Roadtrip door de Gorges du Tarn

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses
Vakantie met mooi weer De mooiste korte roadtrips van West-Europa Kamperen in Frankrijk Vakantie met tieners Vakantie met jonge kinderen

Het is heet. We zijn vanuit de relatieve koelte van de Auvergne dieper Frankrijk ingereden en zijn op het kruispunt van de Cevennes en de Grands Causses aangekomen. Om morgen een roadtrip door de Gorges du Tarn te gaan maken. Zelfs in de schaduw op de camping is het warm. Gelukkig ligt de camping aan de Tarn en voor we het weten liggen we in het koele water. Dat is op zich al heerlijk. Wanneer we wat verder zwemmen, zwemmen we onder een brug door en komen dan in een prachtig, natuurlijk gevormd theater terecht. Met uitzicht op de heuvels en bergen om ons heen. Het is een klein stukje paradijs. Of zo voelt het met dit uitzicht en het heerlijke koele water.

Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses: de Gorges du Tarn

Grands Causses

De Grands Causses zijn een grote brok kalksteen dat in het Centraal Massief ligt. Kalksteen is poreus. Daardoor is de grond erg onvruchtbaar. Het water sijpelt direct door de bodem naar beneden. Dat heeft prachtige natuurfenomenen tot gevolg, zoals grotten, ondergrondse rivieren en aven’s, oftewel grotten die van boven open zijn.

Bovendien hebben de rivieren eeuwenlang de kalksteen uitgesleten en zo min of meer hun eigen loop bepaald. Dát heeft diepe en mooie rivierkloven als gevolg.

Naar Praktische informatie over de Tarn en de Grands Causses

Roquefort

Op de plateau’s groeit er door de poreuze kalksteen heel weinig. De grond is onvruchtbaar. Bovendien kan het op de grote plateaus (die heten dus Causses) zomers heel heet en ’s winters heel koud en behoorlijk winderig zijn.

Dat geeft deze uitgestrekte hoogvlaktes de aanblik van prairies. En dan wat meer begroeit met lage boompjes. Het zijn eenzame gebieden waar alleen heel veel schapen komen. Vandaar de enorme hoeveelheid kazen uit deze streek, waaronder de Roquefort.

Roadtrip door de Gorges du Tarn: uitzicht op de Causse Méjean in de buurt van Florac
Uitzicht op de Causse Méjean in de buurt van Florac

Roadtrip door de Gorges du Tarn

De volgende dag maken we ons op voor een roadtrip, want wij willen die gorges en causses wel ontdekken. We rijden vanuit Bédouès richting Florac en rijden voor de kruising met de N106 tegen de enorme muur van de Causse Méjean aan. Deze torent achter Florac bijna recht omhoog. Een indrukwekkend gezicht. 

Even later draaien we vanaf de N106 de D907b op, met de bijnaam Circuit de Gorges et Causses. Een stukje verderop stoppen we even om deze omgeving nog eens goed in ons op te nemen. Dan rijden we na Quézac de Gorges du Tarn in. En zo start onze roadtrip door de Gorges du Tarn.

De Tarn heeft hier de grote plak kalksteen uitgesleten. En op die manier een groot stuk van het plateau doormidden gesneden. In het noorden ontstond zo de Causse de Sauveterre en in het zuiden de Causse Méjean.

Roadtrip door de Gorges du Tarn: de Gorges du Tarn bij Castelbouc
De Gorges du Tarn bij Castelbouc

Castelbouc

De weg begint nu langzamerhand te slingeren. Ter hoogte van Castelbouc komt de eerste draai naar rechts. Net daarna volgt een uitstekend gepositioneerde parkeerplaats met een uitzichtpunt.

Hier hebben we uitzicht op het genoemde dorpje aan de overkant en kijken we naar het westen heel mooi de Gorges du Tarn in. Boven het dorpje ligt een ruïne van een kasteel dat er zo vanaf afstand onneembaar uitziet. 

