Bezienswaardigheden in de Cévennes

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses
De mooiste korte roadtrips van West-Europa Vakantie met jonge kinderen Vakantie met mooi weer Vakantie met tieners Kamperen in Frankrijk

Het is heet. En dat is een gekke constatering. We hebben een ruime week aan de Costa Brava gezeten en daar had heet nog een andere dimensie. En toch: dit is ook heet. En wat is het dan fijn dat we een aantal grotten op het programma hebben staan! Daar gaat dit reisverhaal over. Dat én andere bezienswaardigheden in de Cévennes.

Bezienswaardigheden in de Cévennes: de Japanse tuin in La Bambouseraie

Grotte de Trabuc

We gaan er daarom direct de tweede dag naar eentje toe. Dat is de Grotte de Trabuc in Mialet. Dit moet een behoorlijk mooie zijn.

Vanzelfsprekend lopen we met een groep mee. Dat is eigenlijk bij alle grotten waar we geweest zijn het geval. Het handige van deze grot is wel dat er naast de gids die meeloopt, ook een audiogids in het Nederlands beschikbaar is.

Naar Praktische informatie over de Cévennes
Grotte de Trabuc
Het turkoois van het ondergrondse water in Grotte de Trabuc

Het is direct vanaf het begin al een flink stuk lopen. We komen daarbij voorbij allerlei mooie punten. Het valt meteen op dat er nog veel water in deze grotten aanwezig is.

Ondergrondse meertjes, watervallen, het komt hier allemaal voor.

We worden op enig moment stil gezet in het donker. Dan weet je natuurlijk dat er iets bijzonders komt. Maar wat er dan komt, hadden we niet verwacht! Op het moment dat de lichten weer aan gaan, zien we een woud van hele kleine stalagmieten.

Bezienswaardigheden in de Cévennes: het Terracotta-leger van Grotte de Trabuc
Het Terracotta-leger van Grotte de Trabuc

Terracotta-leger

Het wordt door de gids het Terracotta-leger genoemd. En we begrijpen de vergelijking. De kleur en de enorme hoeveelheid verschillende en toch dezelfde vormen zijn overweldigend. 

We dalen hierna nog dieper af en komen bij een vrij groot, onderaards meer terecht. Waar het water afwisselend turkoois en groen is. 

Een laatste blik in de afgrond van Grotte de Trabuc

Bezienswaardigheden in de Cévennes: La Bambouseraie

De volgende dag gaan we in de buurt van ons huisje in Anduze naar La Bambouseraie. Het is een soort park dat helemaal gericht is op bamboe en Oosterse tuinen. Op het moment dat we het park inlopen, zijn we al enthousiast.

Ik vind bamboe altijd een bijzondere plant. Het heeft iets mystieks. Zo’n plant die groeit waar je bij staat. Dat is toch bijzonder. En dat er hier zoveel bij elkaar die bovendien ook echt hoog zijn; het is een mooi gezicht. En… we lopen daarom veel in de schaduw. Dat is vandaag ook wel weer nodig!

Bezienswaardigheden in de Cévennes: La Bambouseraie
Veel soorten bamboe in La Bambouseraie

Jardin japonais

Vanuit het bos van verschillende soorten bamboe lopen we naar een tuin waarin allemaal huizen van bamboe staan. Zoals deze in Azië ook voorkomen. We lopen verder naar een Japanse tuin die erg mooi is aangelegd. Daar staan ook allerlei dwergbomen en exotische struiken. 

Le jardin japonais van La Bambouseraie
Le jardin japonais van La Bambouseraie

Alles met alles lopen we toch een heel eind deze ochtend. En rond het middaguur zijn we best bezweet. 

Corniche des Cévennes

We gooien het de volgende dag daarom over een andere boeg: we maken een roadtrip door de Cévennes. Vanaf Anduze zijn we zo in Saint-Jean-du-Gard en daar begint de Corniche des Cévennes.

Een slang die zich vanaf Saint-Jean een weg baant door de kloven van de Cévennes om uiteindelijk in Florac uit te komen.

