Wandelen in het Vijlenerbos

Vakantie in Nederland, Vakantie in het Geuldal van Limburg
Wandelen op vakantie Vakantie met tieners

Ik vang flarden op van de stem van James Hetfield: 'Save the Earth and claim perfection, Hold the pose, fein perception'. En ik bedenk mij hoe treffend dit de situatie omschrijft. 'All you bear, All you carry, All you bear, Place it right on, Right on me.' Ja, was het maar zo simpel. Je zou zo graag de zorgen van een ander willen overnemen. De last die iemand meedraagt. En simpelweg roepen, zoals Metallica het nu ook doet: 'Atlas, Rise!' Maar zo simpel is het leven niet. Wat we dan het beste kunnen doen, is samen oplopen. Wat praten. Samen genieten. Daarom: wandelen in het Vijlenerbos.

Wandelen in het Vijlenerbos: Op de Cottessen vlakbij de Geul

Hemelvaart in het Geuldal

We zijn met Hemelvaart in het Geuldal. Altijd fijn om hier te zijn. In dit stukje net niet Nederland. En het weer doet erg goed mee. Ook dat is fijn.

Mijn broer is een aantal maanden geleden geveld door een burn-out. En heeft het lastig. Volop met zichzelf aan het werk.

Die eerste maanden van een burn-out worden vaak gekenmerkt door een weg naar beneden. Dieper graven in jezelf. Zoeken naar antwoorden. Zoeken naar de weg omhoog.

Praten erover helpt. Soms. Soms ook niet. Zeker wanneer er nog geen of weinig vooruitgang is. Dus gaan we de natuur in.

Gewoon genieten. In deze zon. Met mijn oudste zoon en zijn oudste dochter.

Wandelen in het Vijlenerbos!

Wandelen in het Vijlenerbos: De weg naar beneden vanaf de Epenerbaan
De weg naar beneden vanaf de Epenerbaan
Boomgaarden op de heuvels richting het Geuldal
Boomgaarden op de heuvels richting het Geuldal

Weiland en boomgaard

We hebben bijna direct een prachtig uitzicht aan onze rechterkant. Een uitzicht over de heuvels die richting de Geul glooien. Eerst nog gefilterd tussen bomen en takken door.

Even verderop vol zicht over boomgaarden en weilanden. Met de lente in volle gang, is het een prachtig gezicht. Dat intense groen met daarboven de blauwe lucht met witte plukken met grijs afgezet.

Wandelen in het Vijlenerbos: Overzicht van de gelopen route
Overzicht van de gelopen route

Voerstreek

Even verderop hebben we vrij uitzicht. En kijken we ver van ons af. Tot diep in de Voerstreek van België.

Dat uitzicht wordt langzamerhand wat minder. We komen op een oude, holle weg terecht. Die we hier vaker hebben gezien. Onder andere bij het Gerendal.

Het zijn oude, uitgesleten wegen. Waar de wallen hoog zijn geworden. Mooi om doorheen te lopen.

Wandelen in het Vijlenerbos: Uitzicht over het Geuldal en de Voerstreek
Uitzicht over het Geuldal en de Voerstreek

Wandelen in het Vijlenerbos bij Cottessen

Wanneer we het bos uitlopen zien we overal stukken gras met water en kleurige bloemen. Het is heerlijk om hier in deze tijd van het jaar te lopen. De natuur is op zijn uitbundigst!

Even verderop gaat de onverharde weg over in een verharde. Inmiddels zitten we dan duidelijk op de Cottessen. Een weg vernoemd naar het gehucht waarin we zitten.

Links en rechts zijn restaurants, campings en hotels. Het is duidelijk een geliefde vakantiestreek.

Prachtige bloemen langs de Cottessen
De Cottessen vlakbij de Geul
De Cottessen vlakbij de Geul

De Geul bij Epen

Bij een haakse bocht naar rechts stuiten we op de Geul. De verharde weg loopt hier evenwijdig aan de Geul mee. Hoewel, evenwijdig…

De Geul kronkelt en draait zoals deze dat door heel Zuid-Limburg doet.