Uitzicht op Castelbouc vanaf de weg langs de Gorges du Tarn
Uitzicht op Castelbouc

Roadtrip door de Gorges du Tarn: Sainte-Enimie en verder

Na een paar flinke bochten zijn we even later in Sainte-Enimie. Een toeristisch en levendig dorpje dat fungeert als het hart van de Gorges du Tarn. Wij rijden door en zien even later voor Saint-Chély-du-Tarn dat de kloof zich vernauwt. Rechts van de weg kunnen we geen kant meer op en is het één en al beige kalksteen.

Vanaf hier is de weg af en toe smal en daardoor heel spectaculair. De rotsen buigen regelmatig over de weg heen. En hier en daar moet de weg daardoor ook door de rotsen heen.

Roadtrip door de Gorges du Tarn: tussen Saint-Enimie en Saint-Chély
De Gorges du Tarn tussen Saint-Enimie en Saint-Chély

Saint-Hilaire

Zo komen we een half uurtje na Sainte-Hilaire bij een mooi uitzichtpunt, waar we weer even stoppen. We kijken daar mooi terug op de Tarn, waar overal kano’s en bootjes varen of stil liggen bij een strandje. Een leuk en gezellig gezicht. Naar de zuidkant hebben we weer zicht op de Causse Méjean die hier heel dichtbij boven ons uit torent. Allemaal door de gestage kracht van het water veroorzaakt.

Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses: de Gorges du Tarn
De Gorges du Tarn bij Saint-Hilaire

Roadtrip door de Gorges du Tarn: Pointe Sublime

Direct na deze stop komen we op het laatste echt spectaculaire stuk van de gorges terecht. De rotsen hellen hier bijna over ons heen en dan is het opeens voorbij en opent de kloof zich weer.

De Tarn neemt hier een bijna haakse bocht naar links, wat het uitzicht vanaf boven heel mooi maakt. Tenminste dat heb ik op foto’s gezien van het zogenaamde Point Sublime, vlakbij Saint-George-de-Lévéjac. Wij laten dat even voor wat het is, want het is hier beneden ook schitterend.

Les Vignes en Le Rozier

We rijden vanaf hier op ons gemak door via Les Vignes en Le Rozier. Daar twijfelen we even wat we gaan doen. Gaan we hier lunchen? Nee, we besluiten door te rijden langs de Gorges de La Jonte. En hopen zo net op tijd bij Les Douzes te zijn, waar een leuk restaurant boven de Jonte ligt. 

Dat net op tijd blijft in Frankrijk vaak een ding. Kom je om 13:00 uur op een terras aan en het zit vol, dan kom je er ook niet meer tussen, want ze sluiten vaak om 14:00 uur alweer. Het is dus handig om voor 12:30 al in de buurt te zijn. 

Roadtrip door de Gorges du Tarn: uitzicht over de Gorges de la Jonte
De Gorges de la Jonte

Roadtrip door de Gorges du Tarn: de Gorges de la Jonte

De Gorges de la Jonte zijn minder druk. De Causse Méjean bevindt zich nu links van ons en gaat aan het begin net zo steil omhoog als aan de noordkant bij de Tarn.

Wanneer we het Maison des Vautours passeren, worden de randen van de Causses minder steil. Hier gaan de heuvels meer in een hoek van 45 graden omhoog vanuit de randen van de Jonte. De kant van de Causse Méjean, in dit geval de zon- en zuidkant, is wel uitermate droog. Hier zien we net als bovenop de plateau’s hoe onvruchtbaar de grond is.

Vakantie in de Cévennes en de Grands Causses: De Gorges de la Jonte bij Les Douzes
De Gorges de la Jonte bij Les Douzes

Lunch in Les Douzes

Net voor 12:30 komen we in Les Douzes aan. Gelukkig, op tijd! We kunnen op het terras in de schaduw zitten. Aan de rand van het terras zien we de Jonte beneden ons het dal door stromen. Links en rechts hebben we geweldig uitzicht over het dal van deze rivier.

Ook hier zijn we weer in een mooie omgeving terecht gekomen. En gelukkig is het koel op het terras. 

De kaart van de omgeving rondom D907BIS, 48210 Gorges du Tarn Causses, Frankrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad 3.4200880371094, breedtegraad: 44.366298
Het eerste deel van de Gorges du Tarn van Quézac tot net voorbij Saint-Chély. De marker staat iets voor Saint Enimie.

