Roadtrip op Texel

Vakantie in Nederland, Vakantie op de Wadden­eilanden
De mooiste stranden van West-Europa Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen De mooiste korte roadtrips van West-Europa Leukste musea van Nederland

Jaren geleden zijn wij een keer op Texel geweest. We hadden toen een leuke vakantie met onze schoonouders en zwager. Ergens heb ik daar ook het gevoel aan over gehouden dat Texel anders voelt dan Terschelling. Of Schiermonnikoog. Ik kon mijn hand er niet helemaal op leggen. Ontbrak het echte eilandgevoel? We zijn dit jaar met Hemelvaart weer terug op Texel. En we gaan met een roadtrip op Texel ontdekken hoe Texel voelt!

Roadtrip op Texel: De Texelse Duinen bij camping de Robbenjager

Lente?

Het wil dit jaar nog niet echt lente worden. Het is al Hemelvaart. En het voelt tegelijkertijd of het nog Pasen is. De wind waait hard. Het weer is fris.

Gisteren kwamen we onder donkere wolken op onze camping in De Cocksdorp aan. En hoewel we door onze camper gelijk in de vakantiemodus staan, zou een beetje zon wel helpen.

Gelukkig lijkt het erop dat we vandaag een mooie dag gaan krijgen.

Uitzicht vanaf het duinpad op camping De Robbenjager op Eierland
Uitzicht vanaf het duinpad van camping De Robbenjager

Eierland

De plek waar we zitten was technisch gezien ooit een deel van Vlieland. En daarmee zitten we middenin het roerige verleden van de Wadden.

Een verleden van schuivend zand. Doorbraken. Overstromingen. Die soms letterlijk het hele gebied op hun kop hebben gezet.

In de 13e eeuw ontstond door zo’n overstroming een gat tussen Vlieland en Eierland. En was Eierland eeuwenlang een op zichzelf staand eiland. Totdat halverwege de 16e eeuw het Anegat tussen Eierland en Texel dichtslibde.

In de 17e eeuw besloten de Staten van Holland tot de aanleg van een dijk die Eierland en Texel definitief moesten verbinden. Om op deze manier de Rede van Texel en Oosterend beter te beschermen. Een belangrijk haven en ankergebied voor de koopvaardij. En ook voor de oorlogsschepen van de Zeven Provinciën.

Daarover verder op in deze blog meer!

Naar Praktische informatie over Texel

Roadtrip op Texel: De Slufter

Wij zetten vanochtend eerst koers naar de plek waar het Anegat ongeveer was. We doen dat via de Vuurtoren- en de Postweg in zuidelijke richting. Om op die laatste rechts (!) af te slaan op de Oorsprongweg.

Aan het einde van de laatste is een parkeerplaats. Aan de voet van de hoge duinen die De Slufter omspannen.

De Slufter geeft een indruk van hoe het in het Waddengebied kan gaan, wanneer de natuur zijn gang mag gaan. Het is een getijdengebied dat bij vloed voor een deel onderspoeld. De zee probeert dan met haar tentakels grip te krijgen op dit ruige gebied.

En bij slecht weer doet ze dat moeiteloos. Het water staat dan tot aan de hoge duinen waar wij vandaag op staan.

Roadtrip op Texel: De Slufter
De Slufter

De Koog

Vandaag is de zee zo mak als een lam. En met de zon die toch echt schijnt, kunnen we ons bijna niet voorstellen hoe het hier kan spoken.

Terug op de Postweg rijden wij verder richting De Koog. Daar draaien we het centrum in via Ruigendijk en Boodtlaan.

We hebben niet de intentie om hier te stoppen. En het lijkt ook niet leuk genoeg om dat te doen.

Net buiten het dorp doen we dat wel op de Ruijslaan. Ter hoogte van de Vogelmient. Hier lopen we de duinen door. Dwarsdoor camping Kogerstrand. Om uiteindelijk op het strand te komen bij P19.

Een leuke strandtent, waar we neerzakken voor koffie en taart.

Roadtrip op Texel: Over de verharde wegen van Nationaal Park Duinen van Texel
Over de verharde wegen van Nationaal Park Duinen van Texel en Fonteinsnol

Roadtrip op Texel: Ecomare

Na deze relaxte stop gaan we richting Ecomare. Dit is een natuurmuseum en Zeehondencrèche in één.

