Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal

Vakantie in Luxemburg, Vakantie in Luxemburg
Vakantie met jonge kinderen De mooiste korte roadtrips van West-Europa

We rijden vanaf de Belgische Ardennen Luxemburg in via de N68. In de buurt van Gouvy. De zomer wil dit jaar lastig op gang komen. Het is vandaag wat druilerig. Wat mijn gevoel over de Belgische Ardennen weer een beetje bevestigd heeft: hier en daar mooie plekken. En ook een hoop treurnis. Zeker in de regen. Dat veranderd heel vlot wanneer de N68 in Luxemburg plaats maakt voor de N7. Eerst zijn het nog wat grenstaferelen. Waar tankstations een groot onderdeel van uitmaken. Daarna is het bij Weiswampach al snel andere koek. En komen we oog in oog met het landschap dat we de rest van de vakantie al snel als typisch Luxemburg’s bestempelen: van graan wuivende hoogvlaktes met daar tussen diepe dalen. Wij maken vanaf nu een roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal.

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: Het kasteel van Vianden vanaf de N10

Clervaux

Eénmaal op de CR335 naar Clervaux zijn we echt in andere natuur beland. Hier worden de heuvels anders. Niet zozeer hoger als wel afwisselender.

Hier heeft erosie door meanderende rivieren en meer poreuze steen andere look gecreëerd. De heuvels worden korter, de natuur afwisselender. Loofbos laat zich steeds meer zien. En tegelijkertijd ook glooiende graanvelden, zoals je die in Noord-Frankrijk ook ziet.

Kortom: afwisseling slaat hier de klok.

Naar praktische informatie over Luxemburg en het Mullerthal
De rollende heuvels rondom Weiswampach
De rollende heuvels rondom Weiswampach
De abdij van Clervaux
De abdij van Clervaux

Abbaye de Clervaux

Vanuit het dal van de Clerve doemen langzamerhand de contouren van de abdij op. In Clervaux rijden we de weg op naar de abdij, om deze even van de buitenkant te bekijken. Dat is nog een flink stukje buiten het dorp, omdat je er via de achterkant moet komen.

De abdij torent op een aparte heuvel hoog boven het dorp uit. De kerk en de gebouwen van de abdij zijn duidelijk in de 19e eeuw gebouwd. Waarbij het in een geslaagde neo-romaanse stijl is neergezet.

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: De abdij van Clervaux
De abdij van Clervaux vanuit verticaal perspectief

Slinger

Wij rijden weer terug naar het stadje, om er met een slinger omheen te rijden op de N18 richting Marnach.

Op deze manier krijgen we in een haarspeld zicht op het stadje met het kasteel. In het kasteel is de prachtige foto-tentoonstelling The Family of Man te zien. Deze laten we even voor wat het is. Want we willen verder met onze roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal.

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: De Our bij Bivels
De Our bij Bivels

De Our

In Marnach nemen we de N10 richting oosten en Dasburg. Met deze oversteek willen we de Our bereiken. De rivier die hier slingerend de grens tussen Duitsland en Luxemburg bepaald. En ook haar eigen natuurpark heeft.

De N10 volgt vanaf Dasburg de loop van de Our. En is daarmee een heerlijk, meanderende weg door deze wijde rivierkloof.

Ten zuiden van Stolzembourg gaat de weg omhoog. En geeft na de enorme u-bocht van bijna 360 graden die de Our hier neemt, een schitterend uitzicht op deze rivier bij Bivels.

roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: Het kasteel van Vianden vanaf de N10
Het kasteel van Vianden vanaf de N10

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: Vianden

Net na Bivels steekt de N10 de Our over. Om bijna direct in een nauwe kloof uitzicht te geven op het hooggelegen kasteel van Vianden. Hiervoor gaan we wél even de tijd nemen.

We stappen eerst even uit op de N10 voor het stadje zelf. Om te genieten van het uitzicht op het kasteel. Dat hier hoog uit torent boven de omgeving. Wat een schitterende locatie!

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: De vallei van de Our gezien vanaf het kasteel van Vianden
De vallei van de Our gezien vanaf het kasteel van Vianden

Grand’Rue

Vervolgens pakken we de Grand’Rue door het oude stadje, om bij de parkeerplaats voor de burcht te komen. Dat is een mooi straatje met links en rechts oude panden. Die inmiddels allemaal zijn bezet door horeca-gelegenheden.

Het is hier voor het eerst vandaag ook druk. En terecht. Want wat ligt dit kasteel hier mooi te schitteren in haar omgeving.