Col de l’Exil

Het is een prachtige route om te rijden. Eén van de letterlijke hoogtepunten ligt op de Col de l’Exil vlakbij Saint-Roman-de-Tousque. Hier kijk je uit op een behoorlijk deel van de eigenlijke Cévennes.

Col de Solpérière naar Florac

We vervolgen de D9 en komen na heel wat bochten en mooie vergezichten op het volgende hoogtepunt aan: de Col de Solpérière. Ook hier hebben we een prachtig uitzicht.

Het landschap is hier al aan het veranderen. We zien dat de hoogvlakten droger worden en ook meer onherbergzaam; we komen in de buurt van de Grands Causses. In die omgeving komen we jaren later nog een keer terug. Lees via de link meer over de Grands Causses.

Bezienswaardigheden in de Cévennes: Col de Solpérière op de Corniche des Cévennes
Col de Solpérière op de Corniche des Cévennes

Col de Jalcreste

In Florac gaan we via de bredere en daarmee snellere N106 terug. Deze weg is minder spectaculair. Vooral de Col de Jalcreste voor Saint-Privat-de-Vallongue is een mooi uitzichtpunt.  

Bezienswaardigheden in de Cévennes: Grotte des Demoiselles

Zo zijn we de volgende dag wel weer toe aan een grot. Nu is het tijd voor de buitencategorie: de Grotte des Demoiselles. En dat is meteen vanaf het begin te merken. We worden in een treintje omhoog gebracht naar de ingang van de grot. Dat geeft meteen een heel ander gevoel. Een gevoel van ‘wat gaat hier nog allemaal meer gebeuren?’

De Aven van Grotte des Demoiselles
De Aven van Grotte des Demoiselles

Aven

We worden door een aantal grote ruimtes geleid. Zo komen we bij een ‘aven’. Een soort sinkhole, waar het water naar binnen is gelopen. En op deze manier een open ruimte heeft gecreëerd.

Daarna komen we in de meest spectaculaire grot terecht die we ooit hebben gezien…

La Cathédrale

Ze noemen dit La Cathédrale. En met recht. De zaal is gigantisch en staat vol met stalagmieten en stalactieten in allerlei vormen. De rondleiding komt hoog in deze zaal binnen, waardoor het uitzicht wijds en prachtig is. Daarna dalen we langzaam af naar beneden.

In dezelfde zaal komen we langs nog een hoogtepunt: de Heilige Maagd. Een natuurlijke vorm die heel veel lijkt op Maria die het kind Jezus vasthoudt. En zo komen we weer terug bij de trein die ons terugbrengt naar beneden. 

Bezienswaardigheden in de Cévennes: de Heilige Maagd van de Grotte des Demoiselles
De Heilige Maagd van de Grotte des Demoiselles

Verkoeling in de Cévennes

We hebben op deze manier in een week tijd op een relaxt tempo hele mooie dingen gezien. Zowel door de mens gevormde als door de natuur gecreëerde objecten. Allemaal op hun eigen manier mooi en waardevol. En allemaal op hun eigen manier verkoelend.

En dat hadden we wel nodig. Op de laatste dag kunnen we daarom voldaan uitrusten bij het zwembad.

Praktische informatie over de bezienswaardigheden in de Cévennes

Corniche des Cévennes

De Corniche des Cévennes volgt hoofdzakelijk de D9. Vanaf Saint-Jean-du-Gard rijd je eerst de D907 op, daarna pak je de D260 na het gehucht Cachar. Deze gaat vanzelf over in de D9.

De kaart van de omgeving rondom D9, 48110 Moissac-Vallée-Française, Frankrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad 3.8059361174805, breedtegraad: 44.130418358072
Het eerste deel van de Corniche de Cévennes: de marker staat op de D9.

Na de Col de Solpérière gaat de D9 over in de D983. Op de kruising met de D907 pak je deze weg richting Florac en in Florac pak je de N106 richting Alès. In Alès pak je de D910a terug naar Anduze. Mocht je nog niet genoeg van het geslingerd hebben, dan pak je de mooiere D50.