Praktische informatie over een Roadtrip door de Gorges du Tarn

Vanuit Les Douzes terug naar Florac/Bédouès

Vanuit Les Douzes moet je om weer terug te komen bij de camping in Bédouès (Florac) doorrijden naar Meyreuis. Daar heb je de keuze om dwars over de Causse Méjean de D986 te pakken en dan vervolgens de D16, wat aansluit op de shortcut over de Causse Méjean die ik hieronder heb aangegeven. Of je rijdt in Meyreuis door op de D996. Wanneer de Jonte stopt, vervolgt deze weg zijn route in noordoostelijke richting. Ook dit is nog een mooie route om te rijden.

De kaart van de omgeving rondom les vignes tarn. Zoomniveau 12, lengtegraad 3.227256, breedtegraad: 44.277643
Het tweede deel van de roadtrip vanaf Saint-Hilaire met de marker in Les Vignes. De weg die met een paar haarspelden vanaf Les Vignes naar het oosten gaat, is de hieronder genoemde D16 over de Causse Méjean richting Florac.

Alles met alles moet je voor de totale route zeker 4 uur aanhouden, ongeacht welke weg je in Meyreuis pakt. Dat is inclusief een aantal stops om van het uitzicht te genieten en exclusief stops voor lunch of om dorpjes te bekijken. Doe je dat wel, dan kan je er een mooie dagbesteding van maken.

De kaart van de omgeving rondom D996, 48150 Meyrueis, Frankrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad 3.3175026293945, breedtegraad: 44.201528380645
Het laatste deel van de hierboven beschreven roadtrip met de marker halverwege de Gorges de la Jonte tussen Le Rozier en Meyrueis (helemaal rechts op de kaart, net niet te zien).

Shortcut via de Causse Méjean

Wanneer je minder tijd kwijt wilt zijn, kan je vanuit Les Vignes ook de Causse Méjean oversteken via de D16. Het begin van deze weg bij Les Vignes en het einde bij Florac behelst een vrij smalle weg om op de Causse te komen of er weer af. Het is wel erg de moeite waard om over een Causse te rijden, om een indruk te krijgen van deze hoogvlaktes. Wanneer je dit doet, rijdt dan ook bij Rieisse zover mogelijk richting de Gorges de Tarn, vanaf daar heb je een uitzichtpunt met mooi uitzicht over deze gorges.

De kaart van de omgeving rondom 2 Les Vanels, 48400 Vebron, Frankrijk. Zoomniveau 12, lengtegraad 3.576437154541, breedtegraad: 44.228362699531
Het eventuele vervolg van de route via de Gorges de la Jonte. De marker staat op de kruising van de D996 en de D907 die richting noordoosten weer naar Florac voert.

Wandelen in de Gorges du Tarn

Wij vonden het te heet om een wandeling te maken. Wanneer we de gelegenheid hadden gehad, waren we bij Truel richting La Viale gereden. Na een paar haarspelden neem je de eerste weg naar links en deze rijd je helemaal uit, totdat je bij een parkeerplaats komt.

Loop vanaf daar een stukje richting het westen (met de weg mee) en dan kom je vanzelf een bord tegen met een rood/gele aanduiding voor de Gorges de la Jonte. Je loopt dan eerst richting de La Jonte en krijgt daarop ook een mooi uitzicht.

Vervolgens loop je evenwijdig aan de Jonte richting de Tarn en heb je ook daarop uitzicht. De wandeling is ruim 5 kilometer. De stijging valt mee, maar het is hier en daar wel smal.

De kaart van de omgeving rondom Cassagnes Village, 48150 Saint-Pierre-des-Tripiers, Frankrijk. Zoomniveau 14, lengtegraad 3.2427730617287, breedtegraad: 44.208742811973
De marker staat op de plek waar de parkeerplaats voor de wandeling ongeveer is. De weg vanaf de D996 gaat precies boven het woord Truel naar het noorden (zeg maar tussen de R en de U).