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: De mooie ligging van het kasteel van Vianden
De mooie ligging van het kasteel van Vianden

Kasteel van Vianden

Het kasteel zelf heeft een lange historie. In 400 is hier al sprake van een Motte-kasteel. Een versterkte toren met één of twee pleinen er voor. Met daaromheen houten palissades.

Veel kastelen in Engeland zijn zo ook tot stand gekomen. Daar worden ze Motte- and Bailey-kastelen genoemd. Waar de Bailey het omheinde plein is. Zoals ook beschreven in mijn reisplan voor Zuid-Devon en Zuid-Cornwall over Windsor Castle.

De verschillende bouwfases in beeld
De verschillende bouwfases in beeld

Oranje-Nassau’s

Het kasteel heeft een sterke link met onze koninklijke familie. Überhaupt is de link met Luxemburg en de Oranjes stevig. Lees daar ook over in mijn blog over Luxemburg-stad.

Het kasteel is vanaf de 14e eeuw eeuwenlang bezit geweest van de Nassau-tak. Beroemde voorvaderen zoals Willem van Oranje, Prins Maurits en Frederik-Hendrik hebben er geresideerd. Vooral vanwege het in handen krijgen van het graafschap van Vianden. Ze hadden niet zo bijster veel aandacht voor het kasteel zelf.

De gotische benedenzaal van het kasteel
De gotische benedenzaal van het kasteel

Basis

De basis van het huidige kasteel werd met name gelegd in de 12e eeuw. Toen werd het oude fort grondig aangepakt. En ontstond hier langzaam maar zeker een indrukwekkende burcht.

In zijn huidige vorm staat het er min of meer sinds het midden van de 13e eeuw. Waarbij er in de 17e eeuw nog flink is verbouwd. Deze beide bouwperiodes komen ook duidelijk terug in het interieur van het kasteel.

De gotische benedenkapel van het kasteel van Vianden
De gotische beneden-...
Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: De gotische bovenkapel van het kasteel van Vianden
...en bovenkapel van het kasteel van Vianden

Gotiek

We lopen de uitgestippelde route in het kasteel rustig door. Daarmee komen we eerst in een oude ruimte, waarin de verschillende bouwfasen van het kasteel in maquette-vorm zijn neergezet. Dat geeft een leuk beeld van dit kasteel en de historie.

Vervolgens lopen we door de vertrekken die vooral in de 13e eeuw zijn gebouwd in gotische vorm. Dat zijn de benedenzaal en de onder- en bovenkapel.

Renaissance in Vianden
Renaissance in Vianden
Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: Renaissance met uitzicht over de Our
Renaissance met uitzicht over de Our

Renaissance

Voordat we de bovenkapel betreden komen we eerst over de binnenplaats die zicht geeft op de galerij. Waar we even later doorheen lopen. Dit is een zaal met vensters uit de Renaissance.

De renaissance galerij vanaf de binnenplaats
De renaissance-galerij vanaf de binnenplaats

Leuk

Vervolgens komen we nog door allerlei andere vertrekken. Ridder-, banketzalen en -kamers, keuken en ga zo maar door. Leuk om allemaal even te bekijken. Zeker met het uitzicht dat we hier en daar krijgen op de omgeving.

De ridderzaal
De ridderzaal

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal

Na dit leuke uitstapje pakken we de N17B naar Fouhren die net na de Grand’Rue onder het kasteel begint.

Verder gaat het dan met de N17 en N19 naar Hoesdorf en Reisdorf. Het zijn allemaal prachtige wegen door een spannend landschap van kleine, korte heuvels die eindeloos doorgaan.

Het doet denken aan Noord-Frankrijk en delen van Engeland, zoals Suffolk, Sussex en Dorset.

Tenslotte rijden we via de CR 358 naar Medernach. Om vanaf daar de N14 te pakken naar Larochette.

Inmiddels zitten we dan in het Mullerthal. In Larochette is onze eindbestemming camping Auf Kengert (zie daarvoor hieronder meer bij Praktische informatie).

We hebben met deze roadtrip op een leuke manier kennis gemaakt met het Luxemburgse landschap. En meteen ook een aantal mooie bezienswaardigheden gezien.

We zijn klaar om Luxemburg en het Mullerthal verder te verkennen!

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal: Blik terug op het kasteel van Vianden
Blik terug op het kasteel van Vianden

 

Praktische informatie over de Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal

Ik vind Luxemburg en het Mullerthal echt een uitstekende locatie voor gezinnen. En dan bij uitstek geschikt voor jonge gezinnen.

