Vakantie in het Rijk van Nijmegen

‘Aangekomen over de kronkelende Waal, ontwaard voor het oog de Stevenstoren. Vier en krachtig spreekt hij bezongen taal. Dit is de stad boven anderen verkoren. Nijmegen, stad vol rijk historie. Nijmegen, in vervlogen Romeinse glorie.’ Aldus één van de verenigingsliederen van mijn studentenvereniging in Nijmegen. En zie daar mijn enorme zwak voor deze keizerstad. Ik heb jarenlang door Nijmegen gezworven. De vrijheid gevierd, mijzelf ontmoet, mijn vrouw leren kennen, mijn eerste huis gekocht. En mijn oudste is er ook nog geboren. Onuitwisbare geschiedenis. Net zoals Nijmegen zelf. Waarvan de geschiedenis héééééél ver terug gaat! Een stad vol rijk historie dus. En een stad die onderdeel is van een zelfbenoemd rijk. En daar vertel ik je in de blogs hieronder meer over. We gaan op vakantie in het Rijk van Nijmegen!

Reisverhalen over het Rijk van Nijmegen

Inspiratie nodig voor jouw volgende vakantie? Of jouw volgende weekendje weg? Met jou en jouw gezin?

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!

Stedentrip naar Nijmegen

Dat is natuurlijk het eerste wat je kunt doen tijdens een vakantie in het Rijk van Nijmegen. Daar leent deze levendige studentenstad zich uitstekend voor.

In Nijmegen kan je leuke musea bekijken die je ver terug brengen in de geschiedenis. Door de stad dwalen. En de mooie, oude gebouwen bewonderen die hier en daar nog zijn te vinden. Zonnen aan het Waalstrand. En goed winkelen.

Berg en dal

In de binnenstad zijn de heuvels af en toe steil. En dat zijn ze buiten Nijmegen helemaal.

Daar liggen de Duivelsberg en beroemde wegen als de Holle weg. Waar heel wat wielrenners hun tanden op stuk hebben gebeten.

En natuurlijk de beruchte Zevenheuvelenweg. Bekend van de gelijknamige loop.

Hier waaiert de natuur langzamerhand uit. In grote bossen. Wijdse velden. Die on-Nederlands naar de einder glooien.

Polder

Ten oosten van Nijmegen begint de Ooijpolder. Een prachtig uiterwaarden gebied. Waar je onder de stadsbrug door, zo naartoe kunt lopen. En waar het beroemde huiskamercafé en hotel Oortjeshekken zich bevindt.

Of de leuke Millinger Theetuin. Die je tegenwoordig kunt bezoeken door een stuk verwilderd, uiterwaarden gebied te lopen.

Vakantie in het Rijk van Nijmegen: rijk aan cultuur

Naast de musea in Nijmegen zelf, zijn er buiten Nijmegen ook een paar bijzondere musea.

Waaronder het Afrika Museum met vaak mooie exposities. En Orientalis. Dat het Midden-Oosten dichtbij brengt.

Hotels in het Rijk van Nijmegen

Zoals je van mij gewend bent, geef ik ook van deze stad voor mooie tips qua hotels. Zoals dit hotel in Nijmegen zelf. Of deze buiten Nijmegen.

De Stevenstoren van de gelijknamige kerk van Nijmegen
Het bijzondere beeld aan de rand van Fort Knotsenburg op het stadseiland van Nijmegen

Streken in de buurt

Verwante thema's