In de vaste tentoonstelling leren we van alles over de historie en de geologie van de Wadden. Ik vind het allemaal erg interessant. Onze puber van 14 moeten we er redelijk doorheen slepen.

Maar af en toe moet je ze toch wat cultuur bij brengen 🙂 Toch?

Dat geldt ook voor de zeehondenopvang. Leuk voor kleine kinderen. Niet voor pubers…

Nogmaals de verharde wegen van Fonteinsnol
Nogmaals de verharde wegen van Fonteinsnol

Nationaal Park Duinen van Texel

Vanuit Ecomare rijden we verder naar het zuiden via de Randweg en de Ploeglanderweg.

Dit brengt ons in het bos met de dubieuze naam Fonteinsnol. Blijkbaar is het maar net hoe we de klemtoon leggen. Want het betreft een nol. Ofwel een duin, van waaraf de omgeving goed is te zien.

Eigenlijk is de gehele westkust van Texel één groot Nationaal Park. Van hier via De Slufter tot bij onze camping waar we vanmorgen gestart zijn.

Het is een relatief jong park voor Nederlandse begrippen. Het is pas in 2002 ontstaan. Aangewezen om er voor te zorgen dat delen van het Waddengebied met hun ecosystemen per definitie goed bewaard blijven.

Onder andere Staatsbosbeheer zorgt er voor dat dit gebied ook heel goed toegankelijk is voor bezoekers. Vooral voor fietsers en wandelaars. Lees daarover onder Praktische informatie meer.

De gezellige Warmoesstraat in Den Burg op Texel
De gezellige Warmoesstraat in Den Burg

Den Burg

Via de Westerweg rijden we verder richting Den Burg. Hier parkeren we op het parkeerterrein aan de Emmalaan. En lopen via de Elemert het centrum van dit leuke stadje in.

Voordat we het stadje verkennen, lunchen we eerst op de Groeneplaats bij Raaks.

We lopen daarna via de Binnenburg en de Weverstraat door de leuke straten van dit levendige stadje. Er zitten rechts en links gezellige winkeltjes. Wat ze in Engeland ‘independent shops’ noemen. Dat geeft veel meer kleur aan een centrum dan al die standaardwinkels van ketens.

Via de Warmoesstraat lopen we weer terug naar de Elemert en de auto.

Art Deco in Den Burg
Art Deco in Den Burg

Oudeschild

Volgende bestemming is Oudeschild. Of beter: Kaap Skil. Zoals het vroeger heette. En waar we straks meer over gaan leren.

Kaap Skil is namelijk ook het superleuke museum in Oudeschild.

We zijn daar vooral helemaal verbluft wanneer we de trap afdalen naar de kelder. Daar ligt een gigantische maquette van de Reede van Texel (vroeger dus met één ‘e’ gespeld). Dat met allerlei interactieve elementen een enorm inzicht geeft in de geschiedenis van Texel.

We (jazeker, inclusief onze zoon!) zijn superenthousiast.

De Reede van Texel als interactieve maquette bij museum Kaap Skil op Texel
De Reede van Texel als interactieve maquette bij museum Kaap Skil

Reede van Texel

De Reede van Texel was in de 16e tot en met de 19e eeuw een enorme hotspot voor de scheepvaart.

Hier wachten schepen op een gunstige wind om richting het oosten of westen te varen. Of om koopwaar over te laden op minder diepliggende schepen, omdat ze zelf de Zuiderzee niet op konden.

Het was hier daarom een drukte van belang. En een immens belangrijke plek voor de handel vanuit Amsterdam en omgeving met de rest van de wereld.

Het openlucht museum achter museum Kaap Skil in Oudeschild op Texel
Het openlucht museum achter museum Kaap Skil in Oudeschild
Jutterswaar
Jutterswaar

Openlucht

De wisselende tentoonstelling is helaas onder constructie. We lopen daarom na dit spektakel naar buiten.

Daar is een soort openlucht museum. Met allerlei vissershuisjes en een molen.

En een schuur met allerlei spullen dat strandjutters uit zee hebben gehaald. Een bonte verzameling dat ontzettend leuk is om doorheen te lopen.

Al met al een erg leuke middagbesteding.

