Wandelen in het Drents-Friese Wold

Vakantie in Nederland, Vakantie in Drenthe
Wandelen op vakantie Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Het is begin mei en het is buitengewoon fris. We hebben het plan opgevat om in de meivakantie met de camper erop uit te gaan. En dat was misschien wat voorbarig. Vannacht was het koud. Vanochtend stond daarom meteen de verwarming al weer aan in de camper. Gelukkig is de regen van gisteren aan het wegtrekken. En kunnen we vandaag wél wat leuks gaan doen. Want de omgeving waarin we zitten is prachtig. Tussen de Nationale Parken Drents-Friese Wold en Dwingelderveld. Dus willen we ook wel wat van die omgeving zien. Dat doen we door eerst naar dat eerste park te gaan. We gaan wandelen in het Drents-Friese Wold.

Wandelen in het Drents-Friese Wold: tussen bos en duin

Terwisscha-wandeling

We hebben voor vandaag de Grote Bos- en Duinwandeling uitgekozen. Deze is 11 kilometer lang. Het handige aan deze wandeling is dat het uit twee andere wandelingen bestaat.

Naar Praktische informatie over het Drents-Friese Wold
Wandelen in het Drents-Friese Wold: overzicht van de Grote Bos- en Duinroute
Overzicht van de Grote Bos- en Duinroute

Het eerste deel (5,6 kilometer) is de Terwisscha-wandeling. Het tweede deel de Kale Duinen-route.

En dat vindt zeker de helft van ons gezin wel een fijn vooruitzicht. Dan kunnen ze even kijken hoe het gaat.

Wandelen in het Drents-Friese Wold: de bordjes aan het begin van de wandelingen
De bordjes aan het begin van de wandelingen
De Terwisschawandeling begint met een breed pad
De Terwisschawandeling begint met een breed pad

Buitencentrum Staatsbosbeheer

De start van de wandeling is bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Appelscha. Daar is het best druk. Gelukkig vinden we na wat zoeken een goede plek voor onze camper.

De berg-/wandelschoenen aan en gaan! Vanaf de start van de route (eerst wit daarna rood!) gaat het eerst een stukje over een verharde weg. Deze gaat snel over in een breed bospad.

De route gaat vervolgens naar links. Wederom over een breed pad. En een stukje verderop duiken we met een wat smaller en avontuurlijker pad het bos in.

Zicht op de oude, begroeide zandduinen vlak na de start van de route
Zicht op de oude, begroeide zandduinen vlak na de start van de route
Het bos in!
Het bos in!

Wandelen in het Drents-Friese Wold: Bos

Dit is duidelijk het Bos-stuk van de Grote Bos- en Duinwandeling. En de route wordt steeds leuker. We komen langs prachtige, heuvelachtige velden en door mooi loofbos.

Het is duidelijk dat wat we hier voor ons zien, ontstaan is op de oude stuifzandduinen die hier ooit waren. En waarvan we straks de jonge varianten ook nog gaan zien.

Dat geeft het landschap een mooi en afwisselend aangezicht.

Vakantietips voor de voorjaarsvakantie: Het mooie, glooiende landschap van het Drents-Friese Wold
Het mooie, glooiende landschap van het Drents-Friese Wold

Wold

Het woord ‘wold’ is in de basis een referentie aan het bos waar we nu doorheen lopen. Waarbij het in deze regio specifiek werd gebruikt voor de aanduiding van vochtige, dichtbegroeide veen- of kleigebieden. Op het moment dat ze in cultuur werden gebracht.

Leuk om te zien dat veel talen om ons heen soortgelijke woorden gebruiken.

Wald in het Duits en Weald in het Brits-Engels, zoals The Weald in Kent. Of dichterbij: wâld in het Fries.

Wandelen in het Drents-Friese Wold: dwarsdoor het Wold van het Drents-Friese Wold
Dwarsdoor het Wold van het Drents-Friese Wold

Van Bos naar Duin

Inmiddels zijn we ook daadwerkelijk een stuk bos ingedoken met een klein paadje. Wanneer we daar uitkomen, lopen we al snel richting de zandduinen van dit gebied.

We hebben hier een prachtig en wijds uitzicht. Zoals gezegd is het begin mei nog best fris. En met de wind erop is het aan de gure kant. Gelukkig komt de zon er inmiddels bij!

Even verderop komen we aan bij de verbindingsroute tussen de Terwisscha-wandeling (het Bos-deel) en zeg maar de Duin-route.