De hele roadtrip is ongeveer 130 kilometer lang. Doordat het behoorlijk draait en slingert, heb je er zeker 3 uur voor nodig. Ga uit van 4 uur wanneer je het rustig aan wilt doen en dat wil je…

De kaart van de omgeving rondom Col de Solpérière. Zoomniveau 11, lengtegraad 3.616561, breedtegraad: 44.240455
Het tweede deel van de Corniche: de marker staat op de Col de Solpérière.

Bezienswaardigheden in de Cévennes: de Grotte de Trabuc en de Grotte des Demoiselles

Beide grotten die ik hierboven heb beschreven zijn erg de moeite waard. Voor meer informatie kijk je op Grotte de Trabuc en Grotte des Demoiselles. Deze laatste ligt overigens feitelijk in de Hérault. Maar goed, wij zaten nu in één keer in de Cévennes toen we er naartoe gingen.

Hieronder vind je ter oriëntatie de beide grotten aangegeven op een kaart. Trabuc ligt ten noorden van Anduze. Demoiselles ten zuidwesten.

De kaart van de omgeving rondom grotte de trabuc. Zoomniveau 12, lengtegraad 3.959434, breedtegraad: 44.107802
De marker staat op de Grotte de Trabuc. Anduze ligt ten zuidoosten van Corbès.
De kaart van de omgeving rondom grotte des demoiselles. Zoomniveau 11, lengtegraad 3.7442973, breedtegraad: 43.9074752
De marker staat op de Grotte des Demoiselles. Anduze ligt ten noordoosten van Monoblet (bovenin).

Bezienswaardigheden in de Cévennes: La Bambouseraie

La Bambouseraie ligt net als de Grotte de Trabuc in de buurt van Anduze. Wanneer je in de buurt bent, moet je hier zeker een paar uur doorbrengen. Klik voor meer informatie op de link.

Nog meer bezienswaardigheden in de Cévennes: Anduze

Anduze is een leuke plek om doorheen te lopen. Het heeft een paar mooie pleinen. Deze zijn toeristisch. En tegelijkertijd zijn er ook tal van leuke straatjes waar je doorheen kan dwalen. En daarna kan je hier lekker wat eten of drinken (zie hieronder). Klik voor meer informatie op de link.

Andere bezienswaardigheden in de Cévennes

In mijn andere blogs over de Cévennes en de Grands Causses vind je nog meer tips!

Uit eten in de Cévennes

Wij hebben meestal ‘thuis’ gegeten of in Anduze. In Anduze is l’Atelier de Pierre et Sophie/La Table des Saisons (staat op verschillende kaarten anders aangegeven) de beste keuze. Zij zitten aan de 3 Rue du Plan de Brie. 

Kamperen in de Cévennes

Wij zaten deze zomer in een huisje. Dat lag wat teveel in een woonwijk. En eerlijk gezegd is het toch het mooist om in deze prachtige omgeving te kamperen en dichtbij de natuur te zijn.

Ik zou dan kiezen voor Camping Cévennes-Provence. Deze camping ligt een stukje boven Anduze aan een rivier. Er zijn veel verschillende plekken en daarmee voor elk wat wils.

Verder zijn alle faciliteiten aanwezig, inclusief een kleine winkel. Zwemmen kan in de rivier. Er zijn ook chalets te huur. Verder worden er in en om de rivier ook verschillende activiteiten georganiseerd.

Kijk ook op Zoover Cévennes-Provence. De minder goede beoordelingen worden met name veroorzaakt door het gevoel van drukte. Houdt daar rekening mee met boeken, wanneer je dat vervelend vindt. Ik zou zelf aan de rand van de camping op de wat rustige plekken reserveren. Dan moet je alleen wat verder naar de rivier lopen.

Informatie over de Cévennes

Voor meer informatie over de Cévennes klik je op de link hieronder! En ga dan naar Découvrir.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!