Met kleine kinderen is het niet te ver rijden. En je kunt hier toch heel wat leuke dingen doen. De wandelingen zijn vaak ook prima geschikt voor kleine kinderen. En de kastelen maken het dan af.

Openbaar Vervoer

Het Openbaar Vervoer in Luxemburg is helemaal gratis! Daarmee kan je dus ook heel makkelijk een wandeling maken en aan het einde van de wandeling de bus terugpakken. Dat doet bijna iedereen! Hier vind je meer reisinformatie!

Roadtrip door Luxemburg naar het Mullerthal

Hieronder vind je een interactieve kaart, waarop de route die we gereden hebben met de camper goed is te volgen. Klik op de ballonnetjes met de letters om te zien om welke locatie het gaat!

Wandelen in het Mullerthal: de Mullerthal-trail

In het Mullerthal kan je ontzetten goed wandelen. Lees daarvoor mijn blog over een prachtige wandeling bij Consdorf langs prachtige rotsformaties.

Door het Mullerthal is een lange-afstandspad uitgezet: de Mullerthal Trail. Dit is een pad van 112 kilometer. Deze is onderverdeeld in 3 delen. Dat zijn alle drie rondwandelingen die aan elkaar verbonden zijn. De drie rondwandelingen zijn op hun beurt ook weer onderverdeeld. Meestal in 2 delen. Bij elkaar is elke grote ronde ongeveer 35-40 kilometer lang.

Bovendien is het hele trail ook nog uit te breiden met 4 extra trails. Die zijn genummerd van A tot en met D.

Route 1 en 2 zijn vanuit Echternach te lopen. Route 2 bestaat voor een deel uit route C5 en E4 die ik in deze en mijn andere blog beschrijf.

Via de link hierboven vind je meer informatie over het trail en alle andere informatie!

Kamperen in het Mullerthal

Wij hebben best even moeite moeten doen om een goede camping te vinden. De meeste campings zaten voor meerdere nachten ook al behoorlijk vol, waarbij op onze camping (zie hieronder) elke dag nog wel plekken over waren voor een nacht.

Voor meer dagen moet je in het hoofdseizoen dus toch echt wat verder van tevoren reserveren. Verder zijn de meeste campings niet heel goed beoordeeld. En van dichtbij is het ook wel helder waarom. Soms wat vervallen, te druk, etc.

Auf Kengert

Wij hebben een aantal dagen heel goed op camping Auf Kengert gestaan. Een leuke familiecamping in de natuur. Met ruim 100 plekken is het een vrij grote camping, waarbij dit niet echt opvalt, doordat er diverse velden zijn.

Het sanitair is goed voor elkaar. Schoon en nieuw. Verder is er op de camping een buitenzwembad, een winkeltje met elke ochtend ruim voldoende brood en een restaurant. Die hebben wij niet uitgeprobeerd. Kijk ook op Zoover Auf Kengert.

Het zwembad en het restaurant worden wat minder beoordeeld. Het zwembad is niet heel groot, maar wel prima voor een duik. En in Luxemburg zal het qua weer niet altijd meer hoeven te zijn dan dat.

Wanneer we nu zelf zouden moeten kiezen, zouden we grofweg de plekken 148 tot en met 158 pakken. Deze plekken zitten het meeste in de open natuur en rustig aan de rand. Of de plekken 20 tot en met 102 langs de bosrand. Deze plekken zijn wat donkerder en wat minder open. Zie daarvoor de plattegrond.

De camping ligt net wat aan de westkant van het Mullerthal, waarbij je er binnen een kwartier ook middenin staat. Vanaf de camping lopen ook diverse wandelroutes naar het kasteel en ook de andere kant op richting Medernach.

Op de camping zijn ook trekkershutten voor lange afstandswandelaar. En er zijn ook chalets en safaritenten te huur.

De eigenaren praten Nederlands. En ga er ook maar vanuit dat er veel Nederlanders op de camping zitten.

La Pinède

Een alternatief is Camping La Pinède. Deze camping ligt heel goed voor de wandelingen die ik heb beschreven. Zowel C5 als E4 zijn nagenoeg vanaf de camping te lopen. Daarvoor lever je wel in aan kwaliteit, want de camping krijgt hier en daar ook slechte beoordelingen. Kijk ook op Zoover La Pinède.

Mullerthal van Larochette naar Consdorf: Onze plek op camping Auf Kengert
Onze plek op camping Auf Kengert

Informatie over het Mullerthal en Luxemburg

Wil je nog meer informatie over het Mullerthal en Luxemburg? Klik dan hieronder op de Handige Links!

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!