4 leukste dingen om te doen in de Auvergne

Vakantie in Frankrijk, Vakantie in de Auvergne

4 leukste dingen om te doen in de Auvergne. Een bijzondere streek in Frankrijk. Met een landschap vormgegeven door vulkaanuitbarstingen. En miljoenen jaren van erosie. De natuur is hier prachtig. En dat trekt ook de meeste toeristen naar deze streek. Toch heeft Auvergne naast de natuur nog meer te bieden. Lees hieronder snel verder!

Wandelen in de Auvergne: de Col en de Val de Courre

1. Wandelen over de oude vulkanen van de Auvergne

De natuur is toch de grootste trekpleister van deze streek. Die oude vulkanen die nu overgroeid zijn met groen gras. En waar hier en daar een rots tussenuit steekt. Het geeft het landschap hier een uniek en bijzonder karakter.

Doordat de punten niet al te hoog zijn (meestal zo tussen de 1.500 en 2.000 meter), is alles ook bereikbaar en beloopbaar.

Wij hebben prachtige wandelingen gemaakt in dit gebied. Bij de Puy de Sancy. Naar de Plomb du Cantal. En ook in waar de vulkanische activiteit nog duidelijker is. Zoals bij Lac Pavin.

In mijn reisplan over de Auvergne geef ik precies aan welke wandelingen het leukst zijn. En in welke volgorde je ze het best kan maken. Klik daarvoor op de link!

4 leukste dingen om te doen in de Auvergne: Lac Pavin
De oude vulkaankrater van Lac Pavin

2. Mooie stadjes bekijken!

Salers is wellicht het allermooiste dorpje van de Auvergne. Opgetrokken uit stenen waaruit de vulkanische oorsprong is af te lezen. Boordevol leuke winkeltjes, mooie straatjes leuke huizen. Echt een aanrader.

Wat meer naar het oosten is Murat ook een aanrader. Beide dorpjes kan je bekijken wanneer je de roadtrip maakt die ik hieronder noem in de Monts du Cantal.

Iets ten zuiden van Salers is Tournemire ook nog noemenswaardig. Een mooi dorpje rondom het kasteel van Anjony.

Huizen in Salers
Typische blik op de markante huizen in Salers

3. Een roadtrip door de Auvergne!

Een andere manier om dit prachtige gebied te verkennen, is via een roadtrip.

Wij hebben zowel in het noorden bij de Monts-Doré, als in het zuiden van de Monts du Cantal prachtige rondreizen gemaakt.

Ik heb er in ieder geval heel erg van genoten om in deze omgeving te rijden. De natuur is hier prachtig!

En in mijn reisplan van de Auvergne geef ik ook nog een mooie route aan om van het noorden van de Auvergne naar het zuiden te komen. Van de Monts-Doré naar de Monts du Cantal.

Col de la Croix Saint-Robert
Uitzicht op de Col de la Croix Saint-Robert vanaf de D36
Rondreis door de Auvergne: uitzicht vlakbij Salers op de Puy Mary
Uitzicht vlakbij Salers op de Puy Mary

4 leukste dingen om te doen in de Auvergne: kerkjes en kastelen bekijken!

Er zijn niet veel streken in de wereld waar een stroming in de bouwkunst naar is vernoemd. Auvergne heeft die eer wel. De school van de Auvergne heeft een belangrijk stempel gedrukt op de bouwkunst. In de overgang van de Romaanse naar de Gotische bouwkunst.

De beste plekken om dat te bekijken is in Saint-Saturnin, Saint-Nectaire en Orcival. Alle 3 liggen in de buurt van Mont-Doré, in het noorden van de Auvergne.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: de School van de Auvergne
De verticale beweging van de School van de Auvergne: hier bij de kerk van Saint-Saturnin
4 leukste dingen om te doen in de Auvergne: de Église Notre-Dame van Orcival
De Église Notre-Dame van Orcival

Hoewel er in de Auvergne flink gevochten is in de middeleeuwen, zijn er weinig kastelen overgebleven die noemenswaardig zijn.

De leukste waar wij zijn geweest, zijn die van Murol en het Château de Cordes in Orcival. De laatste is dan mooi te combineren met de plaatselijke kerk. Zoals hierboven genoemd.

Verwacht geen overweldigende kastelen. Wel allebei leuk om zeker een uurtje rond te lopen. Die van Murol ligt ook op een schitterende locatie. En met de roadtrip die ik heb beschreven in de Monts-Doré, kom je er bovendien langs!

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Auvergne: château du Murol
De indrukwekkende positie van Château de Murol
4 leukste dingen om te doen in de Auvergne: Château de Cordes in Orcival
Château de Cordes in Orcival

Reacties

Hi! Leuk dat je een bericht wilt achterlaten! Alleen jouw reactie zal zichtbaar zijn, niet jouw e-mailadres.

Het bericht dat je achterlaat, is niet direct zichtbaar. Omdat ik ze eerst wil bekijken. Ik wil zeker weten dat er geen dingen in staan die kwetsend, aanstootgevend of wat dan ook zijn. Ik zal uiterlijk binnen twee werkdagen reageren!