Amsterdam

Alle restaurants staan op het interactieve kaartje dat hierboven staat. De letters geef ik steeds aan bij het restaurant.

De Jordaan en 9 straatjes

La Oliva (U) ligt middenin de Jordaan. En is een erg fijn restaurant. Ze serveren hier bijna uitsluitend Pinchos. De Baskische variant van tapas. De porties daarvan zijn meestal wat groter en worden vaak geserveerd op brood.

Ik vind dat je hier heerlijk kunt eten. In een erg relaxte sfeer. Het is hier over het algemeen flink druk. Dus vergeet niet te reserveren.

Lotti’s (V) is het restaurant van hotel The Hoxton. Het ligt middenin de 9 Straatjes. Het is een vrij hip, relaxed en ook sfeervol restaurant. Met veel vegetarische opties.

Ook Jansz (W) is onderdeel van een hotel. In dit geval de Pulitzer. Die naast Jansz ook nog een prachtige bar hebben.

Bij Jansz eet je op niveau. Met een prijs die daarbij hoort. Het is de moeite waard. Ik heb er meerdere keren met heel veel genoegen zitten eten.

Spui en Amstel

Café Luxembourg (X) is een brasserie in Vlaams-Franse stijl. Qua sfeer en eten. Ik ben er zelf nog niet geweest. Het staat wel op mijn lijstje! De recensies zijn goed en de kaart uitgebreid.

De Ysbreker (Y) is al heel wat jaren een begrip in Amsterdam. Het ligt wat verder weg langs de Amstel. En met mooi weer is dat een fijne trip! Het is hier over het algemeen druk. Het eten is gewoon goed. In een café-achtige omgeving.

De Pijp en Museumplein

SenT (Z) is een heel goed restaurant in de Pijp. Waar ze koken met behulp van een Big Green Egg. Vlees eten is hier dan ook een goed idee. En dat doe je in een intieme sfeer.

Wat verder naar het zuidwesten is Wildschut (Ä) een echt, ouderwets grandcafé. In stijl. Hier kan je al jarenlang goed eten. Op allerlei momenten van de dag.

The Burger Room (Ë) serveert aan de andere kant van het Museumplein, aan de Paulus Potterstraat, ontzettend goede burgers. In een leuke sfeer.

Tenslotte kan je bij het restaurant in het Rijksmuseum ook in stijl eten en drinken. Dat heet Rijks (R).

Noord

In het Eye (T) zit zoals aangegeven een restaurant met een geweldig uitzicht over het IJ. Het is qua locatie echt een enorme aanrader!

Stadswandelingen door Amsterdam: het interieur van SenT
Het interieur van SenT
The Burger Room
The Burger Room

Overnachten in Amsterdam

Alle hotels staan op het interactieve kaartje dat hierboven staat. De letters geef ik steeds aan bij het hotel.

Noord

Hotel Jakarta (Ï) is een sfeervol vormgegeven hotel. Waarbij gebruik is gemaakt van veel natuurlijke materialen.

De kamers en suites hebben allemaal uitzicht op water. Aangezien het hotel op de punt van het Java-eiland ligt. Boek een suite wanneer je echt mooi uitzicht wilt hebben! En niet teveel op de centen let 😀.

Het is vanuit het hotel wel een stukje lopen richting CS. Het ligt daardoor eigenlijk net iets uit de loop.

Jordaan en 9 straatjes

Mr Jordaan (Ö) is een boutique hotel in de Jordaan. De kamers zijn niet heel groot. Voor één overnachting is het allemaal prima.

The Hoxton (V) is een flink prijzig hotel. Met hele sfeervolle, wat retro-achtige kamers.

Onze kamer in Hotel Jakarta
Onze kamer in Hotel Jakarta
Uitzicht vanuit Hotel Jakarta
Uitzicht vanuit Hotel Jakarta

Amstel en Museumplein

Aan de Amstel ligt vlakbij Carré en de Magere Brug het sfeervolle B&B Amsterdam Amstel Apartment (Ü).

Vanzelfsprekend betaal je hier meer voor dan een standaard hotelkamer. Tegelijkertijd geeft dit bij een langer verblijf in Amsterdam ook veel mogelijkheid tot ontspanning.

Het appartement is erg goed uitgerust. En zit op een geweldige locatie. Met een fantastisch uitzicht op de Amstel.

Kien (Â) is een gezellige B&B net boven het Museumplein. Ook hier is alles perfect voor elkaar. We vonden het er alleen in de winter wat aan de frisse kant in de ochtend. Maar ja, een oud huis…

Interieur van Amsterdam Amstel Apartment
Interieur van Amsterdam Amstel Apartment
Uitzicht vanuit Amsterdam Amstel Apartment
Uitzicht vanuit Amsterdam Amstel Apartment

Informatie over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vind je via de handige links hieronder!

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!