De verharde weg wordt even later weer onverhard. En we lopen door een mooie, wijdse omgeving van weiland, water en heuvels.

Wandelen in het Vijlenerbos: De draaiende en kronkelende Geul bij Epen
De draaiende en kronkelende Geul bij Epen

Heimansgroeve

Even verderop komen we bij de Heimansgroeve. Een stuk cultuurhistorisch landschap van Limburg. Het is een oude steengroeve voor grof steen. Waar ook fossielen zijn gevonden.

In de buurt van de groeve zijn hier en daar stenen geplaatst met gedichten. Leuk om op deze manier even stil te staan en te reflecteren. Op de natuur. En ons bestaan. Dat maakt dit wandelen in het Vijlenerbos tot een afwisselend geheel!

Omhoog naar Camerig

We blijven de Geul volgen tot we bij het Vernelbergerweidepad komen. Dat over de Geul wordt geleid. Dat pad gaan we niet op. We lopen door. Om even verderop, op de Y-splitsing het pad aan de rechterkant te pakken.

We stijgen hier weer uit het Geuldal omhoog. Richting de Camerig. Een bekende heuvel uit de Amstel Gold Race. Een must voor wielrenners om deze mee te pakken, wanneer ze in de omgeving zijn.

In het gelijknamige gehucht lopen we de Camerig een klein stukje naar rechts, om meteen weer het bos in te duiken.

De weg die vanaf de Geul richting de Y-splitsing loopt
Het pad vanaf de Camerig naar het Elzetterbos

Bijpraten en zoeken in het Elzetterbos

Aan het einde van dit bredere pad hebben we een prachtig uitzicht over de weilanden en de heuvels richting Epen en Mechelen.

We praten inmiddels geïnspireerd door de natuur honderduit met elkaar. Wat is wandelen toch een fijne manier om een goed gesprek met elkaar te hebben!

Na een stuk door het weiland te hebben gelopen, duiken we het Elzetterbos in. Hier raken we de kluts van de route een beetje kwijt. Met wat fantasie komen we uiteindelijk op de rode route terecht. Wat ook de bedoeling was.

We hebben nu bijna 6 kilometer achter de rug. Tijd voor een late lunch! Dat doen we bij een bankje. Waar vanaf we een mooi uitzicht hebben over de velden voor ons.

Wandelen in het Vijlenerbos: Uitzicht vlakvoor het Elzetterbos
Uitzicht vlak voor het Elzetterbos op Epen

Weer terug wandelen in het Vijlenerbos

We maken nu een grote lus door het Elzetterbos. Dit stuk is wat minder spectaculair en afwisselend dan het eerste stuk. Het bos is in deze tijd van het jaar wel heerlijk, fris groen. En daar genieten we toch ook van.

Na de kruising met de Groenenweg duiken we het Vijlenerbos weer in. En na een kleine kilometer zijn we weer terug bij de parkeerplaats.

Al wandelend hebben we zo samen toch de last wat verlicht. Het is nu misschien nog niet zover. Er komt een tijd dat de problemen zijn overwonnen. En Atlas weer kan opstaan.

Wandelen in het Vijlenerbos: Het frisse groen in het Elzetterbos
Het frisse groen in het Elzetterbos

Praktische informatie over Wandelen in het Vijlenerbos

De beschreven route is ongeveer 10 kilometer. Doordat het redelijk op en neer gaat, heb je aan nettowandeltijd wel 2,5 uur nodig.

De route is niet met een (vaste) kleur aangegeven. Daarom zal ik het hieronder zo goed mogelijk beschrijven.

Het begin spreekt redelijk voor zich. Bij de parkeerplaats op de Zevenwegenweg (zie het kaartje hieronder) loop je in zuidelijke richting naar beneden. Dat is het pad dat tegenover de gele route begint. Dat pad loopt duidelijk naar beneden.

De kaart van de omgeving rondom vijlenerbos. Zoomniveau 15, lengtegraad 5.9524739, breedtegraad: 50.7676587
De marker staat op de parkeerplaats.