Wandelen in het Drents-Friese Wold: Duinen

Mijn vrouw en mijn jongste vinden het wel prima zo. Zij lopen door op de Terwisscha-wandeling. Mijn oudste en ik hebben er nog wel even zin in.

Wij willen die duinen wel in en zien!

Wandelen in het Drents-Friese Wold: het overstappunt van de Terwisscha-wandeling naar de Kale Duinen-route
Het overstappunt van de Terwisschawandeling naar de Duin-route

Mul

Dit pad brengt ons eerst over brede paden door de zandduinen heen. Dat is af en toe behoorlijk klunen door het mulle zand.

Wandelen in het Drents-Friese Wold: de mooie, oude zandduinen langs de route
De mooie, oude zandduinen langs de route

Heide

Naast bos en duinen wordt ook steeds meer duidelijk dat we hier ook door een behoorlijk heide-gebied lopen. Wat zal het hier ook mooi zijn in augustus, wanneer de heide bloeit! Al dat paars tussen het gele zand.

Een voorstelling die wij ons goed kunnen maken, vanwege onze natuurlijke habitat vlakbij de Hoge Veluwe.

Duin en heide
Duin en heide

De Kale Duinen

We zitten nu bijna op het meest zuidelijke puntje van de route. En we lopen nu door het gebied dat de Kale Duinen heet. En dat zijn ze ook.

De route is hier wat saaier, omdat we over een wat harder en breed pad lopen.

Even verderop staat een hoge uitkijktoren. En dan is de route al snel weer vergeten. Daar moeten we natuurlijk in! Want het uitzicht van boven is vast prachtig.

Uitkijktoren in het Drents-Friese Wold

Dat is ook het geval. We hebben een 360-graden panorama over de omgeving.

Ik merk dat we hier op de kale vlakte zitten. De wind heeft vrij spel. En dat is met de windkracht van vandaag goed te voelen. Tegelijkertijd is de wijdsheid hier ook lekker. Dat gevoel van ruimte…

We genieten volop. Want wat is het lekker om de natuur zo te voelen en te zien. Heerlijk!

Wandelen in het Drents-Friese Wold: de uitkijktoren in de Kale Duinen
De uitkijktoren in de Kale Duinen
Wandelen in het Drents-Friese Wold: uitzicht richting de Grenspoel in de Kale Duinen
Uitzicht richting de Grenspoel in de Kale Duinen

Grenspoel

Vanaf de uitkijktoren zetten we koers richting de Grenspoel. Een uit de kluiten gewassen heideven. Waar we voor een kwart omheen lopen.

Een mooie afwisseling tussen al het zand en heide. En in de zon schittert het water van de poel prachtig.

Uitrusten aan de Grenspoel
Uitrusten aan de Grenspoel

Zand

Even verderop lopen we een klein stukje parallel aan de weg die Canada heet. Hier zit ook een parkeerplaats van waaruit diverse wandelingen lopen. Onder andere de Kale Duinen-route waar we nu dus op lopen.

Wanneer we weer van de weg afbuigen, komen we in een echte zandverstuiving terecht. Hier is te zien hoe de duinen in eerste instantie ontstaan. Voordat ze in de loop van jaren en jaren overgroeid raken met mos, heide en soms bomen.

De Grenspoel in de zon
De Grenspoel in de zon
Wandelen in het Drents-Friese Wold: de zandverstuiving van de Kale Duinen
De zandverstuiving van de Kale Duinen

Terug op de Terwisscha-wandeling

Na de zandverstuiving komen we bij de volgende verbindingsroute tussen de Kale Duinen-route en de Terwisscha-wandeling. Wij steken hier weer over. Om op de witte route ook bijna direct weer het bos in te duiken.

Ik begin de 10 kilometer nu ook wel in de benen te voelen. En nadat we de Canada nog even oversteken, komen we via een deel van het Familiepad (zie onder Praktische informatie) weer terug bij het Buitencentrum.

Daar hebben mijn vrouw en mijn jongste zoon zich inmiddels tegoed gedaan aan wat lekkers bij Brasserie IJgenweis (kijk voor meer informatie hieronder, onder Uit eten…).

Ook wij maken dankbaar gebruik van die mogelijkheid. Een lekker einde van een mooie wandeling. Waar de zon zich gelukkig heeft laten zien. En het randje van de kou er net wat vanaf heeft gehaald.

