Stadswandeling door Brugge van het Minnewater naar de Burg

Vakantie in België, Vakantie in Vlaanderen
Vakantie met tieners

We zijn 2 dagen in Brugge. Gisteren hebben we al een heerlijke dag gehad. Een mooie wandeling gemaakt langs de Reien en Kaaien van Brugge. Zowel overdag als ’s avonds. En we zijn verliefd geworden op deze stad. We staan vandaag op in onze leuk B&B. En krijgen daar een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. Wat een luxe om zo de dag te beginnen. Hoewel we gisteravond ook al voldoende hebben gegeten… Vandaag gaan we kijken wat deze oude stad nog meer te bieden heeft. Met een stadswandeling door Brugge. Waarin we het Minnewater, de Begijnhof en de Burg willen ontdekken.

Het Minnewater in Brugge

Oostmeers

We slaan daarvoor rechtsaf, wanneer we uit onze B&B stappen. Het is heerlijk fris weer op deze februari-ochtend. Met de zon aan de hemel. Wat een geluk!

Bij de eerste kruising slaan we de Oostmeers in. En lopen deze helemaal uit tot de Professor Dokter J. Sebrechtstraat. We lopen daarmee direct alweer door de oude straatjes van Brugge. Met oude huisjes. En links en rechts allemaal leuke zijstraten.

Aan de Sebrechtstraat staat een prachtig gebouw dat inmiddels dienst doet als verzorgingstehuis.

Naar Praktische informatie over Brugge
B&B Le Foulange in Brugge
B&B Le Foulange in Brugge
Ontbijt in Le Foulange

Stadswandeling door Brugge naar het Minnewater

Aan het einde van deze straat hebben we zicht op het eerste reisdoel voor vandaag: Het Minnewater. Een prachtig binnenmeer. Dat vandaag fonkelt in de ochtendzon.

Aan de rand van het water lopen we naar het zuiden. Om via de Poertoren het Minnewater over te steken naar het Minnepark.

Het Minnewater was in de eeuwen dat alle reien van Brugge nog bevaren werden een opvangbak voor een teveel aan water. De naam komt waarschijnlijk van de minnen of watergeesten die hier zouden ronddwalen.

We kunnen ons dat vandaag goed voorstellen. Met de zon op het koude water zien we hier en daar alle wolkjes opstijgen. Die lijken te dansen op het water.

Stadswandeling door Brugge: Het Minnewater
Het Minnewater

Wijngaardplein

Via het Minnepark lopen we met een ruime boog om het Minnewater heen. Om op het Wijngaardplein te komen.

Een plein dat min of meer een straat is. Met prachtige oude huizen en gebouwen. Waarvan een deel inmiddels dienst doet als restaurant.

Het Wijngaardplein brengt ons ook over de brug van de Bakkersrei aan de poort van het Begijnhof.

Uitzicht op het Wijngaardplein vanuit het Minnepark
Uitzicht op het Wijngaardplein vanuit het Minnepark
Blik terug op het Minnewater vanaf het Wijngaardplein met tussen de bomen door de Poertoren
Blik terug op het Minnewater vanaf het Wijngaardplein met tussen de bomen door de Poertoren

Het Begijnhof

Die poort lopen we door. En komen zo op het grote plein van het Begijnhof.

Een voor Nederlandse begrippen strak vormgegeven hof van witte huizen. Met in het midden een parkje met bomen die voor een deel licht naar rechts neigen. Een fotogeniek geheel.

Zeker nu het hele grasveld van dat parkje is bedekt met gele narcissen.

Vergeleken met sommige Nederlandse hofjes is het wel wat kaal. We hebben dit bijvoorbeeld in Haarlem wat knusser gezien.

Begijnen

Het Begijnhof werd al in 1245 gesticht. Begijnen waren meestal alleenstaande meisjes en vrouwen van arme afkomst. Die lichte arbeid verrichten voor één van de stedelijke gilden. In dit geval de lakenindustrie.

Voor deze industrie was natuurlijk water nodig. Vandaar de locatie vlakbij het Minnewater.

In 1299 kwam het hof onder bewind van koning Philips de Schone van Frankrijk te staan. Door successie van Brugge richting het graafschap Vlaanderen en later het hertogdom van Bourgogne kwam het uiteindelijk ook onder het bewind van die hertogen terecht.

Vandaar de officiële naam: Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde.

In de 17e eeuw kreeg het hof een meer kloosterlijk karakter. En kwam de nadruk op het spirituele leven te liggen. Dat had een aanwas tot gevolg van dochters uit rijke families. Waardoor er flink geld kwam voor restauratie en uitbouw.