Stadjes en dorpen in de Tarn

Langs de gorges van de Tarn zit een heel aantal leuke dorpjes. Hoe leuker, hoe toeristischer ze vaak ook zijn. Dat laatste is in Sainte-Enimie het geval. En het is toch de moeite waard om er doorheen te lopen. Voor Florac dat vlakbij de camping zit, geldt min of meer hetzelfde.

Watersport in de Tarn

Je kunt langs de Tarn bijna overal een kano huren. Vooral rondom Sainte-Enimie zitten een heleboel kano-verhuurbedrijven. Dit is erg de moeite waard om te doen. De Tarn is geen gevaarlijke rivier. Je kunt richting het westen op enig moment niet verder bij de Pas de Souci ter hoogte van La Malène. Daar is de rivier afgeblokt door grote rotsen. Selecteer via de link aan de linkerkant van de website Sainte-Enimie om verhuurbedrijven in dit dorpje te vinden.

3 natuurfenomenen in de Grands Causses: uitzicht over de Gorges de la Jonte vanaf het terras bij Grotte de Dargilan
Uitzicht over de Gorges de la Jonte vanaf het terras bij Grotte de Dargilan

Natuur

Zoals hierboven beschreven laat de natuur zich in deze streek op allerlei spectaculaire manieren zien. Vooral de grotten in de omgeving en de rotsformaties zijn prachtig. Lees over de Grotte de Dargilan meer in mijn andere blog over deze streek.

Andere optie is de Aven Armand. Dit is wel de meest toeristische attractie van de omgeving; houdt dus rekening met drukte.

Voor rotsformaties kan je terecht bij de Chaos de Montpellier-le-Vieux. Deze formatie is wat verder weg van de camping bij Florac. Het is wel de mooiste. De weg er naartoe is vanuit Le Rozier best smal. Een alternatief is de Chaos-de-Nîmes-le-Vieux, iets minder spectaculair. Wel wat dichterbij de Gorges de Tarn. In beide gevallen moet je dan ook dwars over een Causse rijden (respectievelijk de Noir en de Méjean) en dat is op zich al de moeite waard.

Maison des Vautours: gieren boven de Causse Méjean
Maison des Vautours: gieren boven de Causse Méjean

Dierentuin

Het Maison des Vautours is erg de moeite waard. Daarover schrijf ik meer in mijn blog over natuurfenomenen in de Grands Causses.

Zwemmen in de Tarn

Dat kan overal in de Tarn en zeker vanaf de camping La Chantemerle in Bédouès (zie hieronder).

Uit eten in de Grands Causses en de Tarn

Wij hebben op deze roadtrip lekker gegeten bij Restaurant Les Douzes met uitzicht op de Gorges de la Jonte, in het gelijknamige dorpje.

Op camping Chantemerle kan je elke avond ook prima eten. Er is een restaurant op de camping en wanneer deze dicht is, is er een foodtruck.

Camping Chantemerle in Bédouès
Uitzicht op camping Chantemerle in Bédouès

Kamperen in de Tarn en de Grands Caussses

Wij stonden op camping Chantemerle in Bédouès. Een camping aan de Tarn met een eigen strandje, van waaruit je de Tarn ook in kan. En dat is een prachtige ervaring, zoals hierboven beschreven.

Probeer wel een plek aan het water te krijgen. De camping is vrij druk en aan het water heb je daar weinig last van. Het sanitair is prima. Wij vonden de campingbeheerders niet zo toeschietelijk, maar goed daar heb je verder weinig last van.

Kijk ook op Zoover Chantemerle.

Een alternatief is camping La Cascade in Meyreuis. Ook deze camping ligt aan het water. De zwemmogelijkheden zijn volgens mij net iets minder dan bij Chantemerle. Ze zijn er wel, maar volgens mij is de Jonte wat minder diep bij de camping. Verder kan je hier ook chalets huren. Kijk ook op Zoover La Cascade.

Deze camping krijgt op Zoover wel een veel betere beoordeling dan Chantemerle. Dat heeft vooral met de staat van het sanitair te maken. Op de andere punten scoort Chantemerle net iets lager.

Informatie over de Grands Causses en de Gorges du Tarn

Klik voor meer informatie over de streek op de link hieronder.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!