Het laatste deel van de route gaat weer door het bos
Het laatste deel van de route gaat weer door het bos

Praktische informatie over Wandelen in het Drents-Friese Wold

Het startpunt van de wandeling is het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Terwisscha 6a in Appelscha. Hieronder heb ik daarvan een kaartje weergegeven.

Rondom zo’n buitencentrum is altijd van alles te doen. Klik daarvoor op de link!

De kaart van de omgeving rondom terwisscha 6 appelscha. Zoomniveau 12, lengtegraad 6.3117174, breedtegraad: 52.9528006
De marker staat op het buitencentrum.

Wandelen in het Drents-Friese Wold

De route die wij gevolgd hebben staat op de site van Staatsbosbeheer: de Grote Bos- en Duinroute. Meer informatie vind je via de link. Het is zoals aangegeven een combinatie van de Terwisscha-wandeling en de Kale Duinen-route. De laatste start bij de parkeerplaats langs Canada.

Vanuit het Buitencentrum starten ook nog andere routes. Met kleine kinderen is het Familiepad van 2,2 kilometer ook een leuke wandeling. Dan kom je ook door een bos met allerlei kindgerichte (houten) beelden. En ook langs een leuk vennetje.

Kijk op deze site voor nog meer wandelingen in het Drents-Friese Wold.

Wandelen in het Drents-Friese Wold: het vennetje aan het Familiepad
Het vennetje aan het Familiepad

Andere activiteiten in en rondom het Drents-Friese Wold

Allereerst is het ook goed mountainbiken in het Drents-Friese Wold!

Houd je van singletrack dan is de Diever-Hoogersmilde-route voor jou. 23 kilometer lang met redelijk wat hoogteverschil. Wat rustiger aan kan je het doen met de 17 kilometer lange Appelscha-route. Dat is een combinatie van singletrack en bredere paden.

Een andere tip is het wat meer noordelijk gelegen Beetsterzwaag. Dit is een leuk dorpje om te shoppen en wat te drinken. Bovendien ligt ook dit dorpje in een prachtige, bosrijke omgeving. Rij vanuit het Drents-Friese Wold vooral aan via de Poostweg. Dat is een mooie, oude weg om te rijden.

Tenslotte zijn ook de andere Nationale Parken van Drenthe vlakbij. Dat zijn de Drentsche Aa en Dwingelderveld. Vanuit het Drents-Friese Wold kan je een leuke roadtrip maken naar Dwingelderveld.

Tussen bos en heide op de Terwisscha-wandeling
Tussen bos en heide op de Terwisscha-wandeling

Uit eten in en rondom het Drents-Friese Wold

In het buitencentrum zit een leuk restaurant: Brasserie IJgenweis.

Een ander restaurant in de buurt dat goed aangeschreven staat is Grenzeloos.

Iets verder weg richting de Drentsche Aa en Groningen is Bitter en Zoet in Veenhuizen (de voormalige kolonie van Weldadigheid ook wel Pauperparadijs genoemd) ook een mooie plek om te eten met goede recensies.

Veenhuizen is op zich ook leuk om te bekijken. Een uniek kijkje in een bijzonder stuk Nederlandse historie… Ter plaatse is het Gevangenismuseum te bezichtigen.

Vanaf de camping is het een half uurtje rijden.

Mooie plaatsen op de natuurcamping De Bekhofschans in Boijl
Mooie plaatsen op de natuurcamping De Bekhofschans in Boijl

Kamperen in het Drents-Friese Wold

Net onder het Drents-Friese Wold zit het natuurkampeerterrein de Bekhofschans. Een kleine camping met prachtige, groene plekken. Het sanitair is prima. Wat aan de basic-kant. En dat is ook wel logisch voor een natuurkampeerterrein.

Op het terrein is ook een Safaritent en een chalet te huur. Beide liggen op mooie locaties.

Een aanrader deze camping!

Hotels in het Drents-Friese Wold

Ten noordoosten van het park ligt zoals gezegd Bitter en Zoet in Veenhuizen. Dit is ook een hotel met kamers en grote appartementen voor gezinnen. Dit staat erg goed aangeschreven en ziet er goed uit. Wellicht een beetje aan de spartaanse kant.

Een bijzondere plek om te slapen!

Informatie over het Drents-Friese Wold

Via de Handige Links hieronder vind je meer informatie over het Nationaal Park.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!