In de 18e en 19e eeuw kwam vanwege de uitloop van de Franse revolutie de nadruk op de ouderenzorg te liggen. Omdat het geen geestelijk karakter meer mocht hebben. In de 20e eeuw werd het hof overgedragen aan de stad Brugge. En in 1998 wordt het UNESCO Werelderfgoed.

Walplein

Na een kijkje te hebben genomen in het kerkje op het hof, lopen we via het Wijngaardplein en het Walplein richting centrum. In de Walstraat stoppen we voor een koffie bij Het Kleine huis.

Even later lopen we een stukje terug om via de smalle Stoofstraat op de centrale Katelijnestraat uit te komen. Hier stikt het van de chocolaterie’s. En we laten ons verleiden om flink in te slaan…

De smalle steeg van de Stoofstraat
De smalle steeg van de Stoofstraat
Chocolaterie's aan de Katelijnestraat
Chocolaterie's aan de Katelijnestraat

Bakkersrei en Gruuthuse

Via de Katelijnestraat steken we de Bakkersrei weer over. Zo komen we bij het Gruuthuse terecht. In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk.

Dit is een leuk en authentiek plein. Vol met bijzondere gebouwen. En ook de plek van het Gruuthuse-museum. Waar de genoemde kerk onderdeel van uitmaakt.

We lopen nu een stuk achter onszelf aan op de route die we gisteren maakten over de reien en kaaien naar de Markt. Via de Gruuthuse- en de Nieuwstraat naar de Oude Burg.

Zo lopen we achter het Belfort langs. Om via de Wolle- en de Breidelstraat op de Burg te komen. Een belangrijke stop op onze stadswandeling door Brugge!

Stadswandeling door Brugge: De Bakkersrei vanaf de Katelijnestraat
De Bakkersrei vanaf de Katelijnestraat
Gruuthuse
Gruuthuse

De Burg

Aan onze rechterhand zien we nu het prachtige stadhuis van Brugge. Een gotisch gebouw met koninklijke allures.

De Burg was ooit een ommuurde burcht. Aan de westzijde stond toen het kasteel van de graven van Vlaanderen. De Steen. Daarvan is niks meer over. Evenals van de Sint Donaaskathedraal.

Gisteren zagen we daarvan in het Historium in 3D nog de nodige beelden. Daardoor hebben we nu een goed beeld van hoe het er hier vroeger uit zag.

Vakantie in Vlaaderen: De façade van het Stadhuis van Brugge op de Burg
De façade van het Stadhuis van Brugge op de Burg

Stadhuis van Brugge

In de zuidwest-hoek van de Burg ligt de Heilige Bloed-kapel. Daar kijken we even binnen. We zijn hier echter vooral voor het gotische meesterwerk dat het stadhuis van Brugge is.

Gebouwd aan het einde van de 14e eeuw is dit een schitterend voorbeeld van de Vlaamse gotiek. En inspiratie voor vele andere stadhuizen in Vlaanderen en de Nederlanden.

Stadswandeling door Brugge: De gotische zaal in het stadhuis van Brugge
De gotische zaal in het stadhuis van Brugge

Gotische zaal

Aan de binnenkant is de gotische zaal een prachtige bezienswaardigheid. Volledig authentiek is dit meesterstuk met houten plafond met naar beneden druppende consoles een bijzonder geheel.

De muren zijn voorzien van allerlei schilderingen over de geschiedenis van Brugge. En wat men toen belangrijk vond: heiligen, evangelisten. Teveel om op te noemen..

In de historische zaal die links ligt komen we nog meer over deze geschiedenis te weten.

De gotische zaal van de zijkant
De gotische zaal van de zijkant
Stadswandeling door Brugge: De Heilige Bloed Basiliek op de Burg
De Heilige Bloed Basiliek op de Burg

Chez Albert

We zijn langzamerhand aan het einde gekomen van onze stadswandeling door Brugge.

We lopen weer naar buiten. En draaien ons nog eens om. Wat een geweldig stuk bouwkunst staat hier!

We willen nog wat langer van dit uitzicht te genieten. We lopen daarom naar Chez Albert dat net om de hoek aan de Breidelstraat ligt. Hier hebben ze de lekkerste Belgische wafels. Ik bestel er één met aardbeien en warme chocolade.

Met deze verwennerij nemen we plaats op de stoeltjes die op het plein voor de Burg staan. En genieten nog even van de zon, het uitzicht en dit heerlijke eten.

