3 leukste dingen om te doen op Vlieland

Vakantie in Nederland, Vakantie op de Wadden-eilanden
De mooiste stranden van West-Europa Wandelen op vakantie Vakantie met tieners

Ah, de Wadden! Ik vind ze geweldig. Wij komen er graag. Om uit te waaien. En om ons even net wat meer relaxed te voelen. Want dat doen die eilanden gewoon. En Vlieland is dan zo'n eiland waar we de hele Wadden-ervaring op een klein oppervlakte hebben. Compact en toch qua wijdsheid ruim genoeg. Ideaal voor een lang weekend! Ik vertel je in deze blog over de 3 leukste dingen om te doen op Vlieland!

3 leukste dingen om te doen op Vlieland: Het drenkelingenhuisje op de Vliehors: Het drenkelingenhuisje op de Vliehors

1. Naar de Vliehors

Wij zijn gistermiddag met de boot op Vlieland geland. We hebben ons eerst even geïnstalleerd in ons superleuke hotel (zie onder Praktische informatie onderaan deze blog). En zijn toen natuurlijk direct naar zee gegaan.

Wanneer we op de Wadden zijn, is dat toch eerste prioriteit.

Vandaag staat ons een erg leuke activiteit te wachten. We gaan naar de Vliehors. Het grote stuk strand ten westen van Vlieland. Waar we met de Vliehors-expres kunnen komen.

De bandsporen van de Vliehors-expres op het strand van Vlieland
De bandsporen van de Vliehors-expres op het strand van Vlieland

De Vliehors-expres

Dat blijkt een vrachtauto op enorme banden te zijn. Met in de achterbak een aantal overdekte zitrijen. Mijn 2 zoons zien er het avontuur wel van in. En krijgen opeens helemaal zin in deze activiteit.

In een klein half uurtje brengt de Expres ons naar het andere kant van het eiland. En naar de Vliehors. Een groot stuk, verlaten strand. Met eindeloos uitzicht op de Wadden, de Noordzee en Texel. Geweldig!

We hebben uitgebreid de tijd om hier rond te kijken.

3 leukste dingen om te doen op Vlieland: De Vliehors op Vlieland
De Vliehors op Vlieland
3 leukste dingen om te doen op Vlieland: De bandensporen van de Vliehors-expres laten gedichten na...
De bandensporen van de Vliehors-expres laten gedichten na...

Leef nu, want nu wordt toen…

Veel aandacht gaat uit naar het iconische drenkelingenhuisje dat hier staat. Hier zijn allerlei spullen verzameld die strandjutters hebben verzameld.

De gids van de Vliehors-expres kan er smakelijk over vertellen. Want eilanders zijn volgens hem diep hun hart altijd strandjutters. Dat zit bijna in het bloed.

Wanneer we weer terugkomen bij de Expres valt ons opeens op, dat op de banden van de auto letters staan. En niet zomaar letters. Er staat een heel gedicht op. Eindigend op: ‘Leef nu, want nu wordt toen…’

Wat een mooie oproep tot Carpe Diem in deze prachtige omgeving. Ver weg van de druk en jacht van het dagelijks leven.

Dat gaan we vandaag doen!

3 leukste dingen om te doen op Vlieland: het drenkelingenhuisje bij de Vliehors op Vlieland
Het drenkelingenhuisje bij de Vliehors op Vlieland
Vakantietips voor de voorjaarsvakantie: Het drenkelingenhuisje op de Vliehors
Het drenkelingenhuisje op de Vliehors

2. Fietsen op Vlieland

Na ons avontuur op de Vliehors zijn onze kinderen er voor de rest van de dag wel klaar mee. Die installeren we op ons hotelappartement met hun iPads en Switch.

Wij willen de dag verder plukken en gaan lekker met de fiets op pad.

Het is stralend weer. Met net een beetje frisheid in de lucht. Heerlijk weer om te fietsen dus. Vanuit het dorp pakken we de Postweg langs de Waddenzee. Deze is het eerste stuk redelijk rechttoe-rechtaan.

Gelukkig hebben we het voor de wind, want we hebben een gewone fiets uitgekozen…

Langs de Eendekooi en door het Bomenland komen we bij Hotel Posthuys terecht. Een fantastische plek om te rusten. Met koffie en gebak.

Met de zon op ons gezicht is het volop genieten!

Via het Pad van Zes dat achter het hotel langsloopt, fietsen we na deze pauze richting de Noordzeekust. En pakken daar het fietspad terug richting Badweg en dorp.

Met de typische Wadden-schelpenpaden onder onze fietsbanden en de zon op onze rug kunnen we ons geluk niet op. Wat een heerlijke middag en dag hebben we!

Fietspad langs de Noordzeekust op Vlieland
Fietspad langs de Noordzeekust op Vlieland

3 leukste dingen om te doen op Vlieland: wandelen!

Op de wadden is dit altijd een favoriet. Vrijdagmiddag zijn we hier zoals geschreven al mee begonnen. Toen we lekker waren uitgewaaid op het strand bij ’t Badhuys (einde Badweg).

Op zondag zetten we het door met een wandeling rondom de Vuurboetsduin. Daar kunnen we vanuit ons hotel zo naartoe lopen.

