Vakantie in België

Een land met twee gezichten. Het ene plat. Wat saai. Maar met een rijke historie die overal nog te bewonderen is. Het andere heuvel- en zelfs rotsachtig. Waar rivieren dalen in het Rijnlands leisteenplateau hebben uitgesleten. En zo het gevarieerde landschap van de Ardennen is ontstaan. Waar de industriële revolutie ook diepe sporen heeft uitgesleten. Van oude, verlaten fabrieken. En armoedige steden. Zo staat een vakantie in België per definitie garant voor een afwisselende vakantie! Lees hieronder snel verder. Of klik op één van mijn reisverhalen.

Streken in België

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt voor een vakantie…

Tsja, dat wil je niet! De vakantie is hét moment dat jezelf tot rust kunt komen. En ontspannen met jouw gezin samen kan zijn. Dan moet het ook kloppen! Toch?

Laat mij jou helpen!

Hoe? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief! Dan krijg jij inspiratie voor een ontspannen vakantie.

Vakantie in België: land van uitersten

Vlaanderen

In Vlaanderen laat de rijke historie zich regelmatig zien. De Vlaamse Gouden Eeuw begon al vroeg. Voortgestuwd door de handel en verwerking van textiel. Of beter van laken. Veel steden en stadjes kenden hierdoor een ongekende rijkdom.

Dit was het tijdperk van de gotiek. En in de stijl werd volop gebouwd. Wat voor schitterende stadsgezichten heeft gezorgd tot op de dag van vandaag.

We noemen een handvol van dit soort mooiigheid: Antwerpen, Brugge, Doornik, Gent, Mechelen.

Allemaal steden met een sterke eigen identiteit. Waar de hertogen van Bourgondië hun handen vol aan hadden.

Deze hertogen zorgden uiteindelijk wel voor de samensmelting van deze steden tot de Zuidelijke Nederlanden.

Het land rondom deze prachtige steden en stadjes is plat. Soms ronduit saai. En heft zich alleen in het zuiden richting Doornik op tot iets interessants.

Wallonië en de Ardennen

Meer naar het oosten verheft het land zich veel sterker. Daar snijdt de Maas het land doormidden. En haar meander zorgt met name in het zuiden voor prachtig landschap.

Verder hebben ook de Semois, de Ourthe en de Amblève hun naam in dit landschap gekerfd. En mooie valleien achtergelaten.

Het oosten van België is daarom vooral een gebied om te wandelen. Of om te fietsen. Om hoe dan ook van het landschap te genieten. Mooie stadjes en dorpen zijn hier zeldzamer. Of geven zich toch moeilijk prijs.

Het grijze, leistenen stadje Durbuy is noemenswaardig. En ook La Roche.

Verder zijn het vooral delen van steden of stadjes die de moeite waard zijn. Zoals het hertogelijk plein van Charleville-Mézières, het kasteel van Bouillon, de burcht van Namen of enkele andere hoogtepunten in Luik.

Brussel

Tenslotte heeft Brussel een status-aparte. Letterlijk en ook figuurlijk. Een mooie stad. Met internationale faam als hoofdstad van de Europese Unie. Wat haar ook een modern en grootstedelijk aangezicht geeft.

Het oude centrum staat in schril contrast met het staal en glas van de gebouwen van deze unie.

Stedentrips en bezienswaardigheden

Je vindt in deze rubriek, Vakantie in België, onder de streek Vlaanderen vanzelfsprekend heel wat reisverhalen over stedentrips. Want dat maakt deze streek zo leuk. Zeker omdat het zo bereikbaar is.

Hotels en B&B’s in België

Voor de stedentrips krijg je van mij natuurlijk de nodige tips voor hotels of B&B’s.

Vakantiehuis in België

Vanzelfsprekend vind je voor de Ardennen de nodige tips voor vakantiehuizen. Ik wil je daarvoor alvast wijzen op de site van Ardenne Residences die prachtige huizen hebben.

Belgische wafels eten op de Burg voor het stadhuis van Brugge
Uitzicht op de Korenlei en Graslei vanaf de Sint-Michelsbrug in Gent in de avond

Reisverhalen België