Roadtrip op Texel: De mooie straatjes van Oosterend
De mooie straatjes van Oosterend

Roadtrip op Texel: Oosterend

We rijden vanuit Oudeschild naar Oosterend. Dit moet nog een leuk en authentiek Texels dorpje zijn.

En dat is het ook.

We parkeren op de parkeerplaats aan de Botterstaat. En lopen tussen de huizen naar de Vliestraat toe. Deze lopen we uit richting Oesterstraat. En aan het einde van deze straat lopen we via de Achtertune de Kerkstraat in.

Allemaal mooie straatjes met authentieke Texelse huisjes.

Het leeft wel wat minder dan De Koog en Den Burg. Mooi om te zien, maar er ontbreekt wat sfeer.

Via de Koetebuurt, Kostverloren en de Peperstraat, lopen we achter de kerk langs weer terug naar de parkeerplaats.

De Kerkstraat in Oosterend op Texel
De Kerkstraat in Oosterend

Terug naar Eierland

Via de Zwin-, Slufter- en Hoofdweg rijden we via de Stengweg naar De Cocksdorp. Een wat toeristisch dorpje zonder heel veel leuke straatjes. We rijden daarom terug naar onze camping op Eierland.

De zon schijnt heerlijk. Mijn zoon vind het wel goed zo en geniet van het goede wifi-bereik op de camping. En blijft bij de camper zitten.

Mijn vrouw en ik maken nog een mooie wandeling om de kop van Eierland.

Eilandgevoel?

We hebben vandaag een superleuke dag gehad. En met deze heerlijke wandeling, langs het strand voelen we ons echt wel op de eilanden.

Toch knaagt het. Het echte, relaxte eilandritme vinden we hier niet op Texel.

We hebben wel een superleuke dag gehad met een hoop afwisseling. En met het genot van prachtige natuur!

Wandeling om de kop van Eierland vanaf de Robbenjager
Wandeling om de kop van Eierland vanaf de Robbenjager
Kwelderlandschap op Eierland
Kwelderlandschap van het Renvogelveld langs de wandeling

Praktische informatie over een Roadtrip op Texel

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende bestemmingen tijdens de wandeling. Met achtereenvolgens een aantal kaartjes om de route ook duidelijk te maken.

De veerboot

Allereerst moet je natuurlijk op Texel zien te komen…

Hier vind je de site voor de veerboot van Texel. In tegenstelling tot de andere eilanden reserveer je geen plek; het is wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Via de site kan je alvast wel een ticket boeken.

De Slufter

Je kunt vanaf de duinen rondom De Slufter een leuke wandeling maken door De Slufter. Er is een speciaal familiepad dat maar een kleine kilometer lopen is.

Hieronder vind je het eerste deel van de route met de marker op de camping (zie hieronder). In het kaartje daaronder staat de marker op de Slufter.

De kaart van de omgeving rondom de robbenjager. Zoomniveau 13, lengtegraad 4.8605795, breedtegraad: 53.1780355
De kaart van de omgeving rondom 4RV5+WQ De Cocksdorp, Nederland. Zoomniveau 13, lengtegraad 4.8094666682617, breedtegraad: 53.144783373494

Ecomare

Via de link vind je meer informatie over Ecomare. Voor kleine kinderen is dit natuurcentrum echt wel een must. Voor oudere kinderen zou ik er even snel doorheen lopen. Mochten ze wel geïnteresseerd zijn in natuur, dan moet je er zeker langs!

In het kaartje hieronder vind je de omgeving van De Koog en Ecomare. De marker staat op de plek waar wij de duinen zijn doorgelopen naar zee.

De kaart van de omgeving rondom Ruijslaan 40, 1796 AC De Koog, Nederland. Zoomniveau 13, lengtegraad 4.7581946032715, breedtegraad: 53.095216545139

Nationaal Park Duinen van Texel

Alles over het Nationaal Park Duinen van Texel vind je via de link. In het park kan je heerlijke wandelen en fietsen.

Vergeet vooral ook dat laatste niet, want je zou deze roadtrip in theorie ook met de fiets kunnen maken. Wanneer je wat meer op het midden van het eiland zit.

Ook in de omgeving van Ecomare kan je mooie wandelingen maken. Zoals het Familiepad Alloo. Deze start vanaf Ecomare en laat je in 2,7 of 5 kilometer bijna alle facetten van dit nationaal park zien.