Cottessen

Vervolgens kom je in een bocht van de Epenerbaan terecht. Daar loop je een kleine honderd meter naar links. Om vervolgens weer naar rechts te lopen op een smal, onverhard pad. Dat pad brengt je uiteindelijk op de Cottessen. Zie voor dit eerste stuk onderstaand kaartje.

Het eerste stuk van de wandelroute

Vanaf hier spreekt bovenstaand reisverhaal voor zich totdat je in het Elzetterbos bent. Daarover hieronder meer, want dat is echt zoeken.

Het tweede deel van de route
Gedichten bij de Heimansgroeve

Elzetterbos

Nadat je vanaf de Camerig het bos bent ingeslagen, loop je rechtdoor. Totdat je vanaf het bos het veld inloopt. Zie onderstaande foto.

Vervolgens loop je het bos weer in. Zie ook onderstaande foto. Je loopt dan op Grachterbosvoetpad. Dan loop je door tot de T-splitsing met het Grachterbospad. Hier sla je rechtsaf.

Hier loop je het veld op
Zo loop je weer in het bos

Dit pad gaat na een kruising over in het Elzetterbospad. Daarna pak je het eerste pad naar links. Zie hieronder.

Dit pad kronkelt om een weiland met een bocht naar links en vervolgens naar rechts. Bij de volgende splitsing pak je het pad naar links. Dat is de rode route. Deze kan je vanaf hier volgen.

Op dit pad loop je vanaf het Elzetterbospad
De rode route in het Elzetterbos

Je maakt vanaf hier een grote draai door het Elzetterbos. Na ongeveer 2 kilometer kruis je de Groenenweg (zie foto hieronder).

Bij het eerst volgende, grote pad, kruis je nu de gele route. Die pak je naar links. Je steekt via deze route de Zevenwegenweg over. En je loopt de route hierna uit totdat je weer bij de parkeerplaats bent. Zie voor het laatste stuk de foto hieronder.

Je kunt de route ook vinden op Visit Zuid-Limburg.

De kruising met de Groenenweg
Het laatste stuk van de route

Nog meer wandelen in het Geuldal

Verderop in het Geuldal bij Schin-op-Geul en Valkenburg kan je ook prachtig wandelen. Klik hier voor een andere wandeltip in het Geuldal.

Uit eten bij het Vijlenerbos

In de omgeving heb je een paar leuke restaurants.

Net buiten de route bij Camerig ligt Buitenlust. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over de heuvels van dit deel van Limburg.

Aan de andere, noordkant van het Vijlenerbos ligt Boscafé ’t Hijgend Hert. Ook een erg leuk restaurant. Waar je met de smalle ‘Harles’ kan komen. Die meestal vol ligt met wielrenners.

Beide restaurants zijn erg populair. Dus zeker in het seizoen is het heel erg druk.

Reizen met Richard in actie bij de Cottessen
Reizen met Richard in actie bij de holle weg in het bos bij Cottessen

Vakantiehuis in het Geuldal bij Vijlen

Op de route kwam ik een prachtig vakantiehuisje tegen van een organisatie waar wij al vaker een huis bij hebben gehuurd in Zuid-Limburg.

Het zijn eigenlijk 2 huizen die naast elkaar liggen. Daarom ook erg geschikt voor wanneer je met 2 gezinnen bent en toch wat privacy wilt. Het is Het Gele Huis van Beaujean Vacances. De huizen zijn ook apart te huren. Ze liggen in ieder geval prachtig in het bos bij de Cottessen.

Tegen Vijlen aan met uitzicht over het Vijlenerbos ligt De Heerlijkheid Vijlen. Ook dit complex bestaat uit 2 huizen. In dit geval uit een 10-persoons- en een 2-6-persoonshuis. In beide gevallen zijn het prachtige huizen, mooi ingericht, sfeervol en op een mooie plek.

Informatie over het Geuldal en Zuid-Limburg

Via de Handige Links hieronder vind je meer informatie over het Geuldal en Zuid-Limburg.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!