Vakantie in Salland en Twente

Rijdend over de A1 richting het oosten steek je met de IJssel een fysieke barrière over. Eentje die er in de geschiedenis voor heeft gezorgd dat de streken ten oosten en westen van de IJssel zich wat anders hebben ontwikkeld. De Veluwe heeft in taal en cultuur altijd meer onder invloed van ‘Holland’ gestaan. Terwijl Salland en Twente duidelijk meer Saksisch zijn van aard. De IJssel heeft ook gezorgd voor de vorming van dit landschap. Via het rivierdal van de IJssel zijn ijskappen richting zuiden geschoven. Die er voor hebben gezorgd dat ten oosten ervan de Sallandse Heuvelrug ontstond. Daarachter hebben ijskappen in andere rivierdalen zoals die van de Dinkel gezorgd voor soortgelijke heuvelruggen. De IJssel heeft tenslotte ook gezorgd voor de ontwikkeling van de belangrijke Hanzesteden Deventer en Zwolle in deze streken. Deze landschappen en steden zijn uitstekende redenen om een vakantie in Salland en Twente door te brengen.

Reisverhalen over Salland en Twente

Inspiratie nodig voor jouw volgende vakantie? Of jouw volgende weekendje weg? Met jou en jouw gezin?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!

Natuur in Salland en Twente

Laten we allereerst even stilstaan bij de natuur in Salland en Twente. Daarin is Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug het hoogtepunt.

Met de Haarler- en de Holterberg is dit natuurgebied een prachtig gebied van glooiende heuvels. En uitgestrekte heidegebieden.

Ook verder naar het oosten is het landschap mooi. Met de Dinkel en de Regge die hier vrij mogen meanderen is het landschap interessant gebleven.

In dit gebied worden coulisselandschappen talrijker. Gekenmerkt door een lappendeken van weilanden, omzoomd door beekjes, rijen met bomen. Een landschap dat uitnodigt om in te wandelen. Om het van dichtbij te verkennen.

Richting grens heft het landschap zich ook weer op. Met de zogenaamde Twentse Heuvelrug. In combinatie met de riviertjes en de coulissen vormt dit een prachtig stuk Nederland!

Steden en dorpen in Salland en Twente

De meest interessante steden liggen in het westen van deze streek. Deventer en Zwolle zijn allebei mooie plaatsen die uitnodigen voor een lange stadswandeling.

Deventer is de meest interessante van de twee. Weliswaar wat kleiner. Historisch interessanter om doorheen te lopen. Met prachtige, oude straatjes.

Verder naar het oosten zijn kleine dorpen als Delden en Ootmarsum leuke plaatsjes om te bekijken.

Op vakantie in Salland en Twente met kinderen

Ook voor kinderen heeft deze streek sterke troeven in handen.

De Sallandse Heuvelrug heeft hele leuke wandelingen en activiteiten voor kinderen. Klik daarvoor op de link. Een goed startpunt daarvoor is het Buitencentrum.

Verder is er in deze streek ook het Avonturenpark Hellendoorn. Niet het beste pretpark van Nederland. Wel heel leuk, wanneer je hier met kinderen in de buurt op vakantie bent!

Ook leuk en ook wat meer voor kleinere kinderen is Attractiepark Slagharen.

Hotels in Salland en Twente

Natuurlijk geef ik in mijn reisverhalen tips voor hotels. Zoals deze in Deventer.

De Dinkel bij het Lutterzand
Stadswandeling door Deventer: Zicht op Deventer in de avond

Streken in de buurt

Verwante thema's