3 natuurfenomenen in de Grands Causses

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses
Vakantie met mooi weer Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

‘Ja, daar, iets’, roept mijn vrouw. Nadat we regelmatig veel te laat zijn met kijken om dat mijn vrouw niet op het woord van een vogel kan komen, roept ze tegenwoordig gewoon ‘iets’, zodat wij in ieder geval kijken. En ja, we zien zeker iets. En het blijken ook meerdere ietsen te zijn. Een heleboel ietsen bij elkaar. De ietsen zijn in dit geval gieren en het zijn er gigantisch veel. Ze cirkelen hogen boven ons tegen de flanken van de Causse Méjean. We zijn bij één van de 3 natuurfenomenen in de Grands Causses.

3 natuurfenomenen in de Grands Causses: uitzicht over de Gorges de la Jonte vanaf het terras bij Grotte de Dargilan

De gieren van de Maison des Vautours

En dat is ook niet vreemd. We zijn bij het Maison des Vautours, huis van de gieren dus. Een initiatief dat hier al ruim 20 jaar bezig is om de gieren terug te brengen. In de omgeving waar ze ooit in grote getale voor kwamen. En dat project is succesvol. In het Maison leren we daar op allerlei manieren wat van.

In een film waarin duidelijk wordt dat er best wel wat nodig is. Bijvoorbeeld overleg met de boeren dat ze schapen niet meer ruimen op het moment dat ze dood gaan. Wat blijkbaar regelmatig gebeurt. Interessant om zo te zien en te horen hoe het totale ecosysteem weer teruggebracht moet worden naar hoe het vroeger was, om succesvol te kunnen zijn. En het blijkt dus ook te kunnen.

Naar Praktische informatie over de Grands Causses
3 natuurfenomenen in de Grands Causses: de gieren van de Maison des Vautours
De gieren van de Maison des Vautours

Vanaf 2 terrassen hebben we uitzicht op de prachtige omgeving van de Gorges de La Jonte met aan de zuidkant de Causse Noir en aan de noordkant van de rivier de Causse Méjean.

Op het bovenste terras wordt er door rangers uitleg gegeven over wat we via de verrekijkers kunnen zien. In ieder geval 2 diersoorten laten zich zien: de lammergier en de vale gier. De ranger praat wat Engels, dus met handen en voeten komen we nog wat meer te weten over deze bijzondere, gigantische vogels. 

3 natuurfenomenen in de Grands Causses: Grotte de Dargilan

Die gigantische vogels zien we later in de week ook weer tegenover de Grotte de Dargilan. En daar hebben we ook een uitzicht over de kale vlakte van de Causse Méjean. Wat is het toch een gigantische prairie. De kalksteen zakt hier bovendien tegenover de grot recht naar beneden het dal van de Jonte in.

Een geologieles in één oogopslag (lees daarover meer in mijn blog over de roadtrip door de Gorges du Tarn). Daar zijn we hier vandaag niet voor gekomen. Wij willen een grot in. En dat is gezien de warmte ook geen luxe. 

Diep in de Grotte de Dargilan
Diep in de Grotte de Dargilan

La Grotte Rose

De grot heeft de bijnaam La Grotte Rose en binnen wordt snel duidelijk waarom dat is. Overal is een prachtig kleurenspel van choladebruin tot roze. De route die we met een gids in een groep afleggen daalt steeds dieper af in de grot. Alle fenomenen die te zien zijn in grotten, komen we hier tegen. Stalagmieten, stalactieten, ondergrondse rivieren, etc.

 

Kunst in de Grotte de Dargilan
Kunst in de Grotte de Dargilan
Een gigantische stalactiet in de Grotte de Dargilan
Een gigantische stalactiet in de Grotte de Dargilan

Cascade Petrifié

Naar het einde toe is er de overweldigende Cascade Petrifié. Een versteende waterval. Ontstaan door het voortdurend druppen van water. En nu één, groot, versteend geheel. Die bovendien een prachtig kleurenpallet heeft, van chocoladebruin tot beige.

3 natuurfenomenen in de Grands Causses: de Cascade Petrifié in de Grotte de Dargilan
De Cascade Petrifié

3 natuurfenomenen in de Grands Causses: Gorges de la Dourbie

Eenmaal buiten worden we overspoeld door de hitte en maken we dat we in de auto komen. We zetten koers naar de Gorges de la Dourbie (niet te verwarren met de Canyon de la Dourbie die meer naar het westen ligt). Een kloof die veel minder bekend is als de Gorges du Tarn.

Om daar te komen, rijden we vanuit de Meyrueis de D986 op richting Le Vigan. Bij de kruising met de D252 slaan we rechtsaf richting de Gorges de Trévezel. Dit is een smal weggetje en een leuk voorspel op die van Dourbie. 

Uitzicht over de Causse Méjean vanaf de Causse Noir bij de kruising van de D151 en D710

In Trèves pakken we de D47 naar links om even later linksaf te slaan op de D151. Vlak voor de kruising met de D710 en de weg behoorlijk is gestegen, hebben we een schitterend uitzicht over de Causse Noir aan de noordwestkant. Zo komen we heel hoog de kloof van de Dourbie ingereden. Op verschillende plekken hebben we een wijds uitzicht.

Met overal de hier veel voorkomende wilde lijsterbessen. Die met hun oranje bessen de omgeving kleur geven. In de schaduw van deze bomen zetten we verderop onze auto neer om te lunchen. Daarvoor zijn langs de weg steeds mooie uitwijkplekken. En het is hier niet zo druk, dus we zitten rustig.