Brugge was mooi en fijn!

Belgische wafels eten op de Burg voor het stadhuis van Brugge
Belgische wafels eten op de Burg voor het stadhuis van Brugge

Praktische informatie over een stadswandeling door Brugge

Parkeren

Parkeren gaat heel goed onder ’t Zand. Dat is het grote plein waaraan ook het aparte en moderne Concertgebouw van Brugge ligt.  Zie hieronder het kaartje voor de exacte locatie.

Het ligt erg dichtbij de B&B waar we zaten. Bovendien hebben ze er ook heel wat oplaadpunten voor elektrische auto’s.

De kaart van de omgeving rondom T Zand Brugge 8000 BE, 8000 Brugge, België. Zoomniveau 16, lengtegraad 3.2172344317383, breedtegraad: 51.2049128

Stadhuis

Via deze link kom je op de site van het Stadhuis van Brugge terecht.

Groeninge-museum

Vlakbij de bovenstaande route ligt ook het mooiste kunstmuseum van Brugge: Groeninge.

Hier vind je de mooiste schilderijen van de Vlaamse Primitieven tot de moderne tijd. Klik op de link voor meer informatie.

Historium

Wij hebben ons heel goed vermaakt bij het Historium. Dit is een museum waar je door middel van een 3d-ervaring meer leert over Brugge. Erg leuk om te doen!

Lees daarover ook meer over mijn andere reisverhaal over Brugge.

Zeker voor een idee van de historie van Brugge is dit museum een must! Klik op de link voor meer informatie.

Wandelroute

Hieronder vind je een aantal kaartjes die het verloop van de route uit bovenstaande blog weergeven.

De kaart van de omgeving rondom Begijnhof 17, 8000 Brugge, België. Zoomniveau 16, lengtegraad 3.2237446470825, breedtegraad: 51.200575105695
De marker staat op de brug over het Minnewater.
De kaart van de omgeving rondom Katelijnestraat 29, 8000 Brugge, België. Zoomniveau 16, lengtegraad 3.2252037174439, breedtegraad: 51.203095364997
De marker staat hier op de Katelijnestraat. En geeft een overzicht van het tweede deel van de route. Met onderin de Begijnhof.
De kaart van de omgeving rondom Nieuwstraat 1, 8000 Brugge, België. Zoomniveau 16, lengtegraad 3.2238787221985, breedtegraad: 51.206431033294
De marker staat op het kruispunt van de Nieuwstraat en de Oude Burg. Het laatste stuk van de route.

Uit eten in Brugge

Op de route ligt Het Kleine Huis voor koffie of thee met taart of de lunch.

Wij hebben ’s avonds erg lekker gegeten bij Bistro Bruut. Dit is een echte culinaire ervaring. Geen menu, gewoon eten wat de chef vandaag in zijn hoofd heeft. Het vis-gehalte is wel hoog!

Verder hebben wij een dag eerder goed geluncht bij Pietje Pek. Met de sfeer van een Franse bistro. Of gewoon echt Vlaams.

Andere restaurants die op mijn lijstje stonden, waar ik niet ben geweest, maar wel een hele goede waardering krijgen: Den Amand en Margritt voor koffie, thee en/of lunch.

En Chez Albert is de beste plek om Belgische wafels te halen!

Bistro Bruut van buiten
Bistro Bruut van buiten...
...en van binnen

Hotel in Brugge

Wij hebben een fantastisch verblijf gehad in Le Foulange. Mooi gelegen in de oude straatjes van Brugge. Op loopafstand van ’t Zand.

Brugge is niet zo groot, dus je kunt vanuit hier alles goed belopen. Ook richting het Minnewater.

Uitzicht op de Korte Vuldersstraat vanuit Le Foulange
Uitzicht op de Korte Vuldersstraat vanuit Le Foulange
Onze kamer in Le Foulange

Wij hadden een suite geboekt. Dat betekent dat je een hele ruime kamer hebt. De reguliere tweepersoonskamers zien er ook al ruim uit!

We hadden ’s ochtends ook een fantastisch ontbijt. Zie de foto bovenaan deze blog.

Andere tips van hotels/B&B die ik op mijn lijst had staan en die ook een uitstekende recensie krijgen, zijn: Chester en La Maison de Nathalie, allebei in dezelfde buurt als Le Foulange, wat verder naar het noorden: At Home in Bruges.

Informatie over een Stadswandeling door Brugge

Hieronder vind je bij de handige links meer informatie over Brugge en de omgeving van Brugge.

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!