Hieronder vind je het volgende kaartje met de marker op Fonteinsnol. En ten oosten daarvan Den Burg. Het kaartje sluit precies aan op het vorige kaartje.

De kaart van de omgeving rondom fonteinsnol. Zoomniveau 13, lengtegraad 4.7437143, breedtegraad: 53.0530563

Kaap Skil

Kaap Skil is een absolute must wanneer je op Texel bent. Zowel leuk voor jong en oud.

Buiten is het Openlucht Museum-achtige leuk. Hoogtepunt is wel echt de interactieve maquette van Kaap Skil. Wat leer je hier een hoop over de geschiedenis van de Rede van Texel.

Hieronder vind je het kaartje met de marker op Kaap Skil. Oosterend kan je daarboven zien. Voor het laatste stuk terug, kan je weer de eerste twee kaartjes pakken.

Leukste musea van Nederland: Het openlucht museum achter Kaap Skil
Het openlucht museum achter Kaap Skil
De kaart van de omgeving rondom Kaap Skil. Zoomniveau 11, lengtegraad 4.8480673, breedtegraad: 53.0392151

De Cocksdorp en Eierland

Vanaf de camping (zie hieronder) kan je een mooie wandeling maken om de kop van Eierland.

Pak daarvoor het pad dat aan de achterkant van de camping richting duinen loopt. Je komt dan een stukje boven paal 33 uit op de noordoost kust van Texel. Vervolgens loop je over het strand om de kop van Texel heen. Na het passeren van de vuurtoren kan je bij de eerste strandtent die je tegen komt het Vuurtorenpad weer pakken voor de weg terug.

Dit rondje kan je ook korter maken door bij de camping niet het strand op te lopen, maar iets daarvoor het zandpad door de duinen te nemen. Je loopt dan langs het natuurgebied (Renvogelveld) naar de vuurtoren toe.

Via de link vind je nog een wat langere wandeling rondom Eierland die je ook in De Cocksdorp brengt. Via deze link vind je ook wat meer informatie over vogels die je kunt tegenkomen.

Het strand op de kop van Eierland
Het strand op de kop van Eierland

Uit eten op Texel

Wij hebben in eerste instantie ontzettend goed gegeten bij het restaurant dat vlakbij de camping ligt: RJ.

Best een luxe restaurant en met een leuke sfeer. En goede bediening. Ook een goede wijnkaart waarvan je veel per glas kan bestellen. Aanrader!

Tussen De Koog en Ecomare ligt de strandtent P19. Eén van de leukste van Texel.

In Den Burg is Raaks erg gezellig en goed. Iets verder uit het hart van het centrum is Hart van Texel ook een goede keuze.

Restaurant Raaks
Restaurant Raaks

Campings op Texel

Wij hebben tijdens deze vakantie op camping De Robbenjager gezeten.

Dit is een behoorlijke luxe camping. Die echt van alle gemakken is voorzien, zoals een verwarmd sanitair gebouw. Er was zelfs een vaatwasser in dit gebouw aanwezig… Vanzelfsprekend was het sanitair hier ook brandschoon.

Wanneer je voor rust kiest, zou ik voor de velden E en H gaan (zie de plattegrond via de link).

Over het algemeen hebben alle officiële camperplaatsen een mooie plek, waarbij het aparte veld vanaf nummer 125 heel mooi ligt. Houdt daar wel rekening met het feit dat hier ook hele grote campers kunnen staan.

Hotels op Texel

Wij hebben geen ervaring met hotels op Texel. Ik had er wel een paar op mijn lijstje staan, die goed beoordeeld worden.

Allereerst Kogerstaete. In dit hotel hebben ze allerlei soorten kamers. Ook een familiekamer voor 4 personen. Ze hebben verder ook een leuk restaurant erbij.

Iets dichterbij het strand ligt Op Duin. Dit wordt wat minder goed gerecenseerd dan Kogerstaete. Het is wel dichterbij het strand. En ook hier hebben ze voor het hele gezin kamers. In dit geval appartementen. Bovendien hebben ze hier ook nog een Welness met zwembad.

Onze plek op camping De Robbenjager op Texel
Onze plek op camping De Robbenjager

Informatie over Texel

Via de Handige links hieronder vind je nog meer informatie over Texel.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!