Gorges de la Dourbie: de lijsterbessen langs de wegen
Typisch beeld van deze omgeving: de lijsterbessen langs de wegen

Verkoeling langs de Dourbie

Na de lunch rijden we verder en komen we steeds dichterbij de Dourbie. Dat gaat in dit geval gepaard met een afdaling, waardoor we ook steeds dichterbij de rivier komen. Ter hoogte van Les Laupies kunnen we daarom vanaf een parkeerplaats zo naar de rivier wandelen. Eigenlijk was dit een nog mooiere picknickplek. En weer is het hier relatief rustig.

Een verkoelende afsluiting van een warm bezoek aan de gorges de La Jonte en de la Dourbie.

3 natuurfenomenen in de Grands Causses: Gorges de la Dourbie
Bovenin de Gorges de la Dourbie

Praktische informatie over 3 natuurfenomenen in de Grands Causses

La Maison des Vautours

Het Maison des Vautours ligt vlakbij de Gorges du Tarn en aan de Gorges de La Jonte in de buurt van Le Truel (zie kaart hier beneden).

De kaart van de omgeving rondom Maison de Vautours. Zoomniveau 13, lengtegraad 3.2475948, breedtegraad: 44.1964113
Locatie van de Maison des Vautours aan de Gorges de la Jonte (D996).

Grotte de Dargilan

Voor de Grotte de Dargilan is het handig om online te reserveren. Klik daarvoor op voorgaande link. Daarmee kan je ook verder klikken op de site.

De kaart van de omgeving rondom grotte de Dargilan. Zoomniveau 13, lengtegraad 3.3780378, breedtegraad: 44.196297
Locatie van de Grotte de Dargilan. Let op: deze is niet te bereiken vanaf de D996 die door het dal van de Jonte heenloopt.

Gorges de la Dourbie

Om weer terug te komen in Meyreuis rij je aan het einde van de D151 de D986a en vervolgens de D986 op. Voor Florac rijd je vanaf de D986a en de D986 de D269 en vervolgens de D18 op. Richting Florac is het dan nog een uur rijden. De Grotte de Dargilan zijn vanaf Florac ruim een uur rijden.

De kaart van de omgeving rondom D151, 30750 Dourbies, Frankrijk. Zoomniveau 13, lengtegraad 3.4492550444336, breedtegraad: 44.069266735399
De marker staat in het midden van de hierboven beschreven Gorges de la Dourbie. Op deze manier heb je een mooi overzicht van een groot deel van de route.

Nog meer natuur in de Aveyron en de Tarn

Voor een grot heb je in de omgeving ook nog een andere optie: de Aven Armand. Dit is wel de meest toeristische attractie van de omgeving; houdt dus rekening met drukte.

Voor rotsformaties kan je terecht bij de Chaos de Montpellier-le-Vieux. Deze formatie is wat verder weg van de camping bij Florac. Het is wel de mooiste. De weg er naartoe is vanuit Le Rozier best smal.

Een alternatief is de Chaos-de-Nîmes-le-Vieux, iets minder spectaculair. Wel wat dichterbij de Gorges du Tarn. In beide gevallen moet je dan ook dwars over een Causse rijden (respectievelijk de Noir en de Méjean) en dat is op zich al de moeite waard.

Wandelen in de Tarn

Lees daarover meer in mijn blog over de roadtrip door de Gorges du Tarn.

Watersport in de Tarn

Lees daarover meer in mijn blog over de roadtrip door de Gorges du Tarn.

Zwemmen in de Tarn

Dat kan overal in de Tarn en zeker en in meer of mindere mate ook vanaf de campings die ik hieronder heb beschreven. In de Gorges de la Dourbie kan je zeker pootje-baden voor de verkoeling.

Uit eten in de Grands Causses

Wij hebben op deze roadtrip lekker gegeten bij Restaurant Les Douzes met uitzicht op de Gorges de la Jonte, in het gelijknamige dorpje.

Op camping Chantemerle kan je elke avond ook prima eten. Er is een restaurant op de camping en wanneer deze dicht is, is er een foodtruck.

Camping Chantemerle in Bédouès
Uitzicht op camping Chantemerle in Bédouès

Kamperen in de Grands Causses en de Tarn

Wij stonden op camping Chantemerle in Bédouès. Een camping aan de Tarn met een eigen strandje, van waaruit je de Tarn ook in kan. En dat is een prachtige ervaring, zoals hierboven beschreven.

Probeer wel een plek aan het water te krijgen. De camping is vrij druk en aan het water heb je daar weinig last van. Het sanitair is prima. Wij vonden de campingbeheerders niet zo toeschietelijk, maar goed daar heb je verder weinig last van.

Kijk ook op Zoover Chantemerle.

Een alternatief is camping La Cascade in Meyreuis. Ook deze camping ligt aan het water. De zwemmogelijkheden zijn volgens mij net iets minder dan bij Chantemerle. Ze zijn er wel, maar volgens mij is de Jonte wat minder diep bij de camping. Verder kan je hier ook chalets huren. Kijk ook op Zoover La Cascade.

Deze camping krijgt op Zoover wel een veel betere beoordeling dan Chantemerle. Dat heeft vooral met de staat van het sanitair te maken. Op de andere punten scoort Chantemerle net iets lager.

Informatie over de Grands Causses

Klik voor meer informatie over de streek op de link hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!