Paklijst kamperen: 7 onmisbare dingen

Dat kamperen de leukste manier van vakantie vieren is, hoeven we* je niet te vertellen. Je bent veel buiten, hebt geen verantwoordelijkheden zoals je huishouden en de camping is de perfecte plek om nieuwe mensen te ontmoeten. (Of juist om helemaal met niemand te spreken, want niks moet.) Maar voor een kampeervakantie moet je meestal wel iets meer inpakken dan voor een vakantie in een hotel of appartement. Daarom is een paklijst kamperen ideaal, zodat je niks belangrijks vergeet. We delen zeven dingen die echt onmisbaar zijn tijdens een kampeervakantie.

Comfortabele stoelen

‘Kamperen is afzien,’ daar zijn wij het totaal niet mee eens. Hou je van back-to-basic, dan moet je dat lekker doen. Maar je kunt een vakantie op de camping zo luxe maken als je zelf wilt.

Wanneer je ’s ochtends in het zonnetje ontbijt met verse broodjes of juist de zonsondergang bewondert met een wijntje, is het fijn om comfortabel te zitten.

Stoelen die lekker zitten, mogen dan ook niet op je paklijst ontbreken. Niets is zo vervelend als spierpijn op vakantie omdat je niet lekker zit. En als je spierpijn hebt van een mooie wandeling, is een fijne stoel ook een absolute must.

Paklijst kamperen: Camping et Gites des Bains in de Morvan en de Bourgogne

Een campingkoelkast of koelbox

Wat is er nou leuker dan een verse maaltijd bereiden op de camping en die in het avondzonnetje opeten?

Als je geen zin hebt om elke dag boodschappen te doen is het handig om een koelbox of campingkoelkast mee te nemen. Zeker wanneer je zuivelproducten, vlees of koude drankjes vers wilt houden op een warme bestemming.

Heb je geen eigen koelbox, dan kun je ook een camping uitkiezen waar je een koelkast kunt huren. Of check of de camping een gemeenschappelijke koelkast heeft.

Een goede camping-app

Zoek jij een camping waar je kunt kamperen met de hond of bijvoorbeeld met een oplaadpunt voor je elektrische auto? Dan is het handig als je in een oogopslag kunt zien welke campings hieraan voldoen.

Gebruik dan een camping-app waarin je gemakkelijk de voor jou belangrijke voorzieningen kunt selecteren. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een campinggids van ACSI.

Kampeer je in het laagseizoen? Dan is CampingCard ACSI of de ACSI-App een must.

Op bijna 3.000 deelnemende campings kampeer je met korting. Zo bespaar je flink wat geld op je overnachtingen en kun je vaker uiteten. Of een aantal nachten langer wegblijven.

De deelnemende CampingCard ACSI-campings herken je aan het blauwe cc-logo.

Paklijst kamperen: Onze plek op de camping van Montescudaio

Paklijst kamperen: vergeet de handdoeken niet!

Voor de meeste items geldt, als je die thuis vergeet kun je op vakantie wel een nieuwe kopen.

Op jouw bestemming verkopen ze ook zeep, tandenborstels en afwasborstels. Maar handdoeken zijn weer een verhaal apart.

Natuurlijk kun je die ook bij een lokale winkel kopen, maar handdoeken moet je vaak meerdere keren wassen voordat ze echt vocht opnemen.

Niet heel handig, dus de handdoeken moet je echt op je kampeer-paklijst. Voor theedoeken geldt trouwens hetzelfde.

Warme trui

Als je in de zomer gaat kamperen, verwacht je natuurlijk alleen maar zon op de camping. Maar niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Dus neem ook zeker warme kleding en regenkleding mee, zelfs als je naar een zonnige bestemming gaat.

Buiten in de natuur kan het ’s avonds en ’s nachts flink afkoelen. Ook als je in de schemering voor de tent zit en het stikt van de muggen, is het fijn als je even een trui aan kunt trekken. Zo kun jij langer genieten van het buitenleven op de camping.

Wasrek of waslijn en wasknijpers

Natte handdoeken, net gebruikte zwemkleding en de klamme theedoek moeten weer droog worden. Span een touw tussen twee bomen op je kampeerplek of neem een opvouwbaar wasrek mee.

Natte handdoeken gaan snel stinken en van die geur wordt niemand gelukkig. Op de meeste campings kun je (meestal tegen betaling) gebruikmaken van de wasmachine en droger.

Maar als er geen droger is, of het is buiten zonnig, kun je de was op je eigen kampeerplek drogen. Ideaal!

Kamperen in Frankrijk: camping La Bédisse in Thiézac

Paklijst kamperen: neem jullie paspoorten of ID-kaarten mee!

Als je in het buitenland gaat kamperen, ook binnen de EU, moet je je paspoort of ID-kaart meenemen.

In Nederland mag je je legitimeren met je rijbewijs, maar in het buitenland geldt dit niet als geldig legitimatiebewijs.

Je bent dus verplicht om je paspoort of ID-kaart mee te nemen. Als je binnen de Europese Unie reist, is de kans op grenscontroles klein, maar toch moet je goed voorbereid op reis gaan.

Houdt ook altijd rekening met onverwachte situaties zoals autopech waarbij je vervangend vervoer moet regelen. De meeste autoverhuurbedrijven eisen dat je je paspoort of ID-kaart kunt tonen.

Kamperen in Engeland: Castlerigg Hall in het Lake District

Wat heb je nodig als je gaat kamperen?

Bovenstaande items zijn eigenlijk onmisbaar als je gaat kamperen. Maar natuurlijk is het handig om nog meer mee te nemen.

Wat dacht je van een wereldstekker, vliegenmepper, milieusticker of vignet? Om het extra makkelijk te maken hebben we een uitgebreide paklijst kamperen gemaakt.

Sla de lijst op, print ‘m uit en streep af wat je al hebt. Zo kun je gemakkelijk zien wat je nog moet inpakken, aanschaffen of lenen van andere kampeerders.

Welk item is voor jou echt onmisbaar voor een vakantie op de camping? Laat het weten in een reactie via de link.

*=Dit is een gastblog van kampeerorganisatie ACSI

Camping les Saules vlakbij Chevery

Verwante thema's