3 leukste dingen om te doen op Vlieland: Uitzicht vanaf de Vuurboetsduin op de Noordzee
Uitzicht vanaf de Vuurboetsduin op de Noordzee

Stevige klim

We pakken vanuit het Vuurboetsplein (startpunt van de wandeling) direct de Vuurboetsduin richting vuurtoren. Dat is meteen een stevige klim.

Boven is het uitzicht de grote beloning. En vanaf hier gaat de route het ook niet meer zo stijl omhoog.

De route die we lopen brengt ons verder via het bos bij de Torenvijver. Om vervolgens weer het bos in te duiken.

Met ruim een uur lopen is dit net lekker om tussendoor even te doen.

De rest van de dag doen we rustig aan. Loungen lekker op. het terras voor het hotel. En shoppen nog wat in het dorpje.

Leef nu, want nu wordt toen. Dat advies hebben we dit weekend goed ter harte genomen!

Zonsondergang op de Vuurboetsduin
Zonsondergang op de Vuurboetsduin

Praktische informatie over 3 leukste dingen om te doen op Vlieland

De boot naar Vlieland reserveer je via de link.

De Vliehors-expres

Via deze link vind je meer informatie over de Vliehors-expres. Op de site staat informatie van de vertrektijden en wat je verder kan doen. In de zomermaanden kan je ook ’s avonds een rit maken. Dat is inclusief kampvuur. Erg leuk met de kinderen!

De Expres start meestal vanaf strandpaviljoen ’t Badhuys. Zie voor meer informatie onder Uit eten op Vlieland.

Een aparte pagina is gewijd aan de gedichten op de banden. Erg mooi om te lezen. Bij ons stond dit gedicht op de banden:

Heen en weer rollen de golven, spel van natte zoen.  Brekend schuim fluistert bevlogen, leef nu, want nu wordt toen.

De Vliehors-expres
De Vliehors-expres
Close-up van het drenkelingenhuisje
Close-up van het drenkelingenhuisje

3 leukste dingen om te doen op Vlieland: fietsen

De route die ik beschreven heb, spreekt voor zich. Het is een route van ongeveer 15 kilometer. Veel langer is het eiland ook niet 🙂

Je kunt eventueel ook fietsen richting het uiterste puntje van het eiland bij de Vliehors. Dat is een andere manier om daar te komen. Ga dan uit van ongeveer 5 kilometer extra.

Vanzelfsprekend zijn er op Vlieland ook fietskaarten beschikbaar in het dorp of bij het hotel. Het eiland is alleen zo klein, dat je er met een kaart op je telefoon ook wel uitkomt…

Fietsen kan je natuurlijk overal in het dorp huren. Ik adviseer wel een elektrische fiets. Net even wat makkelijker. Zeker wanneer je kinderen achterop hebt. En de duinen kunnen soms best stijl zijn…

Uitzicht vanaf de Vliehors op Texel
Uitzicht vanaf de Vliehors op Texel

Wandelen op Vlieland

Staatsbosbeheer heeft een aantal mooie routes uitgestippeld op Vlieland.

De route die wij hebben gelopen is makkelijk bereikbaar vanuit het dorp. Deze is 6,3 kilometer lang. Klik hier voor de wandeling naar Vuurboetsduin en Torenvijver. Het is een leuke en afwisselende wandeling door het bos.

Het valt mij op dat er bij de recensies wat gedoe is over de richtingaanwijzers. Je kunt via de link ook op het kaartje klikken. Wanneer je dat opent op een smartphone, pakt deze meestal direct jouw GPS-locatie op en heb je dus geen last van paaltjes die weg zijn.

Een andere optie is de wandeling naar Kikkerbult en Kooisplek. Deze is wat verder weg van het dorp (nog steeds vanuit het dorp bereikbaar zonder fiets) en gaat door wat ruiger terrein. Met wat minder afwisseling qua bos. Vooral door de oude duinen. Ook leuk en ongeveer net zo lang!

Uit eten op Vlieland

De leukste plek om te eten is ’t Badhuys aan de strandafgang van de Badweg. Een erg leuk ingericht restaurant met een goede kaart. En ook erg relaxed met kinderen. Zowel qua ambiance als qua kaart.

Ook bij Hotel Posthuys kan je eten. Zeker in de zomer lijkt mij dat erg leuk. Omdat je dan in het licht nog kan terugfietsen. Het kan er wel druk zijn, dus reserveren is aan te raden.

Wij hebben ook een avond in het hotel gegeten. En dat was ook erg lekker. Ook dat is dus een goede optie.

Achter dat raam daar boven zat onze suite in Badhotel Bruin
Achter dat raam daar boven zat onze suite in Badhotel Bruin

Hotel op Vlieland

Wij zaten dit weekend in Badhotel Bruin. Een erg leuk hotel met ruime suites en appartementen voor gezinnen. Wij zaten in de suite die op Booking wordt aangegeven als de Bibliotheeksuite. Dan heb je een aparte woonkamer met 2 slaapkamers. Heel relaxed. Vanuit de woonkamer heb je uitzicht op het winkelstraatje van Vlieland.

Bovendien kan je bij het Badhotel Bruin ook een uur het zwembad met sauna voor je eigen gezin reserveren. Superrelaxed en luxe.

Het hotel ligt op loopafstand van de boot. En middenin het dorpje.

Informatie over Vlieland

Meer informatie over Vlieland vind je via onderstaande link.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!